Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igen, arra is figyelni kell.

Nemes Mihály

Sziasztok

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Adott egy. 6.8 Nm léptető motor, hozzá egy3 fázisos vezérlő
A motort percenként 10-60 között kellene forgatni úgy hogy 5 Nm
Erő azért meg legyen, de sehogysem sikerül.
Kb 2Nm max amit le ad a motor.

Nem igazán értem miért van ez, ha tartásában van a motor minden rendben van, de ha forgató elveszik az erő.

Természetesen nagyobb áramnál sem lessz jobb , de ott legalább nagyon melegszik .

Mit nem értek ?
Mit rontok el ?

Segítséget előre is köszönöm.

attila820224

Szia!

A léptetőmotoroknál amit megadnak nyomatékot az a tartó nyomaték amikor áll a motor. Ha forog akkor minnél nagyobb a sebesség annél jobban az induktivitása játszik szerepet, ha nőveljök a forgó motor tépfeszültségét annál magassabb lesz a fordulatszáma és az áram a nyomatékra hat.
tehát álló helyzetben ad le 6.8Nm ert forgás közben biztos kevesebb lesz ,a megengedett maximális áram meg a vezeték keresztmetszete határolja be... érdemes tipus alapján sebesség,nyomaték, feszültség karakterisztikát megnézni.
kb 300-600 furdulat percenként a max sok motornál ekkor már a tizedére leesik a nyomaték...

Átttétel segíthet a helyzeten..

B.Zoltán

Milyen típusú vezérlővel működteted?
10 ford/percnél kellene tudni a 4-5Nm nyomatékot legalább, de lehet többet is.
Persze azért függ a motor elektromos paramétereitől is.

Nemes Mihály

Sziasztok.

Köszönöm a hozzászólásokat.

A motor nyomaték görbéje szerint,  0 fordulat esetén 5Nm
100-200 fordulat 6,8Nm onnan meredeken süllyed.

Nem vagyok nagy léptetőmotoros, azt hittem, hogy minél lassabban forgatom annál erősebb, pont ezért nem értem, hogy 10 fordulat/perc fordulatkor hogyan nincs meg a nyomaték.

Ezek szerint  csak 100-200 fordulat között van meg a nyomaték???

000000000

Nincs kedved elhozni a hajtásodat hozzám?

Bemérném neked a Robsy motordinamikai mérőrendszerrel, és minden kérdésedre választ kapsz a mérési eredmények kapcsán.
Mellesleg ha felhívsz, szóban is szolgálok pár hasznos tanáccsal, ok-okozati összefüggéssel.

Nemes Mihály

Kedves Tibor.

Köszönöm a lehetőséget, de sajnos nem mozgatható a dolog.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem CNC,

Ez a berendezése egy cső forgató lenne.
6 métere hosszú 2 coll-os csövet forgat(na).
A csövet külső erőhatás nem éri, csakis kizárólag forgatni kell, percenként 10-től 20-ig.

A motor 1:1 áttétellel van összekötve.

Tényleg nem bír a motor ilyen kis fordulat mellett erőt produkálni ???

svejk

No de ha 10-20 ford/percre van szükséged akkor miért nyomulsz 1:1-ben egy 300-as fordulatú motorral?

Kisebb motor és egy 1:10-es bolygóműves áttétel -majdnem csak akkora kubatúrája van mint a mostani motorodnak- lesz a barátod, ha nem akarsz szíjjal bajlódni.

000000000

"Tényleg nem bír a motor ilyen kis fordulat mellett erőt produkálni ???"

Javasolnám, ha motorról beszélünk, akkor ne erőre kérdezzél, hanem nyomatékra.

Az újabb infóid alapján elég "meredek" dolgot vársz el a motortól.
Tudod az úgy van, hogy a villamos motorhajtás az egyik főisten egy CNC rendszerben, és tojik egy nagyot arra a hitvány, hazug, virtuális, szakszerűtlen világra (tisztelet a kevés kivételnek), aminek kapcsán step-dir jelekkel etetik. Ha pedig korrektséget tapasztal, szépen teszi a dolgát, hiszen azt érzi, tiszteletben tartják a motor működés mműszaki alap törvényeit.

Mint már írtam, segítek, elmondom, mit csináljál, de sokkal hatékonyabb, ha ezt nem írásban teszem. A weboldalamon találsz telefonszámot.

Szalai György

,,Kb 2Nm max amit le ad a motor."
Ezt kb. miből saccoltad le?

Ahogy én látom.
Úgy látom nem látom, hogy mondták már volna előttem.
A léptetőmotorod nem forog.
Hanem ugrál.
Vagy kétszázat kell ugrania piszok gyorsan, mire visszaér a tengely ugyanabba a pozícióba, ahonnan elindult.
Ha így nézed, beláthatod, hogy mindegy is neki, hogy percenként egyszer vagy hússzor kell megtennie ennyi ugrást.
Az ugrás mindkét esetben ugyanúgy zajlik le.
A kérdés innentől kezdve az, hogy egyáltalán hogyan képes ugrást produkálni egy akkora motortengelyre redukált tehetetlen tömeggel, amit a kétcollos hatméteres, kitudja mennyi falvastag acélcső képvisel.
A hajtásméretezés alapja, a motor fogató nyomatékának és a terhelés által a motortengelyre redukált tehetetlenségi nyomatéknak az aránya.
Valaki majd kiszámolja (ha akarja) hogy mekkora áttétellel volna ez optimális közeli.

gvox

Tisztelt Fórumtársak!Segítséget kérek, keresem az alábbi méretező progi letöltési lehetőségét

miruk8cx6

Sziasztok ! Segítségetszeretnék kérni. 1. Miskolci,vagy környéki kellene ,h legyen,mivel a kérdésem többrétű és nem  biztos ,h a fórumon megértenénk egymást. Mach 3 programmal maróznék. 3. A legfontosabb, Aspire programban jártasság.[#conf]

ecp4rs0md

Sziasztok! Keresek Fanuc18T programozásában jártas fórumos vagy fórumon kívüli embert aki tud segíteni a többit megbeszéljük pü-ben, köszönöm!

TROMF22

Hogyan lehet ettől a szutyoktól megszabadulni?
Kérdőívnek álcázza magát.
Nem adtam neki semmi hasznos infót, de mindig (talán éppen ezért) visszapofátlankodik.
Ha bezárom záródik az az oldal is amire "rámászott".

Devecz Miklós

Próbáld meg egy másik böngészővel, ott is megjelenik-e.