Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fpd0kbd4

Akkor még mindig befelé megyünk az erdőbe,ha már két oszlopon is kérdéses! A vége az lesz hogy trafólemezeket kell szereznem és készíteni 3db külön trafót.(nem gondolom komolyan)

fn47xk7ei

"de ugye akkor a középsőnek dupla keresztmetszetűnek kellene lennie,"[#eljen]Erről beszéltem én is csak beleuntam az egész témába. [#duma]

PSoft

Vedd már meg azt a qrva trafót![#nyes]
Beszállok felesbe, aztán majd...jól kettéhasítjuk.
(de pont középen ám!)[#vigyor]

Mindenki megnyugodna...

jani300

Elég sokáig bírtad , de mér , had pancserkodjunk ... :)

PSoft

Mér, mééér, mer...féltelek!
Még...kiakad a vérnyomásmérőd.[#vigyor2]
Jahhh, tudom...nem is méred![#kuss]

svejk

Az felejtős rendesen.
Eleve Te is a levegőbe rajzoltad a két szélső hurkod záródását.

fpd0kbd4

Az miért probléma?(csak azért mert nem kellett volna berajzolni azokat az erővonalakat) Szerintem a középső oszlopnál van a kritikus pont az telítődhet.

svejk

"Szerintem a középső oszlopnál van a kritikus pont az telítődhet."

Ezt már úgy látom leírtuk páran...

Ráadásul Te még azt is akarod gerjeszteni, pedig ott a dupla fluxus miatt az indukció is kétszeres lenne.

svejk

Ja és milyen feszültség levétele a cél?

A legkorrektebb használat még az lenne ha csak a középsőt gerjeszted.
A középsőnek a szekunderjei ugye  névleges feszültségűek lesznek a két szélsőké pedig fele-fele, mint a középső oszlopénak.

Ezután már csak az kérdés, hogy ki bírod-e sakkozni  ezekből a szükséges feszt.

svejk

Most egy feltételezés, hogy továbbra is a 97 V-ra van szükséged.

A középső tekercset gerjeszted rendesen a 220V-os tekercsen (persze 230-al de most nem ez a fontos)

Akkor a középső 97 V tiszta sor és ezzel elvileg párhuzamosan kötheted a két szélső oszlopon indukált  és sorba kötött 2 x 48,5 V-ot.

Persze a menetirányokra figyelve.

No várjunk csak... akkor a két szélső primert is sorba lehetne kötni... még majd csak kisül belőle valami?[#nemtudom]

De végül is csak oda lyukadtunk ki, hogy a középsőben dupla a fluxus, csak most nem telítjük a középsőt hanem a két szélsőt félig gerjesztjük. [#vigyor2]

Aztán, hogy ennek mennyi haszna van teljesítményben az egy oszlop használata helyett azt nem tudnám most hirtelen megmondani.

svejk

Persze feltételezem, hogy csillagba van a primer és ki van vezetve.
(az ilyen trafókat nem szokták delta primerrel tekerni)

fpd0kbd4

Ezt a variációt már végképp nem értem!( a szélsők miért lesznek  fele feszültség) Az eredeti elképzelés, hogy mind a három oszlop szekundere a névleges feszültségen külön-külön egyenirányítva az egyenáramok párhuzamosítva.

ajpwg6jrn

Ehhez a trafó gyilkolászós dologhoz én is hozzászólnék.
A trafót szerintem nem kellene bántani a kívánt cél miatt.
Arra Robsy lentebb írta is mit kellene használni. (130VDC-re 230V-ról működő tirisztororos meghajtás kellene a főorsónak.)
A léptecseknek meg egy 100-200W körüli toroid trafócska megfejelve egyenirányítással és 10000uF-nyi pufferrel.

fpd0kbd4

Igen a kivezetésekből ez sejthető.

svejk

Mert csak a középsőt gerjesztjük.
a középsőben egységnyi lesz a fluxus a két szélsőben meg megoszlik a középső fluxusa fele-fele arányban tehát fele lesz az indukált feszültség is kétoldalt.