Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Hát igen így is lehet mondani . Ha belegondolok .
Túlgondoltam kicsit azt hiszem .
Csökkentette a voltonkénti menetszámot .növelte a gerjesztést , de amíg nem viszi telítésbe nem gond .
Ezt valahol belevettem de nem számít valóban ,csak az áttétel .

rotaryfun

Urak az miért nem jó amit írtam ? - hogy a két 415 ös primer (polaritás helyesen) párba kötve rámegy a 220 ra, a két 97 es szekunderen pedig (polaritás helyesen)sorba kötve meglenne a kívánt feszültség ? - kb 30 perc kipróbálni ki és elpakolással együtt :)

jani300

Na de amit én írtam ott csak rá kell kötni két száll huzalt , az sem volt jó :)

rotaryfun

Lehet fél a fórumtárs a meglepetéstől hogy még a végén működne is.  Igen, a téma erősen talkshow lett a teszt helyett :)
- Megyek is melózni hogy valami haszna is legyen a napnak.

fpd0kbd4

Gyakorlati célom nélkül mind a két lehetőség jó lehet a kívánt feszültség kivételére de a teljesítmény jó esetben is az eredeti  4.7 kVA  2/3- 1/3-a között várható. (vagy tévedek?) Amennyiben legalább a primer tekercsek delta kötésre lennének tekercselve,volna remény a kívánt teljesítmény elérésére. Erre a következtetésre jutottam a segítségetekkel. Te már ezt egyébként jelezted itt: [#t200p41745#]

Akiknek a "béna vagyok" talkshow és szeretik ezt a műfajt,jót szórakozhatnak.(bár én sajnálom a legjobban,hogy nem fizetett hülye vagyok)

vadember

Van néhány hypersil trafóm. Át szeretném tekerni 220 Voltosra a primert. 40 cm2 a keresztmetszet, ehhez B=1 esetén 260 menet jön ki. De a B valós értékét persze nem tudom. Ha kevesebbet tekerek a szükségesnél akkor túlságosan melegedni fog.
 De mi van akkor, ha több a rátekert menetszám a szükségesnél?

fn47xk7ei

Szerintem kisebb lesz a gerjesztés ill. az átvihető teljesítmény. Frédi esetében is talán hasonló volt a helyzet ill. én nem javasoltam volna a tekercsek sorbakötését mert szerintem nem a legjobb megoldás. Inkább csak két oszlop használatát próbáltam volna ki.

svejk

Hypersilnél magasabb, úgy  1,6 Teslaval szoktak számolni.

jani300

Miért nem jó a sorba kötés szerinted ?
Két oszloppal megy úgyis .

rotaryfun

Épp ezt akartam kérdezni én is :)
Ha van egy trafó amin vannak csapolások mondjuk 6-12-24 voltnál azok nem sorba kötött tekercsek ? - dehogynem sőt még ki is vannak vezetve. Ebben mi a nem jó ?

vadember

110 menet volt rajta a legnagyobb menetszám, azt kötöttem 230 Voltra. Búgott mint egy gőzhajó és rögtön fölszállt belőle egy kis füst. 1,6 Teslával 160 menet jön ki. Azzal próbáljam, vagy inkább tekerjek többet (mennyivel?) és tekerjem le a meneteket addig amíg el nem kezd túlságosan hamar melegedni?

jani300

Nem látom hogy írtad volna mi volt az eredeti feszültsége ,az lényeges lenne .

vadember

Nincs rajta semmi adat. Letekertem egy másikat, abból tudom a menetszámokat.

jani300

Akkor ha van még jó . és elfér tekerj rá a számított menetszám alapján annyi menetet amit meg tudsz táplálni egy kisebb rendelkezésre álló váltó feszültséggel.
Úgy tudsz mérni mit ad le üresben .
Ellenőrizni tudod a számításodat ,és az eredeti feszültségnek is azért valószínűleg a közelében leszel .

fn47xk7ei

No eddig nagy az öröm.[#vigyor2]Beindítottam a fordulatszám szabályozó-lágyindító elektronika nélkül a Bosch kis sarokcsiszolót. Picit meglepődtem a robbanásszerű indulástól és mintha nagyobb is lenne a kimenő fordulata a gépnek. De van még jó pár Flex lágyindító elektronikám és azok közül egyet beépítettem egy hálózati elosztó dobozába. No ennek használatával már szebben muzsikált a gép mert ez nem csak lágyindító hanem áramfigyelős elektronika is. Ezért üzem közben is alacsony a fordulat csak ha megterhelem a gépet akkor engedi rá a teljes 230 V-ot. De ezek mellett még végeztem egy kísérletet is mert volt még egy rossz Bosch 8/125-ös sarokcsiszolóm. Én meg most megrészegülve a kezdeti sikerektől, bátran beletettem egy 9/125-ös forgórészt. Így már van megint 3 darab Bosch kis sarokcsiszolóm.[#vigyor2]Hogy meddig fognak működni azt nem tudom, holnap lesz a nagy teszt üzem.