Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia

Kifogom próbálni ezt is , bár ebben tényleg elég béna vagyok :)

Köszönöm

SándorP

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a következő problémára:
Nema 34-es 2 fázisú léptetőmotorokról beszélünk, terheletlen állapotban nagyon zavaró nagyfrekvenciás kb.18-20kHz-es sípolás hallható. Vezérlő cserélve, illetve a motor másik vezérlővel is sípol, így biztos hogy a motor "rossz". A kérdés: Mi lehet a megoldás?? (azon kívül hogy motort cserélek) :-)
Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdvözlettel: Sándor
SándorP

designr

Motort cserélsz..[#kacsint]

sufnituning

Milyen tápegységet használsz?

000000000

Van javítási lehetőség. De ehhez a következőket kellene tudni:
1. Mekkora a motorod egy tekercsének az induktivitása? Nézd meg a motor gyári adatlapjáról ezt.
2. Mekkora a max. árama?
3. Hány kivezetéses a motor? Ha 8, akkor hogyan kötötted be (sorosan/párhuzamosan)?

Ezen információk után lehet segíteni.

dtb

Én azért megnézném, hogy az a táp egyenárama menyire "egyen"... továbbá esetleg megpróbálnám a mikrolépések számát változtatni.

SándorP

Sziasztok!
A táp kapcsolóüzemű, ac/dc konverter. A motor 4 kivezetéses, nincs sok opció a bekötésre. A motor áramot, lépésszámot végig zongoráztam, nincs változás. Másik motort kötve a rendszerre nincs probléma, azzal teljesen néma. A hiba a motorban van. Kérdés, miként lehetne csillapítani. Esetleg nagyfrekis zavarszűrő pl LRC?
Köszönöm a válaszokat.
Üdv
SándorP

sufnituning

Sejtettem, adjál neki rendes tápot, nálam is volt ilyen kapcsüzemnél trafó kondi egyen.. stb

000000000

1, 2-re semmit nem válaszoltál, így segíteni se lehet neked.

000000000

A "másik" motor (amikor nem sípol) is ugyanaz a típusú, vagy a típusa is más? Mi a motor típusszám, vagy pdf linked van hozzá?

Arany János

Sziasztok!
Mivel rászántam magam a frekvenciaváltókkal történő megismerkedésre és nézegetem az adattáblácskákat, feltűnt egy "apróság"!
Többször előfordul, hogy egyfázisúként hirdetnek olyat, amin 3 fázis betáp szerepel.

Pl:
https://forum.hobbycnc.hu/uploaded_images/2020/01/a8phtkvsdwusxuyjg45f_6155.jpg

Az eladótól elnézést kérek!!! Nem kekeckedni akarok, de a példa adja magát!

A kérdés:
Valamit félreértek?

horcsab

A legtöbb 200-240VAC 3 fázisú frekiváltót tudod használni 1x230V AC-ról. Ilyenkor a fázis-nulla betápot a frekiváltó bemenetének 2 fázisa közé kötöd.
(Az adatlapját meg kell nézni, mert előfordulhat, hogy megkötéssel használható csak, a bemeneti egyenirányító terhelése miatt)

TBS-TEAM

Nem jól értelmezed az adattáblát.

Az amit beszurtál az a frekiváltó táplálható
3X 200-240V 50/60Hz.

Itt a hálózati feszültség 3X400V.

Ezt a frekiváltót táplálhatod 3 fázisról de szükséged van egy transzformátorra mely 3X400V be és 3X200-240V kimenettel rendelkezik.

Ha nincs ilyned akkor marad az 1 fázisú táplálás.
L1 L2.

József

Arany János

Tehát nem félreértettem hanem egyáltalán nem értettem!!!
Nagyon köszönöm a magyarázatokat! A privátot is!

A cél: akad itthon néhány 220/380-as (nem írtam el) motor, amiket évek óta rakosgatok.
És kellene találni nekik valamilyen feladatot, mert kidobni sajnálnám.
Viszont csak 230 van a szekrényben és nem is tervezek ennél többet.
Ezért nyilallt belém a frekiváltó gondolata.

TBS-TEAM

Jó gondolat.

230V betáplálású frekiváltókkal a maxot hozhatod ki a motoraidból.
230/380V motoraidat Deltába kell kötnöd majd a frekiváltőkhoz.
József