Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Elég nehézzé teszi a pontossági elvárásod. Esetleg egy közvetett mérés jut még eszembe.
Jó merevre házigyártott ,,belső tapintó körző"-vel levenni a méretet, majd a szárak rögzítése után az eszközt kiemelve a dobozból megmérhető rajta a levett méret egy digi tolómérővel.

Vagy: Nagyosstabilizált tápegységről táplált, műanyagpályás servopotméterből és házi gyártmányú karokból épített feszültségosztón, digitális műszerrel mérni a szöghelyzettel arányos feszültséget.
De ezt is be kell mérni valami alkalmas lineáris mérőeszközzel.

RJancsi

Annyiban egyszeri, hogy a közeljövőben lesz egy ilyen munka, de utána belátható időn belül nem. A feladat mérés, nem válogatás.

Elárulva a nagy titkot: mint betontechnológus acél kocka sablonokat kellene kalibrálni, azaz a belső méretüket megmérni.

korbendallas

Ne haragudj, hogy beleszólok. De ezek szétszedhetőek. Miért nem méred meg szétszedve?

RJancsi

Mert a szabvány összeszerelve (használatra készen) írja elő a kalibrálást. Épp a csuklók, csavarozás miatt. És nem csak a méreteket, hanem a síklapúságot és az oldalak merőlegességét is mérni kell. Utóbbit nyilván csak összeszerelve lehet.

RJancsi

Most kifejezetten acél (szétszedhető) sablonokról van szó, de léteznek nem szétszedhető műanyagok is. Azokat is ugyanúgy kell(ene) kalibrálni.

fpd0kbd4

Én egy 3 tengelyes mérőállvány készítését  gondolom kiindulási alapnak.Így lehetne mérni a fenéklemezt és az oldalakat is egy beállítással (hogy haladós legyen a kalibrálás időben)A mérő eszköz milyenségét a költségvetéshez kell igazítani.(esetleg az értékeket a mérés lépéseinek megfelelően, valamilyen programban menteni) Nem ismerem a szabványt de meg kell jegyeznem,hogy a 0,05mm-es méréspontosság elvárását abszurdnak tartom egy próbakocka sablon esetében! A tapasztalatom,hogy a felhasználás során gyakorolt bánásmódból kifolyólag, úgy sem sokáig felel meg ilyen követelményeknek.

RJancsi

Jó lenne 0,1 mm pontosan mérni a tényleges méretet, ezért ha a mérőeszköznek is ennyi a felbontása akkor már gond lehet a kvantálásból (kerekítésből). Ha nem is az egy nagyságrenddel pontosabb mérőeszközt céloztam meg, de jó lenne a tized mm-t tartani.
De pl. a szabvány a síklapúságnál 0,0006d tűrést enged, ahol a "d" az élhossz. 150 mm-es kockánál ez 0,09 mm. tehát a felületre helyezett acélvonalzó alá a 0,1 mm-es hézaglemez már sehol sem mehet be.
Szigorú vagy sem, ez van.

Egyébként pont ez a mérés indoka, hogy az új sablonok méretét a gyári teljesítésigazolás garantálja, de a régebbieket újra kell mérni és kiszórni a kopottakat/sérülteket.

zip0ji0se

Kapható külső pofás tolómérő 0.02 mm pontosságal. 500 mm-től felfelé már a csörnek bezézett rész hossza 150 mm. Raknék be katalógust pdf-be, de nem tom, hogy kell.
Nézd meg a Tesa oldalát. Vagy keress egy független labort és megmérik. Ha rendszeres,akkor olcsobban csinálják. Igaz a tolómérőt is kalibrálni kell, hogy tudjad használni a feladatra. Az ehhez használt etalont meg hítelesítettni kell.
De gondolom ez mind le van írva a cég minőségbiztosítási dokumentumaiba. Sajnos ez mind kell a vissza vezethetőség miatt. Ennélkül a kiadot eredményed, csak tályékoztató jellegü és nem fogadható el hívatalosan.

RJancsi

Rákerestem a TESA-ra. Sajnos nem találtam meg amit írtál. A katalógus utolsó típusa lenne jó, de annak is csak 100 mm a csőre.

Ezt találtam.

svejk

A szakmát nem lenézve kissé viccesnek találom a dolgot.

Oké hogy megméred és pontos, de a koma következő beöntés előtt az összeszerelésnél tükörtisztára fogja tisztítani az illeszkedő felületeket?
Ha ott marad egy homokszem már nagyobb lesz.

Egyébként milyen próbáknak vannak kitéve majd ezek a kockák és azok eredményei milyen  pontossági osztályba sorolhatóak?

RJancsi

A laboromban minden hitelesítésre/kalibrálásra kötelezett mérőeszköz érvényes papírokkal rendelkezik. Még ha sokan fel is kapják a fejüket, egy ilyen "célszerszámnál" simán bevállalnék egy házi kalibrálást pl. a 0.01 mm pontosságú Mitutoyo tolómérőmmel.

Egyébként nagy a hiszti a mérőeszközök kalibrálása körül, és főképp olyanok űzik ezt akiknek fogalma sincs miről szól
a dolog.

Pl. a betontechnológiában van olyan vizsgálat, ahol a szabvány egy 5x5 cm keresztmetszetű keményfa rudat ír le a beton tömörítésére. Kis híján röhögő görcsöt kaptam, amikor egy neves magyar betonlaborban megláttam a "töcskölőfát" az oldalán a kalibrálást igazoló hologrammos matricával.
Szó szerint véve mivel joghatással járó mérést végeznek vele kötelező a kalibrálás, de kíváncsi vagyok ha méreteltérés mutatkozik vajon az mennyire befolyásolja a mérés kimenetelét? Főleg, hogy a tömörítés intenzitása, sebessége stb. abszolút egyénfüggő és még ugyanaz a személy sem egyformán végzi nyáron egy szál trikóban a laborban és télen szétfagyva egy építkezésen.

RJancsi

Gyakorlatilag fémtiszta az összeszerelés előtt. A beton beöntése előtt spéci zsaluleválasztó olajjal be kell kenni, ami nem engedi rátapadni a betont és még rozsdaátalakító adalék is van benne. Kizsaluzás után bronz kefével szoktuk kitakarítani a hornyokat, már ha szükséges, de legtöbbször oda a cementpép sem folyik be, mert az olaj nem engedi. Elég a sablont egy olajos ruhával áttörölni és már használható.
A kockák leggyakrabban nyomóvizsgálattal el lesznek törve.
Az én törőgépem 3000 kN (népiesen 300 tonna) max erőt tud kifejteni 0,5% pontossággal mérve. A szabvány a nyomószilárdság 0,1 N/mm2 pontosságú mérését írja elő és 0,5 N/mm2-re kell kerekíteni a jegyzőkönyvekben.

ywathzay

Ehhez a feladathoz jó a furat intó.

svejk

Oké. Szaffibettinek írt válaszodban benne van a kételyeimre is a válasz.

Egyébként tudsz olyan eseményről amikor a próbakockák vizsgálatakor derült ki hogy az építkezést mondjuk vissza kell bontani X nappal?
Vagy egyéb teendőket kellett foganosítani?

Anno egy kollégám portája mellett épült egy víztorony.
A talapzat vasalását is folyamatosan fényképezték, -akkor még film alapon-, illetve minden mixerkocsiból vették a mintát.
De vajon mi történt volna ha kiderül a próbakocka kötésének ideje után hogy nem megfelelő?[#nemtudom]

PSoft

Ugye, a Kőmíves Kelemen idején ha elbacták, még bontani se kellett...leomlott reggelre![#nyes]
Így, kizárt volt hogy napokig lapátolták volna a kakit kupacra.
De mint mindenütt, ebben a szakmában is hatalmas a fejlődés, ma már...tolómérővel mérjük a kerítéslábazat zsaluját is.[#vigyor2]