Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Pali79

Sziasztok!
4. vagy A tengelyt szeretnék készíteni és az áttételezésbe kicsit belegabajodtam. Sima fogasszíj hajtás lenne rajta. Az első gondolatom az volt, hogy a léptetőre 12-es míg a tengelyre 48-as tárcsát teszek. Így van 1:4 áttételem. Ezt megfejelem még a 16-os mikrolépéssel az már egész használható felbontás. Itt jött az, hogy valahogy meg kellene adni az egységre eső lépések számát. Mivel a motor 1,8 fokot lép, ezért ez nem jön ki egész számra. Gondoltam változtatni kellene a fogasszíj tárcsákon, hogy jó legyen, de itt elvesztettem a fonalat. A tengelyre max 56 fogas tárcsa fér el.

ORCA17

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

RJancsi

Az összes vezérlő program amivel találkoztam nem csak egész számot, hanem tizedes törtet is elfogad egységre eső lépés-számnak.
Jól értem, hogy nem orsóval, hanem közvetlen fogas-szíj hajtással emeled/süllyeszted a "Z" tengelyt? Akkor minek az 1:4 áttétel? Mivel csúszásmentes a hajtás egy lépésre ugyanannyit mozdul a szíj mindkét tárcsán, tehát nem érsz el vele semmit. Akkor lenne értelme, ha a nagy tárcsa orsót forgatna mert ott az egy lépéshez tartozó szögelfordulás negyedelődne ezáltal nagyobb nyomaték és finomabb felbontás lenne. Közvetlen szíjhajtásnál minél kisebb a tárcsa annál kisebb az egy lépésre jutó elmozdulás.

gabi

Szia
Nem is kell annak egész számra kijönni hisz a programokba 3 vagy 4 tizedesjegyig lehet megadni a felbontást,de úgy tudom
forgatóknál lépés/szög fokot állítanak

RJancsi

És vajon mire jó? Ha eltérő pólus-számúak lennének akkor jó lenne fix frekvenciaváltónak, de az adattábla szerint mindkét fele 220V/50 Hz-es.

xhadp99yn

ORCA17

Az 1980-as években készült, a gyártó honlapján nincs információ, mert túl régi. Egy régi oxigéngépben történő adagolásra szolgált.

Kb. 70 Wattos

A GEN = generátor 20% és a MOT = motor 80%

A 10 említett kábel közül:
- 4 vezeték vezet be a generátorba
- 6 vezeték vezet be a motorba

És ami a legfontosabb: az állórész 12 pár tekercsből áll.

A generátor valami sebességszabályozás féle benne.
Hogy mire lehet használni[#nemtudom] tőlem (sokkal) okosabbakat kell megkérdezned[#kacsint]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

Arany János

Az előbb már írtam, de elveszett!
Ezt én is megtaláltam, de nem kapott az illető túl sok tippet!
Eredetileg egy optikai lángvágó motorja volt, de annyira könnyű a forgórésze, hogy sajnálnám kidobni!
Az eredeti helyén két sebességtartományt lehetett választani.

Arany János

A nagy dobozt is megmentettem, amihez a motorkapcsolódott.
Sajna a gép dokumentációja hiányos! (nagyon!!!)
Vagyis nemnagyon van infó a bekötésekről!

Szalai György

Tegnap volt a tesztüzem, 125kg-al.
És az elmélet a gyakorlatban is működik. Stabilan.

Pali79

Nem a "Z" hanem "A" tengelyt akarok hajtani, mint a mellékelt képen. Nem néztem még a programot, de nekem kicsit fura ez a törtes dolog, de majd ránézek, egyébként GRBL.

RJancsi

Jogos, a "Z"-nek elég a 3. tengely is, írtad, hogy 4. vagy "A" a kérdés. De akkor akárhogy is osztod, kerekre kell kijönnie. Ha 1.8°-os a motorod, akkor 200 lépés egy teljes fordulat. Ezt 1:4 áttétellel "lassítod": 4x200=800 lépés/fordulat. És ha még 1/16 mikrostep-et is állítasz: 16x800=12800 lépés/fordulat jön ki. És mivel forgatótól van szó, nincs értelme hosszra átszámítani, mert a tárgy minden átmérőjénél más és más az ívhossz azonos szögelfordulás esetén.

Pali79

Én abból indultam  ki, hogy a "sima" tengelyeknél step/mm az egység amit állítani kell, akkor a forgatónál step/fok lenne az értelmes, de az 1,8 fokból ezt elég nehéz kihozni. A tört értéket azért nem értem, mert a vezérlés vagy kiad egy step jelet a motor meghajtónak vagy nem, olyat, hogy "tört step jel" nem nagyon tudok elképzelni. De gondolom inkább átlagolással csökkenti a hibát.

svejk

Írd csak be nyugodtan azt a 35,555555-öt.

A microstep lienearitása sokkal rosszabb mint ami e nem véges tizedes törtből adódik.

De ha nagyon zavarna, használhatnál 36 és 16 fogú tárcsát.
 (200 * (36 / 16) *16) / 360 = 20

Megjegyzem precíz forgatónak sokkal nagyobb áttételt szokás használni és nem a microsteppel variálni.

RJancsi

Nem annyira átlagol, mint inkább kerekít. Természetesen step jel vagy van vagy nincs. Az előző számítás szerint (1:4 áttétel, 1/16 microstep) 12800 lépés egy kőr, azaz 0°1'41.25" szögelfordulás történik egy lépésre. Hogy ez elég vagy sem az attól függ mire akarod használni.