Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Sziasztok! Egy kis ötletelést, segítséget kérek!
Egy elektromos fűtőpatront szeretnék bekötni. 230V 2,5 kW-os, kb. mint egy villanybojler fűtőtest, csak ez egy 2"-os csőben lakik. Adtak hozzá egy áramlásfigyelőt is, ami egy torlónyomásos kapcsoló. Az a dolga, ha nem áramlik a víz a csőben akkor lekapcsolja a fűtést nehogy felforrjon. A gondom, hogy az áramlásfigyelő (mini reed-relé) csak 1 A-t tud kapcsolni. Milyen "illesztő" áramkörrel lehetne a legegyszerűbben/legolcsóbban összekötni az 1 A-es kapcsolót a kb. 12 A-es fogyasztóval? A keringető szivattyú szakaszosan kapcsol be/ki, ezért a fűtés is szakaszos. Emiatt az áramlásfigyelőnek is sűrűn kell be/ki kapcsolnia és egy 230V-os behúzótekercsű relét emiatt nem tartok a legjobb megoldásnak. Lehetne SSR is, de ahhoz meg külön kisfeszültségű tápot kéne csinálni a vezérléshez. Esetleg valami triak-os áramkör?

s5f8tmfv3

RJancsi

Szuper! Köszi, nem tudtam, hogy létezik 230V-os bemeneti feszültségű SSR is. Eddig csak 6-24V bemenetűvel találkoztam. Ehhez csak egy kötődoboz kell és kész. [#worship]

svejk

A Reed csöved alkalmas 230V AC-ra?

Ugye raksz egy biztonsági hőkioldót is mondjuk SSR zárlat esetére

RJancsi

Elvben igen. A 21. oldalon levő R1X típus. 250V 1A 70W a terhelhetősége. Azt mondjuk nem értem, a 250 V 1A-ből hogyan jön ki a 70 W...

RJancsi

Bocs, a 22. oldalon van.

TROMF22

a tegnapi DDR köszörűcske témához:
Azt hiszem, amire lehetőségem volt megtettem.

A kommutátorokat szépen felcsiszoltam, a hornyokat kitisztítottam.
Első-hátsó csapágyakat kicseréltem.
Szerencsére mindkét méretből (627, 626) volt itthon egy marékkal, még válogathattam is.
(Végül is ez a csere volt talán ténylegesen indokolt. Koszosak is voltak, kenőanyag se nagyon volt bennük és kicsit kezdtek hangoskodni.)
Megvolt a próba zavarszűrővel és nélküle.
A KI-BE kapcsoló hibátlan, rendben.

A tekercseket nem vizsgáltam szakszerűen, csak ellenállásokat mértem.
A szomszédos kommutátor szeletek között rendre 21-23 Ohm-ot mértem, szakadás, testzárlat vagy kiugróan eltérő érték nem volt.

A próba alapján  helyzet sajnos nem sokat  változott.
Talán kicsit nagyobb lett a fordulata, kb. 7000/min körül, de messze nem a névleges 12000. És az enyhe ingadozás is megmaradt üresjáratban.

Tulajdonképpen terhelhető is, a kis 60 Wattjával (vagy annak maradékával) még csiszolgatni is lehet, de továbbra sem az igazi.

Valami gond mégiscsak a forgórésszel lehet, ami csak hálózati feszültségen jön elő.

Úgy látszik ezek tényleg így kezdenek elhalálozni...
Mindenesetre köszönöm a segítő javaslatokat.

svejk

Határadatok, egyiket sem lépheted túl.

g89ketty

Keress egy tekercselőt, akinek van meglékelt trafója és rögtön kiderül, hogy van-e menetzárlat.

TROMF22

Idézmeglékelt trafó
erről már hallottam.

A gond az, hogy a számomra elérhető tekercselő(k) hallani sem akarnak egy ilyen 90W-os mütyürkéről.
Akár van nekik ilyen eszközük, akár nincs.

TROMF22

Lódítottam: 60W [#smile]

g89ketty

Ha kiderül, hogy menetzárlatos, keresd a dévaványai tekercselő üzemet. Mindent szakszerűen megoldanak.

dtb

Ha nem sürgős, ugyanezt megveheted töredék áron is...
https://www.aliexpress.com/item/32353125851.html
Hiába vagyok régi aliexpress-es, még most is mindig ledöbbenek a kereskedelem, meg az adórendszerünk nagyszerűségén... [#csodalk]:-8

TROMF22

Köszönöm az információt. Ez nem egy kis sufni :).
Ha, hajlandóságuk is van rá, biztosan meg tudják oldani.