Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bznc93pf5

Rhino vagy 3DMax-ban egy bizonyos megoldáshoz oktatót keresek, nem ingyen kérem! órabér megállapodás szerint

+36306090369

wkbgzy80t

Sziasztok!

Szuper lenne, ha tudna valaki segíteni abban, hogy miként tudom azt elérni, hogy a vákuumérő egy relét kapcsolgasson (szivattyú árama).

12V tápegységről megy, ami tudja kapcsolgatni a 12V tekercsű relét is, de ha a katalóguslap szerinti "load" helyére teszem a relét (a tekercsét), nem kapcsolja egyik output sem.

Talán mondanom sem kell, hogy nincs nagy gyakorlatom elektronikában...

wkbgzy80t

Olvashatóbb felbontásban:

wkbgzy80t

Olvashatóbb #2:...

ANTAL GÁBOR

Oda van írva hogy load imedance min 47 K ohm  :  Tehát olyan relé kellene ami ennél nagyobb ellenállású !  Kár keresni [#kacsint]. De egy fettel vagy egy bipoláris ( nagy bétájú ) tranyóval célt lehetne érni

ANTAL GÁBOR

De van ennek normálisan terhelhető ( nem analóg) kimenete is
 ( most hogy a másik oldalt is felnagyítottam )
 Beállítod a kapcsolási értéket és meghúzatod a relét

000000000

Azt se közölted, mi a pontos típus száma a te cuccodnak, így lehetelenség segíteni, válaszolni!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wkbgzy80t

Jogos, eddig nem tűnt fel, hogy a PNP és NPN nem választható...

Szóval ez a darab AP31K tehát NPN ha jól interpretálom...

000000000

Igen, mivel nem P a vége, NPN kimenetű lesz.
Arra meg az adatlap és a biztonség miatt olyan 12 V-os relét kössél, aminek a tekercs ellenállása legalább 240 Ohm.
Első körben relé helyett pedig egy Led-et kössél be egy 1 - 3.3 kOhm-os ellenállással sorba kötve, és ha ezzel már működik a kimenet, jöhet a relé.

wkbgzy80t

Ezeket a control outputra írod? Honnan derül ki, hogy milyen ellenállású "teher " kell?

Csak hogy kicsit jobban megértsem.

000000000

Az adatlap azt írja, max 100 mA lehet az NPN kimenet árama, ezt biztonsági okból megfelezve 0.05 A-t kapunk.
Utána pedig R=U/I lépletbe behelyettesítve 240 Ohmot kapunk, mint minimum érték.
Mondjuk így elnézve az adatlapot még egy 1N4001 dióda is kellene a relé tekercsével párhuzamosan kötve, de mint írtam ezekkel majd ráérsz akkor "bajlódni", ha mára Led-es teszt jól működik.

TBS-TEAM

A Keyence Kimenete az NPN és a PNP típusnak is 100mA max.
A tápfeszültség 12-től 24V-ig.
Ellenállás kiszámítása: R=U/I
A kimenet védelemmel ellátva.
József

TBS-TEAM

Tápfeszültség + Barna vezeték.
Tápfesz 0V Kék vezeték.
Ha NPN akkor:
Relé bekötése:
A1 csatlakozó + Barna vezeték.
A2 csatlakozó (output) Fekete vezeték.

Ha PNP akkor:
Relé bekötése:
A1 csatlakozó (Output) Fekete vezeték.
A2 csatlakozó 0V Kék vezeték.

A készüléket programozni kell mikor kapcsoljon a kimenet és melyik kimenet:
1 kimenet(fekete vezeték)
2 Kimenet (fehér vezeték)(Ha a 2 kimenetet használod akkor értelem szerüen a relére a fehéret kötöd.
József

wkbgzy80t

Ja értem, tehát nem volt elég a tekercs ellenállása, és a védelem letiltotta kimeneteket, hogy ne haladja meg a 100mA-t az átfolyó áram?

Szóval ha ellenállást kötök sorba a tekerccsel, akkor elvileg adja a jelet, viszont a 100mA nem biztos, hogy elég egy relének?

wkbgzy80t

Kösz a segítséget!

Megoldódott. Voltam annyira béna, hogy nem észleltem a lábjegyzetet, és PNP konfigurációban próbálkoztam. NPN-ben simán megy.

Kösssz!