Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Nézd meg nagyítóval az MSD csatijában a tüskéket, nincs-e köztük olyan eloxáltra színeződött.

Sok kisebb áramú MSD-nél is ki kellett már cserélni a kínai zöld csatikat.

Motoros

Akkor viszont még egyszer alaposan átvizsgálnám a forgató mechanikáját hátha van valami véletlenszerű akadása...más már nem marad.
Vagy teljesen terheletlenül csinálni egy tesztet, hátha a megmunkálás miatt adódó visszaterhelés okoz gondot, bár ez forgatónál nem jellemző.

Dezső

Szervusz!
Az új vezérlő be építése után hasonló jelenséggel szembesültem én is a Z tengelynél. Több nap küszködés után rájöttem, hogy a marómotor okozza! Átraktam a frekiváltot egy másik fázisra és lám csodát, megszűnt a Z tengely anomáliája.

Miki2

Komplett vezérlőt cseréltem.
De megnézem, talán mindkettőnél lehet oxidáció.
Köszönöm.

Miki2

A forgatót teljesen szét szedtem, kitakarítottam.
Kézzel forgatva semmi akadás vagy szorulás nem érezhető.
Terhelés nélkül járatva is hozza a hibát.

Miki2

Egy hagyományos marógép (STRIGON ME250) van átalakítva.
Meg lett tartva az eredeti fordulatszám váltó, nincs frekiváltó a rendszerben.
Mint írtam, az elmult 12-13 év alatt nem csinált ilyen hibát.

svejk

Nem-nem...
Nem a vezérlő tüskéinek oxidációja okozza, hanem a kábelen levő lengőcsati szorítása gyengül, ez mikro ívhúzásokat okoz és ettől lesznek az oxidációszerű nyomok.

Miki2

Abban tudsz segíteni, hol lehet ilyen csatikat beszerezni?

TyuTyu68

Zoldfulu kerdes:
Vizhuteses maromotor vizhutese hogyan indul ?
A szivattyu egyutt indul a frekivaltoval vagy ... ? (M3)

TyuTyu

keri

Motoromon szolgáló fekete anyagú festetlen polipropilén műanyag darabról szeretnék csinálni egy negatív műgyanta sablont és nem akarok formaleválasztózni, mert az nincs itthon meg jó lenne minél jobb minőségben levenni a felületet.
Szerintetek epoxi vagy poliészter gyanta elválik tőle?

Szalai György

PP gonoszul kivédi a legeslegtöbb ragasztási kísérletet. Epoxit, észtert is.
Ha nincs érdesítve a felülete, akkor a ragasztók nem tudnak teherviselő módon megtapadni rajta.
annyira, hogy ragasztás helyett inkább hegeszteni szokták.
Próbáld ki egy pöttyön.

Rabb Ferenc

A polipropilén nem igazán ragasztható jól. De mivel használt alkatrészről van szó, a mikroszkópikus méretű felületi érdesség miatt valószínű rá tapad helyenként mindkét említett műgyanta.

Szóval a formaleválasztót nehezen úszod meg. De miért zavar, hogy használni kellene? Az csak javítja a forma minőségét mert mindenhonnan sérülés nélkül elválik a mintától.

Bár epoxi vagy poliészter gyantát szeretnél, de a két komponensű szilikonok (van elég kemény is) igen rosszul vagy egyáltalán nem tapadnak. Bár még oda is illik egy kis vazelin vagy paraffinolaj.

Esetleg fogorvosi gipsz? Persze csak ha nincs a darabon alámetszés...

svejk

Azért ne kapkodj kicsi az esély, hogy pont ez lenne a gond. Csak egy ötlet volt.

Egyébként minden komolyabb helyen, TME, RET. stb...
Lényeg hogy márkást keress (Phoenix Contact) és figyelj az osztásra, mert van 5mm-es és 1/5"-os.

keri

Azért nem akarom, mert nincs itthon, és el kell menni venni [#vigyor]
Gyanták vannak.

Modell gipszem is van, az is jó lenne, de gyantával jobb sablont tudok csinálni.

Esetleg megnézem, masszázs olaj van talán itthon [#vigyor] jórészt az is parafinolaj.

Mennyire kell vastagon kenni?

Amúgy ilyen finom homokszórt szerű érdes/matt felülete van. Sérülések nincsenek rajta.

keri

És persze köszönöm a tanácsokat!