Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

Igen, tolómérő szerűen működik, mivel 1 fok 10 szögpercenként van felosztva.

ywathzay

Köszönöm, közben én is számolgattam, meg rajzoltam AutoCad-ban egy skálát, rájöttem hogy 1fok az 10'-re van bontva, és a kis skálával lehet kiosztani a 10-esek közötti számokat. Gyakorlatilag a szögmásodperc nem osztható ki a gépen, de gondolom azért mert ezek olyan kicsi szögértékek, hogy nagy jelentősége nincs.

hostya

Lehet hogy tévedek, de SZERINTEM, -mivel szögskáláról- van szó..

1 fok, 1/10 fokonként azaz(6 szögpercenként) van felosztva..

6rk75uezn

ywathzay

A hosszú skála 6-os egységekben van felosztva, tehát 1fok/6 az 60'/6= 10'. Ha már az egy nagy+1 kicsi vonalat néznénk 1 foknak, akkor az 9 osztás tehát nem egész percek jönnének ki. Morse kúpot szeretnék köszörülni, de etalon a mesében sincs nemhogy nekem, de ma csinálni akarok egy próbát. Igazából ezzel a rajzzal értettem meg, az 1fok25' így jön ki. Szerintem.

angelero

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem [#conf]
Adott egy gyári gép (kuhlmann P20T) amit átalakítottunk, kicseréltem a vezérlést UCCNC-re. A probléma viszont az, hogy a vezérlőtől a motormeghajtóig összeszed valami zavart és nem tudok rájönni hol. Természetesen árnyékolt a kábel, de hiába kötöm le a védőföldet hol a motormeghajtóhoz, hol az vezérlő dobozhoz összeszed valami zavart. Akkor működik csak ha nincs lekötve egyik oldalra sem, de akkor is csak 50Hz-es adatátvitellel. Már kihúztam a frekvenciaváltót is. Mit csináljak? A védőföld be van kötve minden egységhez (motormeghajtó, vezérlő, frekiváltó, X-híd, asztal, stb...) a hálózatból szed össze valamit? Hogy tudnám kideríteni?
Előre is nagyon köszönöm!!!!

8v6sh6t3c

Sziasztok!

Igaz, hogy nem CNC, de talán maradhat.
Tervezem egy ágtömörítő berendezés építését. 150x150 mm keresztmetszetű kötegeket készítene. Igazából a gépnek csak tömörítés lenne a feladata, a kötözés és hosszméreti vágás kézi lenne.
A kérdésem az, hogy hogyan lehetne az alternáló mozgást, ami a tömörítést végzi, megvalósítani? Gondolok itt villany- vagy benzinmotorra. Valamint inkább erős legyen, mint gyors.
Hasogatógép típusú megoldást szeretnék, azonban annál kicsit gyorsabb mozgást akarok elérni. Lehetséges, hogy hidraulikus rendszerre is szükségem lesz?

000000000

Egyik lehetőséged, hogy használj orsó/anya hajtást.
Ezek komoly erőt tudnak kifejteni, már 1-2 Nm-es motor esetén is. Pl. egy 1 Nm-es (M) motor 5 mm-es (h) menetemelkedésű orsóval hatásfoktól függően maximum ~1256 N tömörítő erőt tud produkálni. Ennyi talán elég is a gépedhez.

Ha meg nem elég, az F=2*Pi*M/h képlettel számolgassál más erőkre.

f0e7gg4wc

000000000

Jól gondolod, a fotód alapján ez a szög segédskála 1 szögperc felbontással ad lehetőséget a beállításra. Használata pedig azonos a hagyományos tolómérők skáláihoz, csak ott a felbontás leggyakrabban 0.1, 0.05, vagy 0.02 mm szokott lenni.

Akik pedig mást írtak neked ezügyben, ők sajnos téves dolgot próbáltak valóságnak beállítani.

svejk

Mindenki biztosabb lehetne a dolgában, ha a kérdező biztos lenn abban, hogy a főskálán mennyi is a vonaltól vonalig szögérték.

Nekem valahogy ez nem jött le tutira a három beírásból. :(

ywathzay

A nagy skálán 6 osztás 1fok ezt már reggel kimértem. Viszont etalon nélkül nehéz lesz pontos értéket állítani azt már látom.

laca

Bocs, hogy belevaúúúúú.......Ha van szögskála, akkor beállítható a félkúpszög, ami sorrendben MK1-MK5-ig
c/2 1°25'43" 1°25'25" 1°26'16" 1°29'15" 1°30'26".
Etalonnak meg megfelel a csökkentőhüvelyek valamelyike.

RJancsi

Még az is bonyolítja a helyzetet, hogy a Morse kúpok nem egyforma kúposságúak.
A fél kúpszög szélső értékei:
MK1 (1:20,047) 2°51'20"
MK5 (1:19,002) 3°00'45"

A gépészek biztosan lehurrognak de szerintem ha a percet pontosan be tudod állítani a nóniuszon, a másodpercek már nem számítanak annyira. 30" szöghiba (legfeljebb ekkorát hibázol, ha kerek percre kerekíted a kúpszöget), a legnagyobb 190 mm hosszú MK6-nál is csak kb. 0,003 mm átmérőváltozást jelent. Szerintem.

000000000

"  30" szöghiba (legfeljebb ekkorát hibázol, ha kerek percre kerekíted a kúpszöget), a legnagyobb 190 mm hosszú MK6-nál is csak kb. 0,003 mm átmérőváltozást jelent. Szerintem.  "

Valamit nagyon elszámoltál, nekem ez a hiba ~0.055 mm átmérőváltozásra jött ki. [#conf]