Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Vagy egy hónapja faggattam az"Urakat", segítséget kérve, mert a karcoldám "szalajtott. Sehogy sem lehetett rendszert találni a hibákban. Sok tanácsot kaptam, Dezsőtöl a Robsy- féle csillag kódot is. Az is néhányszor jó volt, egyszer nem.
 Kínomban szétbontottam, a rendszer ugyanis "torony", felül a vas, alatta a PC, ez alatt a táp, a meghajtókkal, LPT illesztővel, ezalatt a harmadik alsó szinten: hűtés-vákum stb. Tehát csak a vas látható.
 Most kiterítettem (legnagyobb munka a hely volt), a magam csinálta LPT illesztő (2 db SN74LS245-el) sorkapcsain néhány csavar LAZA volt, meghúzás után minden OK.
 Korábban valaki említett olyan sorkapcsot, ami nem csavaros, hanem RUGÓS. A történtek fényében nagyon igaza van. Ha találok valahol olyat ami beforrasztható, csak ilyet fogok használni, pláne eldugott helyen.
Mindenkinek köszönet aki segített.

Szalai György

Engem mindég elképesztett, (ez is) hogy egyesek milyen sorkapocstemetőt képesek létrehozni, Hobbycnc huzalozás címén.
Az ipar sem kismiska ezen a téren, csak ott nem bánom a kontakthibát, hadd éljen a villanyszerelő jövőre is.
Főleg gazdagon terem a hiba, ahol már nem is blankolnak, hanem szigetelést átszúró megoldásokat használnak.
Én a ház körül jobban szeretem csavarhúzó helyett a forrasztópákát használni.
Nincs is kontakthibám. Ajánlom.

msas

Az MSZ 2364-520:1997 szabvány 526.fejezete foglalkozik a villamos kötésekkel. (hogy ez még érvényes-e, azt megtudjuk nézni)
Ebben az áll:
"A nem hegesztett vezetékkötéseket továbbra is csak szerelvénnyel szabad megoldani, a csupán vezetékek összecsavarásával készített kötések alkalmazása nem megengedettek. A lágyforrasztások mechanikai igénybevételnek (nem csak húzásnak és hajlításnak, de nyomásnak sem!) nem ellenállóak, ezért alkalmazásuk kizárólag mechanikai tehermentesítésük mellett megengedett. A lágyforrasztás ezen túlmenõen (mechanikai tehermentesítés esetén is) csökkenti a vezetékek terhelhetõségét és fõként a zárlati áramokkal áramokkal szembeni ellenálló képességét is!"
Talán ez is lehet az oka.Anno én is forrasztottam, aztán az érintésvédelmi és szabványossági felülvizsgálatnál nem felelt meg. A fenti szabványra hivatkoztak, azóta MSZ 60364 szabvány van , ezt már nem ismerem, lehet, hogy ez megengedőbb.

TBS-TEAM

József

PSoft

IdézAhol rezgésnek van kitéve a kötés oda rugós sorkapcsot kell alkalmazni.

Kell???
Hol van ez leírva?[#nemtudom]

Nem is oly rég találkoztam olyan "klasszikus" csavaros szorítású sorkapoccsal, ahol a csavarfejek alatt nyomórugók voltak.
Az is rugós sorkapocs! Az is rugós sorkapocs?

Szalai György

Erre mit lehet mondani? Igazad van.
Hogy csökkenti a vezetékek terhelhetõségét a zárlati áramokkal szemben?
Mihez képest csökkenti?
A zárlati áramokkal szemben a vezeték ellenálló képessége kötés nélkül is kevesebb, mint az üzemi áramokkal szemben. Hiszen a zárlati áramok nagyságrendileg nagyobbak a névleges áramoknál.

A zárlati áram dinamikus hatásának a Hobbyban ritkán jut szerep. (Bár már épp ponthegesztgetni, meg mágnesezgetni is akarunk.)
Marad a hőhatás.

Adott értékű és lefolyású zárlati áram kötésromboló hőhatása a kötésen eső hő teljesítmény, azon belül az átmeneti ellenállás függvénye.
A forrasztott kötés, teljes felületi érintkezése okán nagyságrendekkel kisebb átmeneti ellenállást, ezen keresztül kisebb teljesítményesést, kevesebb melegedést jelent, mint a csavar vagy rugó által nyomott kis felületű érintkezés.
Az összes kötőelem mechanikai nyomással létrehozott kontaktusának jósága éppen a mechanikai nyomóerőtől döntően függ. A forrasztott kötésben nincs szerepe nyomóerőnek, így annak hiánya sem okoz problémát.
A forraszanyag alatti, oxigéntől elzárt felület, oxidáció ellen is védett. A nyomóerő alapú kötések pedig többnyire védtelenek a levegő oxigén és pára tartalma ellen.

De ennek, úgy látszik, kevés köze van a szabványi előírásokhoz.
Hát az érintésvédelmi felülvizsgáló munkájának alapja meg pont a szabványi előírás.
Ha jót akarok akkor forrasztok, ha át akarom vetetni akkor Wago-zok.
Legalább is ahogy én látom.

dezsoe

Tavasszal vettem egy jó marékkal a debreceni találkozón rugós sorkapcsot. Ha jól emlékszem (de nem biztos), akkor Varga Laci árulta. Írj az adok-kapokba, hátha lesz valakinek.

Amúgy örülök, hogy meglett a hiba, tényleg az látszott, hogy az Y szép csendesen lemarad, de így érthető. [#eljen]

svejk

Van neki még pár ládával! :)
Nem szépek, meg nem is kicsik, de atomerősek.

svejk

A sorolásnál vigyázni kell mert pár tizeddel szélesebb mint a katalógusadat.

PSoft

Rabb Ferenc

Majdnem igazad van. De nem véletlenül utálták ki az erősáramú vezetékkötéseknél a forrasztást.

Az ón bediffundál a rézbe és egy jóval nagyobb fajlagos ellenállású bronz réteget hoz létre. Ez természetesen jobban melegszik mint a tiszta rézvezeték. Így az egész egy önmagát felemésztő öngerjesztő folyamat következtében idővel veszélyes túlmelegedést okoz, a forrasz megolvad.

dezsoe

Na, akkor jól emlékeztem. :) Lehet, hogy nem a legmodernebb, legszebb, de jó stabil, az biztos.

PSoft

Idéz...idővel veszélyes túlmelegedést okoz, a forrasz megolvad.

Két kérdésem lenne...

-idővel...no de mennyivel?
-ezt valaki közölte az erősáramú forrasztott kötéssel is, hogy..."idővel" tényleg így legyen?

svejk

Az érvelés érthető kémiailag.
Ez egyébként rögtön bekövetkezik vagy idő kell neki?

Viszont a mindennapi gyakorlatban sajnos van egy emberi tényező.
Aki nem most fog először forrasztópákát a kezébe az két tiszta rézdrótot 99.9 %-ban meg tud rendesen forrasztani, míg egy csavaros kötést 100 emberből 95 féle erővel húznak meg a komák.
Az egyre silányabb sorkapcsokról nem is beszélve.

A Wagonak legalább az ismétlési pontossága jó, talán ezért is terjed rohamosan.

svejk

Ja erősáramúakról volt szó, akkor bocsi!