Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

vjanos

Ha laza a menetes csatlakozás, én kóc + menettömítő pasztát (Locher 2000) szoktam tenni.
Ha passzosabb a menet, pl esztergált réz-réz, vagy műanyag az egyik fele, akkor oda a Loctite zsinór jó szokott lenni.

A titok, hogy a tömítő segédanyagot ne tolja ki a menet:
sarkos pofájú svédfogóval egy kicsit meg kell nyomkodni a külső menetet, esetleg vasfűrészlapot kereszt irányban végighúzni rajta. A menetcsúcson így kialakuló kis recék nem engedik megforogni a szorosan rátekert kócot.

svejk

Víznel és Hagyomanyos menetes idomos szerelesnel a tisztán  teflon felejtos mert nem tudsz adott esetben visszaengedni.
Viszont a kender megfejelve egy- két menet teflon szalaggal csuda könnyű szerelést tesz lehetővé és megengedi az esetleges visszaforditast.

Szalai György

Én most tataroztam a harminc éves központi fűtésemet. Új radiátorokat kapott, amihez természetesen a fél és háromnegyedes csövezést is kissé módosítanom kellett.

A kóc nyugdíjba ment, menettömítéshez Loctite55-öt használtam. Bevált.

Egy régi jó módszert használok, még mindég, a kócolós korszakból. A netoldalt érdesítem az árok aljához közel, nem a menetcsúcsot.
Vasfűrész lap élével szépen körbe ütögetem a menetet.
A tömítő zsinórt a cső hossztengelyével párhuzamosan fektetve kezdem, a felsőtől az alsó menet felé, aztán erre rá, végigtekerem a menetárkot, duplán, két szállal, lentről felfelé.
Egyszer sem tudta még kitolni a menet a tömítő zsinórt.
Előbb mindég összerakom zsinór nélkül, hogy lássam a méretet, meg hogy hogy fog állni. Azután tömítem fel. Ritka, ha tömítve visszafelé kell mozdítani a szerelvényt, de a tömítés azt is elviseli.

xgn8p4wk5

Üdv!
Az alábbi fogaskereket az EU 500as gépből szedte már ki valaki? Valamiért megfordul benne a vonóorsó kihajtó tengelye. Mivel ebben gyárilag nincs gyorsjárat így á kuplungot ezzel a műanyag betéttel helyettesítették.

Bicska

Nem akarok okoskodni, nekem sem szakmám, de igazából ez is ilyen "gyakorlat teszi a mestert" feladat. Ha eleget csinálod, utána már nem tudod elb@aszni. Teflonszalagot rég nem használok, de a loctite szalaggal és kenderrel is sikerül már simán 100%-os kötést csinálnom. Nagyobb átmérőnél a kócot jobban szeretem. Természetesen, ahogy írták fentebb fürészlappal érdesítve és faggyúval megkenve.

Igazából többször szívok a tömítéses csatlakozásokkal mint a menetesekkel. A forrasztható félhollander csővégek állandóan dobnak, iszonyat szívás normálisan tömíteni. Gázzal nem foglalkozok, azt szakira bízom, de múltkor hálistán észrevettem h az is folyik.. a könyök vége eldarálta klingerit tömítést egy helyen...

designr

A teflonszalagnak a titka hogy bőségesen kell tekerni.
Loctite is jó de gőznél kiég..csak 130 fokig birja..oda is elkezdtünk teflont használni..

remrendes

6-7 eve csinaltunk egy 30 kobmeteres rozsdamentes keverot 5 vagy 6 darab bejovo csatlakozassal, hasonlo tartalyokbol.
Ahol lehetett ott karimaval probaltuk megoldani, de igy is maradt jo nehany menetes kotes amiknel teflonzsinort hasznaltunk. Azota nem panaszkodtak.
De en semmi ilyen boszorkonyos dolgot nem alkalmaztam. A meghuzas iranyaval megegyezoen gyakorlatilag osszevissza ratekertem a menetre. Hogy ne tudjon eltekeredni az also szalat keresztbe huzom, mint a horogkotesnel :)

jani300

Üdv  !
Az első örömöm megvolt ezzel a robot izével :)
A Gyerek még az adatlapjára se nézett rá szerintem ...
Most már csak annak örülnék még egyszer ha bukta nélkül ki tudnék szállni belőle legalább :)
Van szép piros vészgombja :)
Nem igazán drágán vettem ,kíváncsi lettem , idő meg nem volt rá hogy utána nézzek , már csak polc kellene ,hogy szépen tudjanak sorakozni a többi kacattal .

szf

adok érte egy vészgombot![#eplus2]

jani300

Akkor erről lecsúsztál :)

svejk

Ne kertelj már, dobd fel az adok-veszekbe aztán hagy szaladjon.
Figyelj a háttérre![#crazya]

jani300

[#t201p41357#]
Az egyik ok amiért nem hirdetek .
Figyelni fogok , felülök a kupac tetejére :)
Ér valamit ?  A gyereket nem bírom sehogy rávenni hogy legalább ránézzen .
Esztergás videókat már nézeget , de itt nem akarja megpróbálni .
Nem is idevaló ezt írni , leginkább , a semlegesbe kellett volna , de akkor meg megszakad a folyamatosság .

keri

Akkor nem csak én vagyok ilyen "maradi" [#vigyor]
Úgy vagyok vele, hogy amikor nagymamám lakásában szereltük a vizet, ott 50éves kenderkóc tömítések is hibátlanok voltak szóval jó lesz nekem is.
Műanyagot ragasztani szoktam, de alapvetően nem használok műanyag csövet.
Ezek az 5 rétegű csövek a hozzá való préselhető kötésekkel elég kíméletesek az idegeimhez. [#nyes] Esetleg rézcsövet forrasztok, de a kiállásoknál általában még mindig menettel kell betekerni a szelepet.

keri

[#eljen] Na ezt kipróbálom.

keri

Nem kétlem hogy kellő gyakorlattal megoldható, de ha van két technológia. Az egyikkel egyszerű jó eredményt produkálni, a másikkal nehéz. Akkor szerintem mindenki tudja melyik a jobb.

Tömítő gyűrűkkel nekem soha nem volt problémám.
Annak az a titka hogy nem szabad megtépni, a klingeritet meg mindig újat kell rakni. Gumi kibír pár lehúzást.