Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Ezek  "mit bír" meg "82,7 kN-t bír ki" mit jelentenek?

Ez az a határ ami felett összerogyástól kell félni vagy egy bizonyos behajláshoz tartozik?

Ebben az adott esetben mekkora lehet a behajlás ekkor terhelésnél?

KoLa

A mit bír, az fele az összerogyásnak, kb.

vjanos

Köszönöm az infót Neked és Zoltánnak is.
Sajnos ez már meghaladja a képességeimet...

Próbálok szerezni egy másik motort bele...

fn47xk7ei

Nekem gyanús mert 29kN jött ki 1 méterre.[#nemtudom]

Vetesi75

"Akkor ez meghaladja a várakozásaimat!"  Gyanítom, hogy a már terhelt tartó keresztmetszet torzulását is figyelembe véve sokkal kedvezőtlenebb érték adódna.

000000000

Az övlemez helyzete végtelen sok lehet, a vizszintes ebből csak egyetlen egy. Az a fontos, hogy az I profil saját koordináta rendszerében az Y vagy Z tengelyű a hajlítási igénybevétel. Én a kedvezőbb merevséget adó Y esetre számoltam (a támasztási és támadó erők merőlegesek az övlemezre).

000000000

A 82,7 kN a tartó anyagára megengedett folyáshatár 1.2-es biztonsági tényezővel számolt maximum megengedhető terhelő erő a veszélyes keresztmetszetben.
Magyarul ekkor még nem rogyna össze a tartó, de maradó alakváltozást szenvedhet. A biztonsági tényező pedig a támadó erő jellege, és a felhasználási területtől (erről KoLa nem írt) függően akár 2-5 is lehet.

A 82.7 kN esetén a tartó középen csak a terhelő erő hatására ~8.9 mm-t fog behajolni.

svejk

Köszönöm a válaszoka[#worship]t!

jani300

Most az utolsó hozzászólások alapján értettem meg hogy mit is jelent az az övlemez .
Fel sem merült bennem hogy a gyengébb keresztmetszeti tényezőt adó helyzetben akarná valaki felhasználni .
Szívesen olvasok egyébként ilyen dolgokról .

PSoft

Pedig, de...

Még, megvolt az M22-esem.

160-as, fektetett gerendákból csináltam hozzá/alá nyomtávra, egy ferde rámpát. Amolyan, vagy eleje, vagy hátulja áll rá módon.
A felállást el se lehetett baxni, szépen vezette a szelvény a kerekeket.[#smile]
Párszor nagy segítség volt, ha nem akartam aláfeküdni.

jani300

Nekem kettő is van . 40X40 es  szögvas vázzal :)
Aki nem értené annak írom ,Jani vagyok nem hülye :)
Biztos vagyok benne hogy Te érted  [#taps]

PSoft

Ilyen esetekben tehet jó szolgálatot, pl. egy hasonló toroid.[#kacsint]
[#t19p102860#]
Meg amúgy is...jó ha van a hobbista sufnijában egy ilyen eszköz.

PSoft

Vetesi75

A HEA/HEB szelvényeket gyakran oszlopnak/pillérnek építik be. Ekkor hosszában nyomott tartóként - a kihajlásra való méretezésnél - a kedvezőtlenebb esetet kell figyelembe venni.

g89ketty

Ritkán kell, de akkor nélkülözhetetlen (nehogy mégegyszer leírasd velem!). A menetzárlat vizsgáló trafóval egy 1uF-os kondit kötöttem sorba, és a feszt indikáltam a trafón, minimumnál van menetzázlat.[#pias]