Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ebalint

De akkor is volt minőségbiztosítás!  [#nyes]

A Kőmíves Kelemenné....

Más nem kellett.

[#eplus2]

vadember

Már megkaptad a választ kétszer is a feladat megoldására. A furatintónál alkalmasabb, gyorsabb és pontosabb eszközt nem fogsz találni.
Automatikusan merőlegesre áll a két görgőjére támaszkodva és csak integetned kell vele odabent, hogy leolvasd az eltérést a lenullázott mérethez képest. Talán 10 másodpercet ha igénybe fog venni egy mérés.

vadember

"De vajon mi történt volna ha kiderül a próbakocka kötésének ideje után hogy nem megfelelő?"

Módosítottak volna a kiíráson, hogy mégis megfelelő legyen.

ANTAL GÁBOR

Képzeletben gyártottam egy 300 kp/cm2 es törőszilárdságú betonkockát  A sablon extra pontos volt 225cm2 felülettel  .. Az eltöréshez 67.5 tonna erő tartozik ..
 No 5 ezreléket csal az erőmérő   és a valós érték 337.5 kp dal kevesebb vagyis 67.1625  tonna  Vagy a sablon hibás  ???  Ha a sablon a hibás akkor annak  felülete 223.875cm2

Ehhez 149.624 mm élhosszúságú sablon tartozik .. Az eltérés 0.376 mm        Hát ennyit a minőségbiztosításról   ( és akkor a sablon hőmérsékletéről és a csavarok meghúzási nyomatékáról nem is beszéltem )

Ps : A közérthetőség érdekében alkalmaztam a régi mértékegységet   ( egy B 260 as beton még előfordul az átlagemberek fejében )

ajpwg6jrn

Ez a tolómérős megoldás jó, csak én nem lefelé hosszabbítanám a pofákat, hanem ott van rajta a mélységmérésre kitolható pálcikája. Na én azt venném az egyik pontnak és a mérőpofáknál lévő ellenoldali síkot pedig másik pontnak. (Ha nem fér bele a dobozba, akkor rövidebbre vágnám a csúszka részt.)
Szépen beleteszed és széttolod benne ütközésig. Ekkor belenézel és látod a mért értéket.

RJancsi

A gondom "csak" az vele, hogy a szabvány az élek méréséről beszél. A furatintó az éltől pár centire képes az élre merőleges két fal távolságát megmérni. Jobb a semminél de nem azt kéne mérni...

RJancsi

Bizony tudok olyanról, hogy több ezer(!) négyzetméter vastag ipari padlót bontottak vissza, mert a beton nem érte el a tervezett/megkövetelt szilárdságot. Olyat is, ahol egy épülő komplett hídpillért (egy felüljáró egyik "lábát") tüntették el az éj leple alatt, hogy kevésbé tűnjön fel az arra járó-kelő embereknek. Utóbbiban nekem is részem volt, én állapítottam meg, hogy kuka...

svejk

Ha ennyire szigorú az a szabvány akkor szerintem le is írja mivel, kivel, hogyan kell mérni.

Házilag én egy mikrométeres finombeállító két végére építkeznék a végeken keményfém kockákkal.
persze az egyik végnek forgónak kell lennie.

De szerintem ide Bankimajki megoldása a legjobb, annál 2-3 mm-re tudsz mérni a sarkoktól.

svejk

Szóval akkor van neked is haragosod! :)

PSoft

Idéz...annál 2-3 mm-re tudsz mérni a sarkoktól.

Ha...levágod a furatmérő rosszvait.[#vigyor2]

Csuhás

Nagyon naív kérdés: Ha már úgyis kiöntöd a kockát betonnal akkor nem volna elég a megkötött betonkockát megmérni? Ok zsugorodik, de talán egyenletesen teszi, így ha a beton párhuzamos akkor feltételezhető hogy a forma belső éleinek távolsága azonos a jól mérhető külső élek távolságával.

svejk

Ha ennyire kekec az a szabvány akkor szerintem a oldalfalak síklapúsága is elő van írva, ha pedig azok síklapúak akkor nem kell a sarkokban mérni.

vadember

Nem pár centire mérhetsz vele az aljától, hanem kb 10 mm-re. És amit ott mérsz az gyakorlatilag meg fog egyezni a sarkok méretével, mert ha ilyen pontos méreteket vársz el a sablon gyártójától akkor ekkora távon még ezredek sem igen fognak kiadódni az esetleges ferde oldalak miatt.
Te pedig öt század pontossággal akarsz mérni.

zip0ji0se

Én ezekre gondoltam. Amit linkeltél abban is benne vannak.
Digítális és nóniuszos kivitel is van.
00530424
00510541, de egy egyszerü magasságmérő szögtapintós órával kiegészítve és már mehet is. Nálunk sok helyen használják a cégnél így. A pontosság meg az óra felbontásától függ.
Tapintó szár is fogató bele aminek a végén gömb van.

RJancsi

Ezeket láttam, de át kéne alakítani, hogy a mérőcsőr vége belső méretet tudjon mérni. Ebben a formájában alkalmatlan a feladatra.