Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem hogy Te a nyomóerőre vagy kíváncsi?

zozo

Hogy is mondták régen?  10 tonnás robbantó erő ?

Motoros

Ha nem ragaszkodsz a számításhoz, akkor nem annyira tudományosan megközelítve:
Magyarországon Mohácson a mohácsi vasöntőde készített valamikor golyós préseket. Az ITT látható "C" formájú darab az kb 2 tonna (sic) nyomóerővel bírt, de készült 5 tonnás kivitel is, ami pont így nézett ki, csak kb 2 szer ekkora volt.
Az 5 tonnás mohácsinak az orsója kb 40 mm átmérőjű 5 mm emelkedésű, a golyók 5 kilósak, a gépet felrakni a ZIL platójára 3 ember nagy erőlködés árán tudta csak (visszaemlékezve)
Tehát némi gyakorlattal szemre is megállapítható a golyók tömege, az erőkar hossza, orsó menetemelkedése, az orsó átmérője, az egész gép kinézete alapján.
A tonna tudom nem a nyomóerő mértékegysége, de a préseknél a közbeszédben ez megmaradt a mai napig.

jani300

Kösz az infót .
Akkor nekem ebből a nagyobbik van meg .

e4vvbfxw

Igen, jól látod.
Mint írtam már, rosszul tettem fel a kérdést.

Valójában tényleg arra lennék kíváncsi, hogy köznyelven leírva: Hány tonnás egy golyós prés?
Hogyan lehet ezt megállapítani kiszámolni?

A képen láthatónak 1300mm.-n vannak a súlyai van egy kisebb is az csupán 1200mm.-en.

Befoglaló méret a medve alatt az egyik 400mm széles 200mm magas, a másik 370mm széles és 180mm magasságú.

Bazi nehéz cucc mind a kettő...

Láttam hírdetéseket, 5-8-20-25 tonnás leírással, de pont az zavar, hogy eddig senki nem tudta megmondani a tutit.

svejk

Természetesen szakavatott ember ki is tudná számolni, de kellene még az orsó emelkedése a súlyok tömege és az, hogy mekkora lendülettel bírod belendíteni.
Talán nem hagytam ki semmi fontosat.

De lehet pár képlékeny fém próbadarab megnyomásával és egy etalon préssel való összehasonlítással gyorsabban végeznél.

Persze megfelelő mérőcellákkal akár mérhetni is lehetne.

zozo

IdézPersze megfelelő mérőcellákkal akár mérhetni is lehetne.

Talán hatásos lenne a Brinell módszer is, golyót alu-lapba nyomni, mérni a benyomódási átmérőt. Összehasonlító mérésnek gondolnám, vagy lehetne a neten keresni ilyen prést, képek alapján, amihez adatok is vannak...

PSoft

Igazad van...
Ha idézet, akkor az legyen betűről betűre.[#vigyor]

zozo

- merném én a mestert kijavítani? -dehogy! [#kacsint]

Motoros

Ez a gép mint a kétoszlopos kivitelű gépek igen brutálisat tudnak szakítani 5...10 tonnát is akár..ránézésre szerintem. Amennyiben a két eredeti golyója is megvan valahol.
 De eljárt felettük az idő, ma már csak a lakatos műhelyek félreeső zugában mint megtűrt darabok fellelhetők itt- ott.
Egyedi pár darabos megmunkálásra használhatóak, ha megvanak a hozzá való szerszámok is....hajlítók, lyukasztók, sarokcsípők.
 Anélkül semmit nem ér.
Pont hasonló présen kézi erővel nyomattam az 1990-es években az antenna bilincseimet, amik 4 mm vastag melegen hengerelt vaslemezből készültek 1 collos és 5/4-ed collos csövekhez. A szélessége 40 mm volt, ezt az ívet ez a gép egy nyomásból kinyomta, és gyönyörűen megvasalta.
 A hajlító szerszám még megvan valahol.
Nagyobb széria esetén a dolgozó vállizülete maradandó alakváltozáson ment keresztül,... hamar rájöttem, hogy célszerűbb bekéredzkedni a meglévő szerszámmal egy műhelybe ahol egy legalább 10 tonnás hidraulikus prés fellelhető.
Ez a  fenti gép a már említett 4 mm-es vasba a 12 mm-es lyukat kiüti mint a semmit, de manapság ha nincs raktáron a lyukasztó akkor annak az elkészítése többe lesz mint maga a gép.
A bronz anyákat is szét lehet hajtani, és az oszlop öntvényt is el lehet törni....van az az ember.
Érdemes jól megnézni vétel előtt.

Motoros

Azt még hozzátenném, a félreértés elkrülése végett, hogy én ezeket a "primitív" golyós lakatosipari préseket,mint egy letünt kor emlékeit többre becsülöm mint a mai akár több száz tonnás civilizált CNC csúcs társaikat amik öntik ránk a tömegcikk szemetet.
Ezek a régi gépek biztosították a gazdáiknak a szűkös megélhetést, és a helyi környezet,-- közösség,-- falu számára a  használható eszközöket. De nem folytatom, nem akarok itten moralizálgatni.

Szalai György

ecp4rs0md

Keresek olyan fórumtársat aki bevezetné az Okuma cnc gépek programozásába,természetesen megbeszéljük. Írj privát üzenet.

svejk

Hátha valaki ráhibázik..

Jó pár éves P4-es, alaplapi videokaris, 2 GHz körüli, -az is lehet, hogy Celeron- gép,
2 db zsír új 2 GB-os RAM modullal, 120 GB-os új SSD-vel, friss telepítésű XP-vel, minden driver felrakva.
Tök jól működik rajta a mach3 és az UCCNC is.
De ha az UCCNC-t lerakja a tálcára akkor onnan vagy csak kínkeserves idő után tudja visszavarázsolni de leginkább bele is fagy a gép.

Merre kellene elindulnia a srácnak?

PSoft

IdézMerre kellene elindulnia a srácnak?
Valami...PC szaküzlet fele???[#kuss]