Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Akkor érné meg legfeljebb, ha egy tiszta aranyrögből álló meteoritot fognának meg és a csillagközi piacon árulnák jó pénzért alieneknek. :)

TBS-TEAM

A távolságokról és a méretekről.
A fénynek mennyi időre van szüksége a távolságok leküzdésére.

https://youtu.be/GoW8Tf7hTGA
József

Nagy Zoli

Sziasztok. Kérdésem az lenne a tapasztaltabb kollégákhoz, hogy LiYCY (4x1 árnyékolt) megfelel energialáncba két léptető és a 3pH maromotorhoz? Gondolok itt a hajlékonyságra leginkább, illetve hogy a léptecsekhez is szükséges arnyakolt kábel vagy a maróhoz elég?

Nagy Zoli

Tudom, hogy van superflex stb ami jobb, a kérdés itt konkrétan a LiYCY megfelelősége lenne

Nagy Zoli

A forgalmazó itt van Dunaharasztin, valamikor kollégák voltunk,  biztos vagyok benne h segít ha elakadsz valahol. (Persze helyetted nem fogja megírni)

D.Laci

"a léptecsekhez is szükséges arnyakolt kábel"
Nem szükséges léptetőmotornak árnyékolt kábel.

Szalai György

,,Gondolok itt a hajlékonyságra leginkább"

Igen, a LiYCY is megfelelhet energialáncba.
A 4x1 mm2 árnyékoltra minimálisan előirt 7,5 x d vagyis 7,5 x 7,2 =  54 mm hajlítási sugár sokszorosában az is sokszor hajtogatható.
Egy szép nagy energialánc 150 mm-es hajlási sugarán (300 mm félkör átmérő) már biztos eltart egy nyúlfarknyi vagy Hobbyistányi élethosszig.
A kis, 200 x 200 mm munkaterű gépre biztos nem ez a jó választás.

Nagy Zoli

Ez egy kb 800x1000mm-es gép, a Z tengely láncát kivéve megvan.  Csak kiváncsiság mit ajánlanál pl. az említett 200x200-as gépre?

Szalai György

200x200-as gépre ezt.

Szuperflexi hangszórókábelből, házilag összeszilikonozott, egyedi méretre készített laposkábel struktúrát.
Energialánc nélkül.
Hiszen a megengedhető legkisebb hajlítási sugár, minden körülmények között, az átmérő függvénye.

Szalai György

Volt még egy nagyon jó, ide kapcsolódó ötlet a neten, de nem találom.
Hátha valaki emlékszik rá, és megtalálja.
A lényege az volt, hogy a szilikon laposkábel két szélére, a szilikon anyagból, alkalmas méretű és formájú vállat extrudálnak. Amitől (energialánc szerűen) meghatározott átmérőn tud csak fordulni.

PSoft

Szalai György

Hóóógyne.
Ahogy a szabványosított előírás rengeteg kiöli a régiszakis mindentmegbuherálunk mentalitás, úgy tűnik el a világból az ilyen jó ötlet is.
Sajnos.

PSoft

Igen...

Ki csinál ma már mérőszalagból, egy kis táskafül bőrrel, vagy tűzoltótömlő vászonnal megspékelve...energialáncot???
Vagy például...ilyet.[#vigyor2]

Szalai György

Hiánygazdaság szülte sok jó régi ötlet.
Emlékszem egy null kottyanásúra állítható menetorsó végcsapágy egységre, amit levitézlett (talán Robotron) léptetőmotor kifordított pajzsaiból rögtönöztek.
Rémlik, hogy Svejk volt az elkövető.
Az idő megszépíti az emlékeket.

svejk

Én a 5 egész 1/4-es floppy meghajtók csapágyházait preferáltam, abban már eleve volt két csapágy. :)