Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

hostya

Én is azt mondom ne alakítsd át..
Tedd fel a polcra, és hirdesd meg később..

Néhány tipp azoknak a potenciális vevőknek akiknek van 3x400V-os hozzáférésük.
========
1. A trafó primerjét auto-trafóként használva, pl. a viszonylag olcsón beszerezhető 3x200V-os bemenetű frekiváltókhoz..  (4700VA)  kb. 3kW

2. Ha ennek a trafónak a sec. oldali 3x380V-os tekercseit használjuk "primernek", akkor a másik,(eredetileg primer) oldalról levehető a: 3x415V, 3x380V, 3x220V, 3x208V ami LE VAN VÁLASZTVA a hálózatról..!

3. A 3x97V-18A meg a bónusz...
=========
üdv. hostya

vjxy4wmi

LAZYCAM

Kedves Fórumtársak!
A MACH3 3.043.066-os verziójával kísérletezve ismerkedem a CNC technikával. Nem gondolom, hogy "próbaverzió", mert 4500 soros G-kódot gond nélkül futtat. Ellenben a benne rejlő LazyCam (Version 3.00.2) 50 sornál többet sem számozva, sem anélkül nem hajlandó generálni. Ezt az "aprócska" bibit leszámítva tökéletesen működik...

Van megoldás?

Előre is köszönöm!

fpd0kbd4

Olyan szépen fogalmaztad meg,hogy ne kínlódjak. Nem az "adok-veszek"-beni kudarc motivál az átépítésre.Az igazság az, hogy utólag jött az ötlet,ha aránylag egyszerűen átköthető lenne,jobban járnék a saját célra történő használattal,mint az eladással.A másik dolog,hogy maga a megoldhatóság lehetősége, mint "okosság" is érdekel.Ezért még egy ötlettel próbára teszem a türelmeteket! A menyiben a meglévő primer tekercsek kivezetéseivel össze lehetne állítani a rajzon lévő mágneses erővonal kombinációt,a szekunder tekercseket pedig  egyenként külön egyenirányítva, elképzelhető-e hogy 1~240V betáppal az eredeti teljesítményhez közeli értéket ki tudom venni 130VDC körül?

rotaryfun

A puding próbája az evés és ezzel nem nagyot akartam mondani. Alap esetben 97 voltocskából olyan 130-140 lesz ha egyenirányító után szűrés is lesz . A méreteit elnézve nem hinném hogy a vas túl lenne nagyon gerjesztve, ezért én elkezdeném a próbát. A kapocslécet látva nekem úgy tűnik ez csillag kapcsolás, csak nincs kivezetve a csillagpont a primeren. A szekunder oldalról táplálni nem épp jó ötlet egyrészt az egyetlen áttételi lehetőség másrészt a 2,5 ampernyi tekercsenkénti áramkorlát miatt. A primer tekercseknél kellene megnézni hogy a 3 tekercs mindkét vége kivezethető e és akkor még ott vannak azok a fránya csapolások is amiket szintén szét kellene választgatni.  Ha igen akkor sima ügy ha nem akkor macerás a történet. Túlgerjeszteni akkor lehet ha a 110 voltos tekercsre kötöd a 220-at. (Épp ez miatt mi a hifiben inkább alul gerjesztjük a trafókat, tehát ha 1 voltra 5 menet jutna a méretezési számítás vagy megadott adatok szerint akkor ettől többet teszünk voltonként mert sokkal kisebb lesz a trafó mágneses szórása kicsi lesz az üresjárati árama és búgni sem fog még impregnálás nélkül sem. Igaz a teljesítmény átvitel is kisebb lesz mert nincs kigerjesztve a vas 1,4-1,6 T ig.)
- Ha igen akkor szépen egyesével rákötögetni a primerekre a 230 at és figyelni hogy az üresjárati áram az melyik tekercsvégek bekötésekor nem ugrik fel sokszorosra mert ellen fázisban kerül bekötésre. Célszerű valami fűtőbetétet sorba kötni áramkorlát gyanánt a próbához.

svejk

Ma jártam arra.
A megoldás az lett, hogy kapott egy PCI-expresses gagyi, Nvidiás videokarit és minden happy.

Dezsoe megmondta...

fpd0kbd4

Köszi a részletes ötletet! Amennyiben  a tekercskivezetések olyanok,hogy egyszerűen lehetővé teszik a pudingevést, akkor megkóstolom. ( bár a csapolásokkal említett problémát azt nem értem)

jani300

Engem érdekelne egy konkrét , bekötési ajánlás .
Amit én ajánlottam az szerintem a legjobb , nem kell belenyúlni a trafó kötéseibe .
Szeretek elmélkedni ilyen dolgokon , kíváncsi vagyok mi a legjobb megoldás .
Az eredeti felhasználási mód a legjobb , mielőtt megkapom valakitől :)

rotaryfun

A csapolásokkal lehet hogy magamat bonyolítottam túl ? :)
Minden esetre ha valami nem stimm egy trafó vagy erős zúgással vagy hatalmas áram felvétellel jelzi :) - ezért is kell az a fűtőbetét vagy pár száz wattos izzószálas reflektor a körbe. -Talán ha keresnél valami lehetőséget először és megmérnéd az üresjárati teljesítmény felvételét a trafónak 3 fázisra kötve
jó összehasonlítási adat lenne az átkötés során a munkához.

rotaryfun

Igazából ide a rajz kevés mert nem mindegy hogy a tekercs eleje vagy vége van rákötve a fázisra vagy a nullára a párba kötött primereknél. Példának  egy 1:1 es leválasztó trafót mondanék ahol mindkét tekercs rá van kötve a hálózatra,(akár sorosan akár párhuzamosan) de nem mindegy melyik tekercsvég melyikkel van összekötve, mert ha ellentétes a gerjesztett fluxus akkor csak a tekercsek ohmos ellenállása "érvényesül" tehát füst korom pernye, ha pedig azonos a fluxus akkor az induktív ellenállás is tehát halk búgás vagy még az sem és pár wattnyi teljesítmény felvétel.
Ide egy jó lakatfogó kell és odafigyelés.

jani300

Autótrafó :  10 KWA
400-230 V    20-50 A
3 fázisú .

Egyfázisra kötve használom , ahogy alább már kétszer is írtam .
Evvel végül is nyugodtan engedném hogy kísérletezzetek , persze a tekercsvégek megbontása nélkül !
Lakás hálózatról ugye tönkretehetetlen :)
Kaki lett a kép de vagyon nem jó helyen van .
Hát sok sikert kívánok a próbákhoz ![#vigyor2]

PSoft

Szimpla "V" is elég lett volna.[#vigyor2]

jani300

Szép a rajz .
De próbáld úgy megrajzolni hogy a háromfázisú trafó vasmagjában haladjanak a mágneses erővonalak !
Rá fogsz jönni hol a bibi .

jani300

Igazad van , de ,már tök ideg vagyok :)
Nem hogy állást foglalnál a témában :)
Inkább hagysz kínlódni egyedül ... :)[#integet2]

fn47xk7ei

+ Szerintem a vasmag középső ága túl lesz gerjesztve. Kár lenne ezt a trafót elcseszni. Már mikor az adok-veszek-ben meg lett hirdetve akkor is tetszett ez a trafó.

jani300

Biztosan lenézted a fényképemről ...[#nyes]