Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TROMF22

A[#1881@Csuhás] gyűjteménybe egy összefoglalásom mindenféle főorsó végződésről felkerült.
Csak azt nem tudom hirtelen, hogyan lehet elérni...

jani300

Köszönöm !
A tokmánytárcsákról végül is találtam linket .
75 nek bizonyult a bűvös osztókör .
Nem számoltam ugyan ,de megvan adva , sok méretre ott is .

TROMF22

A tárban a 37. tétel alatt van.
Már kiegészült több információval (tokmánytárcsák stb.) is,
többek közreműködésével.

remrendes

kisssandor

Kérnék egy kis segítséget. Nóniusz skálát kellene készítenem. Pantográf maróm van,de milyen marót vegyek hozzá ( szög, élszalag)?

zozo

Egyélű 30 fokos 0.2-es

xt79ipd3

Szép napot!
Mostanában azon gondolkodtam (tudom, nem kellene túlzásba vinni, mert csak a baj van belőle [#nyes]), hogy azokat a CNC  marókat, amik nem fűtött helységben vannak, télen nem is lehet használni?
Mondjuk egy aluvázas gép lineáris sínekkel, golyósorsókkal. Nyáron 25 fokban van összerakva és ehhez a hőmérséklethez van beállítva minden pontossági tényező. Egy fűtetlen műhelyben tegyük fel -5 fokban a hőtágulás/zsugorodás miatt lehet hogy helyenként befeszül, szorul?

jani300

Hát izé ,ebből lehet sértődés lesz ...
De talán annyit simán enged az alu váz ...

Arany János

Sziasztok!
A képeken szereplő motorból van két db-om.
Hozzáértőktől kérdezném: van-e lehetőség cnc-s felhasználásukra?
Vagy inkább gyakoroljam velük a súlylökést?

zozo

A gép tervezésekor ha szélsőséges körülmények közt kell használni egy mechanikát, akkor figyelembe kell venni a hőtágulást. Az általad említett hőmérséklet különbség ~0.5 mm méretnövekedést/csökkenést jelent alu esetén.

Akkor van baj, ha ezzel párhuzamosan pl acél szerkezet támaszt, mert akkor bejön a bimetál hatás, elkezd deformálódni a szerkezet, befeszül a mechanika.

Ha tervezéskor az együtt táguló, egymáshoz kötött elemek anyaga azonos, akkor nincsen baj.
Éppen mostanában terveztem egy mechanikát, ahol 0.05 mm is problémát jelenthet, ezért a lineáris sínek közti távolság azonos anyagokkal van áthidalva.  Klimatizált bódéban lesz a gép, mindezek mellé.

zozo

Ez az 5 tized méretváltozás kb 800 mm hosszra vonatkozik, de az alu anyagminőség is befolyásolja.

kisssandor

zozo

Persze nem írtál tárcsa vagy vonalzó jellegű alkatrészre  átmérő vagy hosszméretet, ha kicsi méretű, akkor 1 tizedes maróval, vagy karctűvel is csinálhatod.

xt79ipd3

Köszi. Aluprofilra csavarozott lineáris sín akkor már problémás?

zozo

A gyakorlatban azért nem okoz problémát, mert a lineár sínek felfogó furatai mindig jóval nagyobbak, mint a rajtuk átmenő csavar átmérője. Annyira megszorított csavar pedig nem létezik, ami ne engedne az óriási hőtágulási erőnek. :)

Ha benne hagynánk az illesztő csapokat, akkor valaminek engednie kellene.