Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Valaki, megkukucskálhatná egy hőkamerával azt az asztallapot.
Szerintem is...beszédes kép lenne.

B.Zoltán

Széle nincs használva szinte, nekem biztos 160mm-től nagyobbat nem nyomtattam, persze ettől még lehetne jó.
Az ender nyomtatónak egész jó a hőeloszlása.

svejk

Lézeressel végigpásztázva 5 perc után az 52 fokra állított asztal 5 fokon belül van.

150 W a max. fűtőteljesítményem.

svejk

Az alu azért elég jó hővezető....

Szalai György

Igen, érdekelne.
Köszönöm.

PSoft

Óóóóhhh...

Köszönöm![#worship]
Tanulmányozom...

Szalai György

3D hotbed tervezéshez.
Nem tudom van-e hiba a gondolatmenetemben. Átgondolhatnád, ha van kedved hozzá.

Már eljutottunk gondolatban addig, hogy a kis ellenállású lemezből kivágott ellenálláspálya célszerűbb a feladatra mert:
A körszelvényű huzalétól lényegesen nagyobb a hő átadó felülete.
A vonalszélességgel méretezhető az egységnyi vonalhosszra jutó ellenállás és vele az egységnyi felületre jutó teljesítmény.
Innen gondolom tovább a geometriát.

A hőfolt-mentes felület létrehozásához leginkább ideális a spirális ellenálláspálya kialakítása.
(Ez ugyan kerek asztalt eredményez, de nem hátrány.)
A lemez legkedvezőbb anyagfelhasználása, egyetlen spirális szigetelősáv vágásával alakul ki.
Az ellenállás spirál nem lehet állandó emelkedésű (Arkhimédészi) mert az egyenletes fajlagos teljesítményt ad, ami az asztal közepén forrópontot, a széleken hidegsávot eredményez.
Az egységes felületi hőmérséklet kialakulásának feltétele a belülről kifelé csökkenő ellenálláspálya szélesség, ezzel növekedő egységnyi felületre eső teljesítmény, ami ellensúlyozza a szélek intenzívebb hűlését.
Ehhez a szigetelősáv vonalvezetésének parabolikus spirálvonalat kellene követnie.
[#nemtudom]

PSoft

IdézEz ugyan kerek asztalt eredményez, de nem hátrány.

Deltásoknak ideális a "kerek" asztallap.
A spirális, vagy parabolikusan spirális vonalvezetés nem valósítható meg ideálisan egy négyzet, vagy téglalap alakú asztallapon?

Szalai György

Elvileg az a négyzet átlói mentén eltérő fajlagos teljesítmény leadást eredményezne.
Ezt ellensúlyozandó, a négyzet átlói mentén is más vezetősáv szélesség kéne, mint az egyenes szakaszokon.
Attól viszont nem volna egyenletes a szigetelősáv szélessége.
Az meg ott hő foltokat okozna.
Tehát szerintem elvileg nem megvalósítható.
Gyakorlatilag meg csak attól függ, hogy a hő folt eltérése megengedhető mértékű volna-e.

Hogy hogyan lehetne egy ilyen négyszögű parabolikus spirált megrajzolni, a sarkoknál is változó vonalszélességgel, és előzetesen kalkulálni az ellenállását, abba bele sem merek gondolni.

B.Zoltán

A CD fóliázáshoz, egy 20x20x120 alu zártszelvény egyik oldalát kellett volna felfűteni 150fokra.

Jó pár variációt kipróbáltam, de nem lett egyenletes a hőeloszlás, itt nem lehet 10 fok eltérés.
Végső elkeseredésemben bele raktam a zárszelvénybe egy 200W-os vonal izzót, már 10éve így megy.

Ez lett a nyerő, az ellenállás-huzalosakkal nem tudtam  elérni ezt az eredményt, persze lehet az bénaságom miatt csak.

PSoft

Talán, nem véletlen volt/van a fénymásolók hengerében is vonalizzós fűtés.
Valószínű, a sugárzott hő egyenletesebben oszlik el a felületen, mint a kontakt módon átadott.[#nemtudom]

000000000

Ezt régeben is ki beszéltük nyákos verzióban 2 oldalas a legjobb hóelosztása de kinával nem lehet versengeni ilyesmiben (tömeggyártással) készen meg venni kell de majd gyártanak itt léptetőt mocit is majd házilag ilyenen mindig mosolyogni lehet[#nevetes1]..

PSoft

Idézilyenen mindig mosolyogni lehet

Miért is?

B.Zoltán

A fiam hozza haza a rossz nyomtató hengereket.
Egyszer kipróbálom, ha nagy nyomtatót csinálok asztalnak is.