Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Miki2

A korábban említett probléma megoldódott.
Na nem a hiba okára jöttem rá, tettem rá új enkóderes 12 Nm-es motort és az ő vezérlőjét.
Tökéletesen, csendesen és hiba nélkül működik.
Nem tudom lehetséges-e, hogy a 12 évi használat során legyengülnek a motorban levő mágnesek, és nem képes a korábbi nyomatékát leadni.

remrendes

Koszonom! Akkor nalam van a kepzavar. Eddig ugy tudtam, hogy a Light Emitting Diode-nal van valami fenyjelenseg is.

svejk

Szárazabb tiszta érzés... [#eljen]

dezsoe

Jól tudtad, csak nem biztos, hogy látod is. Az SSR belül tartalmaz egy optocsatolót, ami a kimenetet vezérli. Maga az optocsatoló teljesen zárt, de attól még belül világít, ha jelet kap. Itt egy példa a sok megvalósítás közül:

zt2c4wh9

Igen, van fényjelenség, csak azt te nem látod, mert benne van a LED dióda egy IC tokba csomagolva (optocsatoló IC), ráadásul a nem látható tartományban szokott fényt kibocsájtani.

Na de ha itt tartunk, akkor az infra LED az akkor nem is LED? Mert ugye annak sem látod a fényét, nincsen fényjelenség. Akkor azt vajon hogyan nevezzük, ha nem LED-nek. :)

remrendes

Koszonom! Igy mar (szamomra is) ertheto. De szerintem kar volt idekeverni a LED-et, ha optocouplerrol van szo. :)

remrendes

Attol, hogy az emberi szem szamara nem lathato, attol meg szerintem az. De ez mar talan inkabb a filozofia. :)

dezsoe

Azért kapcsolódott a témához, mert meghajtás szempontjából gyakorlatilag úgy kell eljárni, mintha egy LEDet akarnál vezérelni. (Mert, ugye, egy LEDet fogsz vezérelni. [#nyes])

Szalai György

"Csak akkor kell ellenallast haszni SSR bekotesenel, ha"
Ha nincs benne belső áramkorlátozás.
De általában van benne belső konstansáram generátor. Hogy ne kelljen már külső alkatrésszel megoldani az áramkorlátozást.
Ettől tágabb tartományban, (3-32V DC) direkt feszültséggel használható a bemenet.
Szóval egyáltalán nem úgy kell használni, mint egy LED-et.
Hanem mint egy SSR bemenetet.

9pk59nuy

Úgy van ahogy írod!

A jelölés szerint 3-32v dc a vezérlő jel. Ha előtétellenállást is kellene alkalmazni, akkor az lenne ráírva, hogy x mA max 32V.

zt2c4wh9

Mi ugyanezt írtuk amúgy az adatlapban, hogy ha az SSR adatlapja azt mondja, akkor kell külső soros ellenállás.
Szerintem jó ha le van írva, hogy esetleg kellhet ezért érdemes odafigyelni mielőtt netán kisüti az ember az SSR bemenetét...

d30xhrezp

Sziasztok!
OMRON SYSMAC C20-as PLC kezdő programozásában tud valaki
segíteni?
Magánban ha lehet, board04@citromail.hu
Előre is köszönöm.

jani300

Belinkelhetné valaki az indexre a rövidkúpos főorsóvégek rajzát ,mert nem találtam hirtelen .Legyen már végre nyugi ott .

jani300

Tudom hogy van átfedés a két fórum között , biztos többen látták , érdekes ,volt .

keri

Hogyne tudnánk a hátrányos tulajdonságait, de amint magad is mondtad jóval olcsób [#vigyor]
Spéci gyantákat ott használunk ahol indokolt.
Üvegszövetes kompozitra, ahol minimális a gyanta mennyisége az üveghez képest, teljesen jól bevált, és tartós.
Igazság szerint a fa kielboot-ok nem bírták addig mint a poliészter-üveg hajók. Javítani is a leejtések, és a fenék kopása miatt kellett, nem a gyanta repedezése miatt.

Közben az eredeti problémát is teszteltem.
A masszázs olaj, sajnos növényi alapú (fene ezeket a bio cuccokat) ennek ellenére remekül működik. Gyakorlatilag a gyanta kötésével magától leesett a felületről.