Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Szia!

Köszönöm a választ!
Próbáltam érdeklődni, hogy mégis mi az a pozitívum,  ami miatt 4-5-szörös áron mennek az efféle szerszámok, de az eladó sem volt a helyzet magaslatán. Meg aztán a személyes megtapasztalás igénye is ott bujkál az emberben mindig.
Sejtettem én, hogy valamilyen speciális alkalmazásra jobb kell, hogy legyen, mint a sima HSS, ezért találták ki.
Csak az nem derült ki mostanáig, hogy cserébe viszont van olyan feladat ahova az olcsóbb HSS a jobb.

TROMF22

Kedvenc kis NDK "kivehető ajtajú" köszörűgépecském megadni készül magát.
A 12000 /min fordulat helyett csak 5-6000-re pörög fel és üresben is van egy kis ingadozása.
Egy kis finom nyűstölést még elvisel, nincs amperszaga, nem melegszik, de nem az igazi.
A szénkefékből még bőven van vagy 10 mm.

Itt a vég? Nagyon sajnálnám.

zozo

[#violent]  -eddig azt hittem, ilyen már csak nekem van az egész világon[#nyes]  '75-ben hoztam az NDK-ból...

Az enyém még jól bírja, pedig sokat kapott már.
Egy mikázást azért megérne a dolog, ha szétszeded, legalább azt is látod, milyen a tekercselés állapota.

Csuhás

Hogy néz ki a kommutátor? Egy motor nem fárad így el, ha lassan forog annak oka van. Szorul a szénkefe, telementek kefeporral a kommutátor szegmenshézagai, valahol nagy átmeneti ellenállás alakult ki, pl a kefét bekötő sodratnál stb.

ra8nsmk6w

A sajátom is igy pusztult el! Én talán 73 ban vettem. 25 évet kibirt. nem nagyon használtam.

TROMF22

Még minden gyári állapotú benne.
A szénkefék zárókupakjáról most vettem le a "pecsétviaszt".
Szét fogom szedni. Boncasztalra kerül.
A fenekébe van ültetve egy zavarszűrő kondi és egy gyűrűforma tekercs. Ezek nem lehetnek ludasok?

PSoft

IdézA fenekébe van ültetve...

De igen!
Én először, azokat csípném ki belőle.

TROMF22

Alakul ez ....
Csak én ezekben a villanyos dolgokban egy kicsit komótos vagyok. Nincs benne rutinom, piciket lépkedek. :)

ra8nsmk6w

Legalább 15 éve szinte csak ilyen fúrókat használok. Nagyon sok rozsdamentes munkám van.
Amit megfigyeltem! az új szerszámot csak állványos gépen használom mert a nagyon éles szerszám a kézifúróban táncolhat és a végén harap . ilyenkor az egyik vagy mindkét éle kipattan. Az ilyenformán sérült fúró köszörülés után már nem lesz 100% mert a kobalt bevonat elveszik.
Aamikor már az állványos fúróval elő van "kezelve" bátran lehet használni kézi fúrógéppel is.
Való igaz, hogy jobban törik mint a hss, de én már nem török ilyen fúrót el. A multkoriban kölcsön adtam egy céges készletemet egy külsös szerelőnek. Hát ő is egymás után törte el őket.

PSoft

TROMF22

Restellem a kérdést, de ...
Kicsípem, és marad négy szabad vezetékvégem.
Ezekkel mi lészen?
(Kerestem, de ennek a 4+1 pólusú kondinak nem találtam bekötését.)
Ja és a tekercs maradjon?

xg2w6ib9x

Köszönöm a hasznos tippeket!

Egyszer régebben használtam már vékonyabb kobaltos fúrót, de azokkal nem volt ilyen gondom. Olvasva az írásod, most már világos, hogy azért nem volt azokkal probléma, mert azokat elsőként állványos gépben használtam.
Úgy érzem, hogy második nekifutásra több szerencsével fogok járni.
[#worship]

jani300

ZAVARSZŰRŐ KONDENZÁTOR

Itt magyarázat is van habár most nem olvastam végig -
Folyamatos vezetékként kezelendő szerintem , rögtön a betápon lehet .
Milyen a motor csapágyazása ?

PSoft

A kék, a csípőfogó...
Utána, amit pirossal összehúztam, azt a kettőt-kettőt kösd össze.
A tekercset én hagynám, azzal az évtizedek múlásával sem szokott gond lenni.

jani300

Egyébként ott a kondin a bekötési rajz ,látszik a képeden .