Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Voltam már olyan elvetemült, hogy úgy csináltam.[#vigyor]

TBS-TEAM

Az egyenirányító teljesítményére is oda kell figyelni.
Graetz hidat kell használni.
Egy kép ami pl: jó és hűtőborda kell neki.[#nyes]

József

Szalai György

TBS-TEAM

József

Rabb Ferenc

Röpködnek a jónak vélt ötletek, katalóguslapok, jótanácsok... De sehol nem találok egy alap adatot! Mekkora a 12V-os DC motor teljesítménye, áramfelvétele?

Enélkül a vak ló bátorsága kell ahhoz, hogy valaki kijelentse, milyen trafó, egyenirányító, szűrőkondi vagy hűtőborda kell. Persze mindez csak akkor, ha valóban az a baja szegény "szabályozónak" titulált vezérlőnek, hogy nincs szűrve a tápfesz.

Na de a puding próbája az evés!

g89ketty

Oda bizony! 100v alatt én mindíg Schottky diódákból rakok össze hidat, mert abból kész hidat nem kapni.

Rabb Ferenc

50 Hz-re Schottky? Csak egy indokot mondjál, hogy miért?

Csuhás

Kis nyitófeszültség, kisebb vesztesség, nem kell hűteni.

Szalai György

Esetleg van egy halommal bontásból. Akár dupla is.

Rabb Ferenc

Verébre ágyúval. 60% nyitófeszültség, négyszeres ár a Graetz hídhoz képest...

g89ketty

Igazad van, találgatunk-találgatunk. Ami biztos, a 15A-es bizti a szabályzón, a 12V-os motor. A puffer fesz 17V, ami rendesen beidítja a motort. Amíg a bizti bírja, táp gond nem lesz. Szűrőkondi bármennyi rárakható, ameddig a trafó bírja.[#integet2]

Rabb Ferenc

Nem igazán műszaki indokolás [#vigyor2]

Rabb Ferenc

IdézA puffer fesz 17V, ami rendesen beindítja a motort.
Ezt hol olvastad, mire alapozod?

Vagy kimaradtam valamiből?

g89ketty

Itt nem a frekiről és árról van szó, hanem a veszteségről. 10A-nál 10W-al kevesebbet kell elfűteni

g89ketty

12V helyett 17V-os impulzust adsz a motornak, akkor pont kétszeres teljesítményt pumpálsz bele. Attól biztos megmozdul.