Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Igazad van! Kicsit elnagyolt, slendrián voltam Konkrét: van egy ventink, ami 3600m3 levegőt szállít óránként. Mp-ként 1m3 az kb. 1,3kg. 2000 Paskált szív (20cm vízoszlop). 2000x1,3=2600W, 3kW-os motor viszi. A valöságban az elszívó csövek és a ciklon ellenállása miatt 1200 Paskált tud. Egy pohárba lógatott mipolán csövön mértem.[#integet2]

ANTAL GÁBOR

A porszívónál még összenyomhatatlannak tekintjük a levegőt .  ( nem kompresszor!!) Ilyenkor a térfogatáram és a nyomáskülönbség szorzata adja az elméleti teljesítményt.  Pont úgy mintha szivattyút számolnánk ( mert ott is összenyomhatatlannak tekintjük a vizet )  Vagyis SI ben m3/s szorozva N/m2 el .  Az eredmény : Nm/s   vagyis watt .

A térfogatáram a tömegáramból és a sűrűségből számolható . Ha befogjuk a porszívó csövét akkor lecsökken a térfogatáram vagyis kevesebb teljesítmény kell a légszállításhoz ami a soros motor felpörgését eredményezi mint azt Svejk jelezte .

Persze a lecsökkent légmennyiség hűtőhatása is kisebb és szépen túlmelegszik a kommutátoros motor . Főleg a maiak amelyek alapból 60 fokos levegőt fújnak magukból  ( bezzeg a jó öreg RAKETA )

g89ketty

És a magyar POREX, amit 60 körűl még kiutalásra adtak. Ma is hibátlanul használom a műhelyben.

RJancsi

És ha még hozzátesszük amit már többen megtapasztaltunk itt, hogy a kínai motorokban réz helyett rezezett alu huzal van...

PSoft

Idéz( bezzeg a jó öreg RAKETA )

No, majd a jövő héten...
Boncolok Nektek egy JÓ, de öreg rakétát.
Illetve nem is Nektek, hanem az "ifjúságnak".[#nyes]

g89ketty

Volt kitől tanulniuk, a ruszki szinesTV-k hálózati trafói szintén.

PSoft

A ColorStar-ét anno' szétszedtem, abban...rézdrótok voltak.:)

g89ketty

Most vágtam be a vasmagját V alakban az emlitett trafónak. Előtét ellenállással, kondival vagy toroidról meghajtva ellenőrzöm a forgórészeket.

jani300

MK 212 es kis barkács egyfázisú kompresszor motorjának a bekötése megvan esetleg valakinek  ?
1100 watt  , nem indul .
Eddig azt hittem két kondis ,de most beugrott hogy lehet hogy csak egy kapcsoló vagy hőkioldó volt a hűtőburkolat alatt .
Van két a kondi vezetékhez hasonló  száll ami nem tudom mire mehetett . Lehet csak össze kell kötni ,mert rádugtam a kondit oda úgy kicsit mocorgott ,egyébként meg nem csinál semmit .

wt8g4i4

Erről mi a vélemény ? Hobbi szinten használható, nem acélt akarok vele marni.230 $ Áfa mentesen most. Remélem telefonról is jól feltölti a képet.

dtb

Köszönöm mindkettőtöknek, így már világos, a "(szívó-nyomó)szorzata" értelmezésébe gabalyodtam bele [#kacsint]...
Ez viszont akkor egy "hasznos" képlet, mert gondolom alkalomadtán visszafelé is működik, vagyis a felvett teljesítményből ésszerű körülmények közt kb. kiszámolható a szállított mennyiség [#taps]

dtb

Nekem is hasonló van (1,5KW) de nekem vízhűtéses. Inkább azt javaslom. A motor felfogató meg nem alu, hanem valami öntvényszerű, dög nehéz tákolmány, ahelyett célszerű mást beszerezni.

jani300

Utána olvastam  , valószínűleg a kézi visszaállítású hőkioldó hiányzik a kompresszorról .tehát egy rövidzárral próbálható .

Motoros

Na de melyik Rakétát? Mert ha jól emlékszem az első darabok amik talán még az ötvenes évek vége felé készültek azok igen testesekre sikeredtek. Nem kerekeken gurultak, hanem egy "szántalp" szerű nikkelezett köracél sinen. --Talán Electrolux koppintás lehetett.-- Ezeket még az akkori takarítónők is használták folyamatos üzemben. Aztán emlékszem a későbbi időkből (70-es évek) igen karcsú, világosszürke, zöld vagy drapp színű, szögletes meg kerek darabokra is amik már a kor szellemének megfelelően nagyon gyorsan leamortizálták magukat...főleg a turbina lapátok szálltak szét.
A névválasztás sem lehetett véletlen  az SzU USA űrversenyre gondolva.
Bár szovjet porszívóügynökről nem szól a fáma, örültek ha a gyártás lépést tartott a kereslettel.

PSoft

A 70-es évek, hengeres, kerekes, talán szürke, vagy...zöld? példánya.
Már oly sokszor ki akartam dobni, de mindig kegyelmet kapott, hogy majd egyszer "tudományosan", apró darabokra  bontva -közben fotózva- küldöm az örök vadászmezőkre.[#vigyor2]