Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4wf4snbkz

Sziasztok,

a mellékelt képen a csúszó U profil (ami 3 oldalról csúszik be a profilba műanyag T profilok segítségével) szerintetek hol szerezhető be? Max a pinteresten találok róla képeket.

svejk

fektiforg

Szerintem - jobb ha elviszed ere szakosodott hőkezelőhöz,
a felület szenítése mindenképp problémás ( faszénnel, vérlúgsóval, CO gázzal stb. )  

Üdv.

svejk

Köszönöm, semmi különös célom nincs vele, csak talált anyag és mivel jól forgácsolható, gondoltam elteszem.

Motoros

Így rá ismertetem: régi nevén BC3 nagyon jó anyag, betétben edzik...házilag kizárt.
-- szereti az esztergályos is csak a felületen képződik kemény réteg, így kopásálló szívós, ugyanakkor törésre repedésre nem hajlamos.A Kracht vállalja az edzését.

ANTAL GÁBOR

Nálam a legnagyobb mennyiségben használt anyag .  Mindenre jó . A kis karbon miatt abs hegeszthető . Amire kitalálták : betétedzés .  ( házilag nem megy) De ha kimarad a karbon diffúzió akkor is edzhető  ("vak" edzés )
 Viszont alacsony hőmérsékleten kell feszültségmentesíteni ( nem megeresztés!)
 Egy szívós anyag az eredmény .
  A C45 öt sokan szeretik de a BC 3  a fentiek szerint mindenben megveri  ( és kb hasonló az ára)

Vannak komolyabban ötvözött társai is  ( 17 CrNiMo6 ) . Azokat csak betétedzetni szoktam mert macerás a beszerzés
( Bécs)  ,cserébe még nagyobb a magszilárdság

jani300

Próbáltam rákeresni a vak edzésre ,de nincsen találat .
Van erről kicsit részletesebb infó valahol ?
Csak érdekességként kérdezem .

Rabb Ferenc

jani300

Köszönöm !
Elég tartalmas olvasmány . Még később is olvasgatom majd .

ANTAL GÁBOR

A kis széntartalmú és néhány ötvözőt feltétlenül tartalmazó anyagokat betétedzeni szokták . Ilyenkor a külső felületet bedúsítják szénnel ( faszéndarában magas hőmérsékleten tartják , vagy gázban ( szénmonoxid) dúsítják .  Aztán szabályosan megedzik őket  A gázban cementáltakat közvetlenül pottyantják az olajba .

A faszénben cementáltakat lassan lehűtik és újra melegítik
A leedzést követően egy alacsony hőmérsékletű fesztelenítés következik .  Az eredmény egy 60HRC körüli kemény réteg ( akár 1.2 mm is ) és egy szívós mag .  A fogaskerékgyártás klasszikus esete.

De a szenesítést ( karbon diffúzió ) ki is lehet hagyni .  Ilyenkor edzés és feszmentesítés után egy szívós szövetű anyagot kapunk .  ( kb olyan mint egy ötvözött acél
nemesítve )
De van egy óriási előny : a kis karbontartalom miatt a darab könnyen hegeszthető

A gázban cementált és közvetlenül edzett darab nem revésedik . A faszénben cementált és újra melegített anyag revésedik és a revére ráég az olaj

Vakedzeni lehet otthon is, de lehet védőgázban is melegíteni a darabot  . Ilyenkor nagyon kell figyelni a cégnek az un carbonpotenciálna mert ördögi módon beépülhet a carbon a felületbe ami a vakedzést követően megnehezíti az esetleges utólagos megmunkálást

svejk

Maga a betétedzés elnevezés a faszén "burkolatból" jöhetett?

RJancsi

Fiatal koromban volt szerencsém egy cseh(szlovák) üzemben megnézni a vasúti sín hengerlést. Az utolsó hengerszék után utolsó lépésként az izzó sínt egy grafit tömb alatt húzták át majd vízfüggönnyel hűtötték/edzették. Azt mondták, hogy a grafit a sínkorona (futófelület) keményítését szolgálja, az acélba diffundáló szén által.

Motoros

Az edzendő anyagot betét---ték egy acél dobozba szén közé, aztán azt betét--ték a kemencébe. Innen a "betét" edzés mint kifejezés.[#nyes]
Legalább is én ezt 1970 ben apám gyárában így láttam, mint szünidős tanuló.

ANTAL GÁBOR

Reggel nem tértem ki rá ( de utaltam rá ).  Tehát egy klasszikus ( és a példában is szereplő ) anyag a 16MnCr5
( régi nevén Bc3)
Fejből visszakódolva : 0.16 Carbon    , A főötvöző a mangán . és tartalmaz még krómot . Az utolsó szám negyede a főötvöző százalékos jelenléte  ( esetünkben 5/4 = 1.25 % mangán  )

Én nagyon szeretem még a 17CrNiMo6 ot ami szintén betétedzhető   ( 0.17% Carbon   . a főötvöző a króm amiből 1.5% van benne  és tartalmaz még nikkelt és molibdént ) Nagyon jól átedzhető és szívós  . Az ötvözők javítják az átedzhetőséget .
 Átedzhetőség??  Ha egy bazi nagy darabot felmelegítünk az edzési hőmérsékletére és leedzünk akkor mivel belül csak lassan hűl a belseje nem edződik át . Ötvözőkkel ezt kitolhatjuk  ( a mérés az un Jominy vizsgálattal  történik )

A betétedzésű anyagok 0.2% nál nem tartalmaznak több  carbont

g89ketty

Én is így tudom, és óránként kb. 0,1 mm mélyen vesz fel szenet.