Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

IdézA kommutátorokat szépen felcsiszoltam, a hornyokat kitisztítottam.

Máskor azért ne csiszold a szeleteket. Beleragad a csiszoló por és megeszi a kefét. Vásznas csiszoló papír hátával szoktuk fényesíteni felszabályozás után.
A beforrasztások is mind rendben voltak?

TROMF22

Ezt nem akartam részletezni.
P 1000-res kopott papír volt az eszköz, alig volt már szemcséje. Szinte tükrös lett.
(Mondjuk sokat nem segített.)

RJancsi

Ezzel csak az a baj, hogy 32 V DC a vezérlője, miközben nekem 230V AC kell.

RJancsi

De az ötlet jó volt, 2/3 áron már meg is rendeltem amilyen nekem kell.

Rabb Ferenc

Nem lesz ez egy kicsit karcsú a 2.5kW-os fűtőpatronodhoz? Max 10A a terhelhetősége, de az már hűtőbordát igényel.

[#39@Amatőr] és [#5978@dtb] is 25A-eset javasolt.

RJancsi

Hűtőbordára teszem és nem folyamatos üzemben fog menni, inkább "temperálás" a feladata. Ha a fűtés bekapcsol, legfeljebb 10 percig fűt aztán - hála a hőszigetelésnek - 1-2 óra pihi. Egy kb. 600 literes víztartályt tart 20 °C-on.

ajpwg6jrn

Szia. Szerintem is kellene egy 25A-es vagy akár 32A-es (ha van belőle ekkora).
A fűtőszál bekapcsoláskori hidegimpedanciája sokkal alacsonyabb, mint melegen, így szinte biztos hogy 10A-nél több lesz. A 10A-es SSR-ben pedig 16A vagy 25A-es triak van. (Ami pár bekapcsolás után valószínűleg tönkremenetellel fogja jutalmazni a túlhajtást. (Ha sürgős a dolog, akkor csak egyszer várd ki a rendelési időt.)

RJancsi

Na jó, meggyőztetek. De ahogy az Alis-s árakat nézem, a 25A-es itthon sem kerül sokkal többe, cserébe nem kell heteket várni rá. Amit rendeltem meg elfér a fiókban, előbb-utóbb lesz feladata. Ha máshol nem itt az adok-kapokban. [#nyes]

svejk

Tegnap még ezt írtad:
"... sűrűn kell be/ki kapcsolnia és egy 230V-os behúzótekercsű relét emiatt nem tartok a legjobb megoldásnak"

Ma már csak óránként 10 percre...

Én a linkelt és márkájú SSR-rel max. egy mágneskapcsolót mernék kapcsolgatni. :)

Fogadd meg a fórumtársak jó tanácsát és keress az adok- veszekbe egy legalább 40A-es márkásabb SSR-t. Sokszor szokott hirdetve is lenni.

Nem hiszem, hogy egy fali dugasztáp meg problémát okozna a költségvetésben ráadásul nem kellene az áramlásjelzőnél 230 V-tal kavarnod.

svejk

Holnapután úgy is jön egy következő ötlet amihez majd pont jó lesz az a segédtápfesz. :)

Szalai György

Meg talán inkább valami készre szerelt OMRON SSR-t kéne egy állandó üzemű törpefeszültségű táppal, ami kíméli a Reed patront és ellátja az SSR bemenetét.
Nem határfeszültségre terhelni a Reed-et és határáramra az SSR-t, amikor az örökkévalóságig megbízható működés a cél.

(Ha másnak csinálnám én is a hálózati bemenetű 10A-es Fotek SSR-t választanám, mert költséghatékony megoldás.
Más előnye szerintem nincs is. És később is élnem kell valamiből.)

jmvb9w84i

Nem tudom hogy jó helyre írom e de egy próbát megér.
Gondban vagyok, mert a cnc-men nem megy a főorsó.
Estlcam programot használok, arduino atmega chip vezérli a cnc-met,
A program tuddja hol a gép 4 sarka, a munkadarab közepe.
Elkezdené a munkadarabot marni, de nem forog a főorsó. Biztos hogy működik és minden jól van bekötve. Képeken további információk.

s7manbs8

Gyors megoldásként a főorsó motorodnak adj közvetlenül feszt, akkor ha jó forogni fog.

jmvb9w84i

Nem gyors megoldás kell. Amúgy a bemenőröl lehúztam a hűtésnek a 12v-ot forgatja de nem megoldás. Az alaplap is tudja. Szeretném hosszútávon megoldani.

s7manbs8

Eddig hol kerested  a hibát, mit ellenőriztél, a vezérlő kiad jelet, a G kódban benne van a főorsó bekapcsolás, stb. ... ???