Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

A marás volt előbb, a fúrás utóbb. Képeket megpróbálok jobbakat.

2f428kduf

Készültek képek  
Addig is köszi

dezsoe

Hát, kutya legyek, ha értem. [#nemtudom] A géped az atomstabilnak látszik, a panel viszont biztos, hogy mozog a szerszámhoz képest. (Tehát vagy a panel mozog, vagy a szerszám.) Ez tisztán látszik a bekeretezett helyeken. Ezért nincs semmi a helyén. Az is látszik, hogy csak az egyik tengely mentén mozog, a képen függőleges irányban.

2f428kduf

Ha nem is elfordult, de most az elküldött képeket nézve, az a gyanúm, nem merőleges az X és az Y.
Holnap ez a dolog.

2f428kduf

Hasonlóan néztem az Irfannal, a kijelölés téglalapja sarkai nem estek a lyukakra. Először egy üveglapra rajzoltatok egy C-Y tengelyt, nézem merőleges-e??

dezsoe

Ez nem merőlegesség kérdése, hanem olyan, mintha az egyik tengely kotyogna, vagy a munkadarab tudna elmozdulni az egyik tengely mentén.

svejk

Milyen fúróval fúrtad?
Ha csak mezei HSS ráadásul kissé kopott és nagy az előtolás, illetve picit is nem derékszög a fúrás iránya a PCB-re akkor el tud a fúróhegy csúszni a PCB-n és a fúró tud hajolni annyit.

dtb

Egyébként a G-kód tuti hogy jó? ...mert mintha nagyon egy sugár átmérővel lenne elcsúszva minden. ...csak kérdezem.

dezsoe

Ja, tényleg, a g-kódot küldd már el, légy szíves.

2f428kduf

Először a vezetősávokat maratom ki, 0.04 mm mélyen (mintha ez is több lenne), majd a gravírozó tűvel (d0.2) "pontozok". Azt elég merevnek gondolom, csak azután fúrok, miután átírom a z mélységet.

dezsoe

Azért egy kicsit megnyugtató, hogy a középső puklik nem hibák, hanem a pálya részei. :)

Ugyanakkor az látszik, hogy a tengelyek egy kicsit lemaradnak. A Y jobban, de az X is veszít pár lépést. Az utoljára elkészült vezetősávra passzolnak a legjobban a furatok, a legelső vezetősávon a legnagyobb az eltérés.

A gép képe alapján nem valószínű, hogy mechanikai hiba, hacsak nem csúsznak a szíjtárcsák a tengelyeken és/vagy a motorokon. Vagy ez, vagy az elektronika veszít el jeleket. Milyen programmal és milyen elektronikával hajtod?

onagy

Elakadtam.

Kicsit cnc is, de inkább AC szervómotor javítás, nem tudom ide, vagy az elektronikás topik-ba soroljam.
Adott egy meglehetősen furcsa AC szervó motor, amit Krones palacktöltőgépeken is használnak (ISD401 Servo Drive 0-900-41-790-8 U in 300VDC Iin4.4A Nn600rpm Part No.:175G7000). Néha csapágyas lesz, ez még megoldható lenne, de van a végén egy mágnestárcsás hall traduktoros resolver, ennek pozícióját/fázishelyességét beállítani a szét- majd összeszerelést követően pontosan nem sikerült.
A motor kialakítása is érdekes: frekvenciaváltóval/szervoerösítővel egybeépített konstrukció, DC300V távtáplált, CAN bus-on kommunikál.
A Danfoss gyártotta a Krones-nak, a szervó firmware kicsit más talán, valszeg ezért nem tudtam a Danfoss VLT konfiguráló szoftverével szóba állni vele. A resolver pontatlan beállítása magas üresjárati áramot/alacsony nyomatékot eredményez, a csatolt vezérlőrendszer ezt hibaként értelmezi. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatosan. Egy teszt és beállítópadot szeretnék összerakni ezeknek a motoroknak a beállítására, tesztelésére.
A segítséget természetesen meghálálom.
Köszönettel,
Ottó

designr

Ahogy a leírásodból kiveszem több ilyen motorról van szó.
Ha van egy gyári beállítású..tökéletesen működő motor akkor már félig nyert ügyed van.
Én ac szervóknál szoktam azt alkalmazni mikor encodert átszerelek,beállítok hogy egy gyári beállítást átmásolok..
Itt a resolver miatt kicsit más a helyzet..
Szerintem működik az a megoldás hogy lassú fordulattal meghajtod a motort fix fordulattal.."bármivel"
Természetesen a  jól működő..tökéletes beállítású motort.
Szkóppal megnézed és megjegyzed a bemenetein ilyenkor kiadott fázis helyzet és a resolver jeleinek egymáshoz viszonyitott helyzetét.
Ezt a csapágyazott motorra át kell másolni..
Féltem én is hogy de hát pl szervóknál 2048-as encoder..nagyon pontosan kell..nem kell töle tartani..pl egy 8 pólusú motor..simán működik egy mindenféle szögmérő nélküli..alkoholos filces jelölés..

designr

A "meghajtod a motort" természetesen mechanikusan értettem..ekkor már csak a resolver jeleit kell kinyerni..
Egyszer kell kibogarászni a bekötést..ha több darabról van szó megéri..
Természetesen ez csak 1  módszer..lehet van egyszerűbb..

2f428kduf

Mach3.042(2010-es licens), a motormeghajtókra már nem emlékszem, valami gyári kütyü, ott vannak vagy 10 éve. Az a bosszantó, hogy a fúratok jók, azokat keresztben-hosszában is néztem, a körbevágás is merőleges, amennyire a kis méretet mérni lehet, csak a vezetősávok tolódnak el.
   Attól tartok, egy asztalra ki kell terítenem az egész rendszert, hogy minden részegységhez hozzáférjek: külön dobozban a tápegység, a számítógép, plusz a gép.