Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Mosógép , nem a fürdőszobában tartva ,kevesebb fogyna !

Csuhás

Egy bolygó felszínéről felemelni valamit az piszok drága. Így a holdról még a helyszínen előállított üzemanyaggal is túl drága volna. Ezzel szemben a kisbolygók aszteroidák stb már fent vannak, így az emelés költsége elmarad. Ha bőven van idő akkor egészen kis pályamódosítás is a földközelbe hozhatja őket, és a föld holdjává válhatnak. Onnan a kitermelés már gazdaságos lehet.

jani300

Ezekért a hatalmas mértékű környezetszennyezésekért érdemes lenne elgondolkodni a nyilvános akasztás újbóli bevezetéséről .
Tudom durván hangzik , de a cselekmény súlya sem semmi .
Pont tegnap néztem a 60 as évekből filmeket a vasút üzemeltetésről . Párat érdemes lenne levetíteni az egyetemeken .

vadember

A Holdunk nélkül gyökeresen más életformák alakultak volna ki a Földön állítják a kutatók. Egy második közelbe terelt bolygó ugyan ezt okozná.

s7manbs8

Most, hogy kész lesz a quantum kompjúter minden megoldódott, végtelen anyag energia ellátás,  csak még amit lehet kihúznak a zsebeinkből. :)

Én már fel is mondtam a munkahelyen, Kánaán lesz. :)

ht0cjk58i

Üdv Urak!

Valaki tudna segíteni PLC és HMI programozásban?
Bővebben telefonon lenne érdekes.
A PLC Rievtech és a HMI is.

Köszönettel Sipi

Csuhás

Sok nagyságrendnyi különbség van a hold és egy két..három km átmérőjű kisbolygó hatása között.

vadember

Iszonyatosan messze vannak. A kisbolygó öv a Mars és a Jupiter pályája között van. Kíváncsi lennék egy számításra, hogy mennyibe kerülne az a rakéta ami ide tudna terelni egy kisbolygót és Föld körüli pályára állítaná. Az USA is letérdelne ha ki kellene fizetnie. És a bolygó tömegének csak töredéke lehet a hasznos anyag amire szükségünk lenne.
Ismered ezt az alkalmazást? Egy csillagász készítette a kislányának, hogy valamennyire érthetővé tegye számára a világűrben lévő távolságokat. Egy pixel a képernyőn a Hold mérete. A jobb alsó sarokban van egy kis napocska. Ha arra kattintasz akkor elindul egy utazás fénysebességgel. Lehet gyorsítani kb. a tízszeresére ha a nyílbillentyűt nyomva tartod. Érdemes a böngészővel magyarítani a feliratokat.
 És ez csak a Naprendszer. A legközelebbi csillag is 4,3 fényév távolságra van. A jelenlegi rakétáinkkal kb. 120 000 év lenne az utazás.Naprendszer

s7manbs8

Jó nagy marhaság ezek még a Holdra se tudnak leszállni annyi pénzük sincs ... ha olyan egyszerű vagy olcsó lenne akkor nem sajnálnák az oda röpködést sem, mármint a Holdra igaz ott több üzemanyag kell, mert leszállni meg fel is a Holdról igaz 1/6 a gravitációa felszínen de azért sok üzemanyag kell ahhoz is.

ywathzay

Na ezért a "szennyezésért" senkit nem fognak börtönbe zárni. Fogyasztói társadalom!! Ez a kulcsszó! Mikor a legtöbb háztartásban akár 4-5 TV van felszerelve a falra, mit számít az egyéb. CO2 kvóták vannak, adják veszik???!!! Ha valami kis ország nem akar foglalkozni ezzel mit tesznek, jön az óriás és eltapossa? Érthetetlen: USA, Kína amúgy is tojik ezekre a kvótákra is. Mindenütt a világon a nyugati és amerikai jóléti társadalmi életet szeretnék megélni. Ez pedig iszonyat mértékű fogyasztással, termeléssel, szennyezéssel jár. És fokozni kell, mert olyan nincs, hogy 2 egymást követő évben ne nőjön a bevétel, akkor már recesszió van, meg világvége.

dtb

Én olvasgattam ezekről. Az én értelmezésemben nem arról van szó, hogy onnan (kisbolygó-öv) elszállítják ide, hanem abból a több tízezer vagy százezer regisztrált aszteroidából ami érintőlegesen a közelünkben halad, kiválasztják, ami szerintük megéri, és némi tolóerő segítségével úgy módosítják a röppályáját, hogy föld körüli pályára állítsák. Ez most még baromi sok pénzbe kerülne, de ha elfogy a bányászható mennyiség a földön, akkor lesz az a pénz, amiért már megéri. (pláne, ha nem lesz más)

MoparMan

Pont a minap láttam ezt a videót.
Hanula Barna egyetemi docens az előadó. Ő ugye autós mérnökember így az autózásról, villanytaózásról szól leginkább, de ehhez kapcsolódóan mélyen érinti a CO és egyéb légszennyezés témát.
Érdekes és tanulságos ha van szabad 75 perce az embernek.

MoparMan

persze ez itt már régen [#offtopic] [#vigyor]
a továbbiakat a semmlegesbe [#kacsint]

s7manbs8

És ki jött gyalog vagy keróval ? ... a sok ződ

vadember

A költségek nem fognak csökkenni. Az űrrepülőgép 20 000 dollárért tudott egyetlen kilogramm hasznos tömeget Föld közeli pályára állítani. És ez csak ott kering ahol kirakták. Tehát azt a kitermelt ércet amit vissza akarnak hozni be kell rakni valami hővédős cuccba, meg kell rá egy rakéta ami megfelelően lefékezi, hogy jó szögben tudjon visszatérni ne égjen el. Ezt a cuccot felviszik 20000 dollár/Kg áron.
A Marsra embert szállító-visszahozó rakétának a mérete kb. a négyszerese kellene hogy legyen a Saturn V rakétának, ami a Holdra szállókat vitte. Az volt eddig a legnagyobb rakéta amit építettünk. Ez tudott valami 40-50 tonna tömeget a Hold körüli pályára állítani. Egy néhány kilométer átmérőjű 40.000 Km/óra sebességgel száguldó tömeget mekkora rakétával lehetne eltéríteni?
A Földön is csak kutató fúrásokkal tudják megállapítani, hogy hol érdemes bányászni. Ha a kiszemelt célon nincs az amit akarnánk, akkor odébb repül a rakéta egy következőre?
A filmeken működik, a valóságban nem.
Ha "véletlenül" mégis sikerülne ideterelni egyet, mivel dolgoznánk át azt a több ezer tonnányi meddőt. A Földön is sok száz tonnás gépek végzik a dolgukat napi szinten sok ember felügyelete és karbantartása mellett. Vajon melyik bányagép működne az abszolut nulla fok közelében?
Ez csak pár felvetés a több ezernyi megoldásra váró feladathoz képest.
Jelenleg 70 Dollár/kg a Neodímium kilója. Szerinted az űrbányászat valóban lehet bármikor is megfizethető?