Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Azt gondolom a CNC tápegység kondenzátorának nem annyira simítás, inkább a pufferelés a feladata.
Hogy a kondenzátor kicsi belső ellenállása miatt nagyon nagy teljesítményt lehessen kivenni belőle, rövid időkre.
Akkor a lényeges az, hogy mennyi a kondenzátorban tárolt energia. (Joul, vagy Watt/sec)
Hogy milyen alkalmazásban mennyi az elég, azt valami gyakorlat alapján lehetne megmondani, de amit látok, hogy kb. 0,1 Joule fölé ritkán mennek tápegység VA-enként.

Aki hozzáfér, megvizsgálhatna közelebbről pár ipari tápot ebből a szempontból.

000000000

Szokás szerint mennek az agymenések, ötletelések.:)

Csak éppen a léptetőmotoros hajtás tápegység méretezésének HELYES alapelveivel nem törődik senki (pl. olyan "aprósággal", hogy az adott esetben mennyi áramot is vesz fel egy PWM-es motorvezérlő és ennek mi a maximuma), és így röpködnek teljesen feleslegesen a 700 VA-trafók, meg a 10000 mikrofarádos kondik özöne.
Gondolkodjatok már egy kicsit logikusan, és így még pénzt is spóroltok, amit inkább karácsonyi ajándékra fordítsatok.[#law]

D.Laci

Gondolom max. 3*5A+3*3A=24A.

000000000

Vicces lenne a valóságban, de tévhitnek remek!

zozo

Az 5A meg 3A az a léptető fázisárama, mondjuk 3V-on, de nem a táp fesz. oldalon. De várom én is Robsy számítási levezetését.

D.Laci

Mint irtm max.

[#t168p5163#]

Szalai György

Ha már itt vagy hadd kérdezzem meg.
Tapasztalatod szerint mennyi energiát indokolt betárolni egy CNC mellékhajtás tápegységébe VA-enként?
Vagy másként határoznád meg? Mi alapján?

J-Steel

Hogy hívják azt a gáztechnikai Withworth menetes csatlakozót, amiben egy félgömb van a tömítés végett?

g89ketty

Ha a kérdésre nam tudsz válaszolni, akkor ne csacsogj!

000000000

"... egy CNC mellékhajtás tápegysége..."

Bocs de ennyire általános dologra, kérdésre semmit se lehet válaszolni, minimum 10 fő paraméter ismeretlen. Jó lenne ha egészen konrétan határoznád meg a kérdésedben, hogy milyen CNC technológiára gondolsz (forgácsoló gép, SMD beültető, lézer, 3D nyomtató, ...), milyen hajtásra (léptető, DC/AC szervó motorra, mozgatott max. tömeg, sebesség, gyorsulás, technológiai erő, ...), és milyen tápegységre (1 f/3 f hálózat, egyutas/kétutas, szabályzott típus? azon belül analóg/kapcsolóüzemű, táp kimenő feszültség, max. áram, ...).

Szalai György

Jó, akkor megpróbálok számszerűsiteni.

forgácsoló gép
DC szervó motorra
mozgatott max. tömeg 50kg
sebesség 5000mm/min
gyorsulás 5m/sec2
technológiai erő Ezt nem tudom mi.
tápegységre 1 f hálózat, kétutas, szabályozatlan, analóg
kimenő feszültség 100V
max. áram 10A

Tapasztalatod szerint mennyi energiát indokolt betárolni egy CNC mellékhajtás tápegységébe VA-enként?
Vagy másként határoznád meg? Mi alapján?

000000000

Ehhez a gyorsításhoz álló helyzetből indulva ~10 W hasznos P kell, és ~0.17 J az energia szükséglete. A DC motor ezt a teljesítmény (energia) igényt kérni is fogja 100%-os arányban a  tápegységtől (egy léptetőmotornál ez sokkal rosszabb arány!).
Ezt a feladatot pl. egy 2000 uF-os tápegység kondi röhögve kiszolgálja, mert 100V-ról csak ~99 V-ra csökkenne a feszültsége. Viszont mivel az adataid alapján a hálózati energia is megjelenik közben (konditöltés fog bekövetkezni), még ilyen kis feszültség változás se tud bekövetkezni.

Hangsúlyoznám, most ennél a számításnál (sok más adat hiányában amit nem adtál meg) nem foglalkoztam a motor forgórész és hajtáslánc energia szükségletével sem, ami adott esetben nagyon is fontos lehet.

Szalai György

Nekem ez elég is.
Tisztelettel köszönöm a válaszodat.