Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Devecz Miklós

Használ valaki BL-Mach-V1.1 Breakout-Board-ot? A végállás kapcsolókat, E-stopot nem tudom életre kelteni. Semmire sem reagálnak.

zozo

Tápot kell neki adni, ott a jobb oldali soron.

Dezső

Szervusz!
Ha elektromosan jól vannak bekötve akkor a beállításoknál lehet a probléma. Mellékelek egy beállításról egy fotót. Ha a pin kiosztás jó akkor az aktive low lehet még kísérletezni.

zozo

Én egy 5V/12V step-up modullal oldottam meg. A jobb alsó sarokból vettem le az 5V-ot hozzá.

Devecz Miklós

Közben rájöttem, a jobb oldalon hiányzott neki a 12-24V.
Sehol sem publikálják.

Dezső

Ha USB is van csatlakoztatva a PC-vel akkor már nem kell az +5V.

zozo

5V nem kell, persze, de a 12/24V az igen. Eléggé lökött megoldás.

zozo

Én is utolsó lehetőségként próbáltam a 12V tápot is korábban [#nyes]

D.Laci

Én közvetlenül az LPT portra csatlakoztatom, az egyik csatlakozóból kikel szedni a "csavarokat" és akkor nem kel kábel. A PC tápról meg közvetlen mehet az 5/12V.

Vetesi75

Ha jól rémlik a 12V-os rész földje független, azt is össze kell kötni 5V-oséval.

Vetesi75

Van itt valaki, aki otthon van Heidenhain TNC360-as programozásában? Alprogramok (LBL) használatával kapcsolatban lenne kérdésem: Normális az, ha a program végére írom az alprogram definícióját, akkor az alprogram hívást (LBL CALL) a főprogramban átugorja, a program végén meg mikor odaér lefut? Máig úgy van használatban, hogy az alprogram a hívást megelőzően a főprogramban van definiálva , ekkor ahogy odaér egyszer spontán lefut (közvetlen utána alprogram hívással ismételhető is), de mennyire egészséges ez? (Így stabilan működik.) Okozhat-e későbbiekben problémát pl. alprogram alprogramba ágyazásakor? Egy főprogramban több helyen nem tudjuk meghívni ugyanazt az alprogramot.

dtb

Vetesi75

Van gépkönyvem, programozási leírásom, de a gyakorlatban köze nincs hozzá, mert a leírásban  szereplő mintaprogram sem működik a leírásnak megfelelően.  :(  Lefut, de nem az történik, ami elvárható lenne.

Béni

Nem ismerem a 360-ast, de a 145-től a 640-ig minden vezérlőn gyakorlatilag ugyanúgy működik ez a két(!) funkció.
Mert két dologról van szó.

Egyik az alprogram, amit helyesen a program végére (M30 után) kell írni és LBL 0-ával zárni! Hívása CALL LBL "x". Az "x" régi vezérlőknél szám, újabbaknál lehet szöveg is. Természetesen az alprogram kezdetét jelző LBL mögötti tartalommal azonossal kell hívni!
Az alprogramok egymásba ágyazhatóak, rendszerint 8 szintig.

Másik a ciklusszervezés. Ebben az esetben a programtörzsben lévő ismétlendő rész elejére kell egy cimkét írni (LBL "y"), a végére pedig CALL LBL "y" REP "n". "n" itt az ismétlések száma.
Az ilyen ciklus egyszer mindenképpen lefut, majd még "n" alkalommal. Fontos, hogy a CALL LBL "y" REP "n" minden esetben maga elé ugorjon. (A program eleje irányába.) A ciklusok is egymásba ágyazhatóak.
Feltételvizsgálattal a ciklusból nem ajánlott kiugrani.

Írható olyan program, amely a fenti szabályok megsértése mellett is működőképes. Viszont hosszabb, logikátlan felépítésű, kevésbé átlátható, erőltetett.

Itt egy működő példa, amelyben az alprogram egy ciklust is tartalmaz. Ebből megérthető a két mód eltérő viselkedése.

0  BEGIN PGM 1111 MM
1  BLK FORM 0.1 Z  X-100  Y-100  Z-20
2  BLK FORM 0.2  X+100  Y+100  Z+0
3  TOOL CALL 1 Z S1200
4  FN 0: Q2 =+90
5  CALL LBL 1
6  FN 0: Q2 =+55
7  CALL LBL 1
8  FN 0: Q2 =-23
9  CALL LBL 1
10 FN 0: Q2 =-77
11 CALL LBL 1
12   M5
13    Z+150 M30
14 LBL 1
15 FN 0: Q1 =-90
16 LBL 2
17 L  X+Q1  Y+Q2  Z+5 R0 FMAX M3
18    Z+1 F1000
19    Z-10 F200
20    Z+5 F2000
21 FN 1: Q1 =+Q1 + +20
22 CALL LBL 2 REP9
23 LBL 0
24 END PGM 1111 MM

Vetesi75

Köszönöm! Igen szerintem is ez lenne a normális működés. Közben már többek küldtek mintaprogramokat, adtak ötletet - mindent végig fogok próbálgatni a konkrét masinán és beszámolok a történésekről. (Kis időbe fog telleni, mert 3 műszakos gép, ki kell fogni, hogy szabad legyen - lehet csak hétvégén lesz valami belőle.) Elég idős gép, ismeretlen előélettel, az is lehetséges / idáig úgy voltunk vele -, hogy paraméter beállítási gond, vagy valami opciós cucc hiánya. (pl. 3 tengelyen is csak rádiusz korrekció nélkül tud mozogni, ennek ellenére van menetmaráshoz mintaprogram a leírásában dr+ rl -lel...)