Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Köszönöm. Ez a gondolatsor visz közelebb a szellemi jóllakáshoz.

"a hintázó körmozgásából származó centripetális erő vízszintes összetevőjének pillanatnyi maximuma"

Ez a mozgás ívének melyik pontjára esik?
Hány fokos szöget zár be ekkor a hintakötél a függőlegeshez képest?

000000000

Bocsáss meg György, de már írták Neked, hogy ez egy több változós feladat. Te egy konkrét elemet se közölsz a hinta elképzelésed kapcsán, de elvárod tőlünk, hogy mi konkrét választ adjunk.
Valami olyami dolgot művelsz, hogy választ vársz pl. az a+b=c+d egyenletet d változójóra, hogy az mennyi? [#conf], de nem ismerjük a, b, c paramétereket se. Ugye belátod végre, hogy ez így értelmetlen, megoldhatalan, rossz, hiányos kérdés feltevés. Így aztán sajnos nem fogsz soha "közelebb kerülni a szellemi jóllakásodhoz".

Dakota25

Feltételeztem, hogy a hintázó képes akár teljesen körbefordítani a hintát. Az Fcp vízszintes összetevőjének maximuma ebben az esetben a kötél vízszintes állásánál kéne, hogy legyen. (De mivel ez egy folyamatosan változó sebességű körmozgás, ebben nem vagyok teljesen biztos.)

svejk

No, baszki ezért nincs neked 13 év óta még egy nyamvadt gravírozód se. [#nyes]

000000000

Az ismeretlen változókban még ilyenek is vannak:
- Hány éves a hintázó gyerek?
- Van-e ott segéd hintáztató ember, aki plusz lendületet ad neki?
Ezeket se tudjuk, pedig fontosak lennének.

D.Laci

"- Hány éves a hintázó gyerek?"
Egy szmájlit lefelejtettél a végéről.

Esetleg a tömege és egyéb paraméterei inkább érdekesek lehetnek.

Pl. van e sapka rajta vagy nincs? stb. :)

000000000

Szerintem ha már tudományoskodunk, méretezgetünk, nagyon is fontos kérdés, hogy egy 4-6 éves óvodás hintázik komótosan, óvatosan, kis kilengésekkel, vagy egy vadóc, ügyes tinédzser "szaggatja" maximális dinamikai képességeivel a hintát.
Magyarul a gyermek életkora a dinamikai igénybevétel jellegét határozza meg, ezért aztán semmi szmájli nem kell ide, komoly műszaki méretezési paraméter ez is.

Egyébként azokkal értek egyet, akik saccperkb jó műszaki érzékkel összeütnek egy ilyen otthoni játék hintát jól túlméretezve az adott körülményekre, mert ha komolyan vesszük, ebből a témából egy doktori disszertációt is lehetne írni tele diff. egyenletekkel. Azt meg szerintem még György se akarja.:)

D.Laci

"egy ilyen otthoni játék hintát jól túlméretezve az adott körülményekre"

Erre próbáltam utalni. Nem a kor számít, hanem a maximális terhelhetőségre optimalizálni, + biztonsági tényező.
Mert hát megpróbál majd úgyis átfordulni, (ami úgysem sikerül...).

ANTAL GÁBOR

A miskolci egyetem megy (kb 10 éve) egy Foucault inga . Én csináltam .A függesztőpontot úgy méreteztem ( igaz súgtak ) hogy ha egy termetes diák netán ráülne a golyóra ( Mint Münchausen az ágyúgolyóra ) akkor azt is kibírja .  Kicsit csodálkoztam a javaslaton de aztán beláttam : akár meg is történhet egy jól sikerült vizsga után

Motoros

Apósom aki "csak" egy  kőmíves volt, kb 40...50 éve a hinta problémát nagyon egyszerűen megoldotta.
Szerzett valahonnan két komoly legalább 4 méter hosszú "I" gerendát,  "jó" mélyre ásott két gödröt, abba beleállította függőbe a gerendákat, kiöntötte betonnal, tetejére felhegesztette a kereszttartót, arra rászerelte a már kész rudazattal bíró hintát amit még odafent 2 darab mélyhornyú csapággyal is megspékelt a súrlódást csökkentendő, aztán lefestette az egészet olyanra szinűre amilyen festéket sikerült találni a téeszben....és kész.
Azóta is hibátlanul működik a kétlábú szerkezet.
 Nagyseggűek nem tudnak beleülni mert a vaskeretes fával bélelt kis hintaszék ezt nem teszi lehetővé....beleszorulnának.
Amíg élt minden ősszel a hintát a rudazattal leszerelte ami könnyedén két csavarral volt fent rögzítve, ...betette a kamrába, és a csapágyat fent jó vastagon bezsírozta ami belefért.
 Majd elfelejtettem: kiesés ellen a széken lánc is volt, és legalább már 3 generációnyi gyerek nyúzta, de nem bírták hazavágni.

Dakota25

:-) vagy egy balekavatón..
Nekem pl. a tízemeletes kóter tetejének peremén kellett egy hordón ülve a lábaimat lógatnom.

ebalint

Súlyosbítja a helyzetet a középen lévő kötél...

PSoft

ebalint

A statikai probléma fokozódására gondoltam. [#kacsint]

Az ötlet határozottan tetszik, majd tervezek egyet itthonra.