Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Volt néhány áramfejlesztő az életemben   1982 ben kezdtünk GMK-ni   Orosz katonai , magyar HAB ok    az idézett
Lamborghini  a Csehszlovák  GAP ok és az olasz "csodák"

Tippem ( 14 kvA ) külső gerjesztésű szinkrongenerátor   ( a 14KVA- eseket általában már forgó diódákkal készítették
Szerintem : a fesz-szabályzó   a hibás   Mérési metodika : óvatos külső gerjesztés .

Ps:    Most is nálam van egy barátom 20Le-s Hondája .    Comment: egyelőre szívok vele .. Külső gerjesztéssel ( tápegységről)  szépen megy   az új kinai (lekoppintották az eredeti olasz ) szabályzóval rettenetesen fluktuál .
Lehet kap majd egy egyedi szabályozóz ( kivitelező : jómagam )  de május 6 után  mert az 50 éves érettségi talinkat Dél - Afrikában ( Pretória ) tartjuk .....

svejk

Bagatel kérdés a hozzáértőkhöz.

A 63 A-es 3 fázisú 4 vagy 5 pólusú dugvilla/aljzat párosnál a középső rövid pólus mire használatos?

Valami szakaszolót vagy kontaktort vezérelni, hogy ne lehessen áramot megszakítani a szétcsatlakozással?

fisrcxuk3

[#conf]
Régről van ilyenem itthon ,de emlékeim szerint abba nem volt   ilyesmi.(vagy de?)Lehet én hülyülök.
Többször  segédkeztem ideiglenes  áramelllátásban (koncert , fesztivál, rally) még ilyet nem láttam.

PSoft

Igen, kontaktként/érintkezőként szolgál, pl. mint ahogy írod, mágneskapcsoló vezérlésére.

svejk

A felhasználása nincs is szabványosítva?
Pl. feszültségre, alkalmazásra.

PSoft

Most hirtelen, nem is tudom...utána kellene olvasni.

De ha belegondolsz, egy csapos kontakt, -összedugáskor késleltetve zár, vagy széthúzáskor elsőként bont- amelynek egyik vége az aljzatban, másik vége a villásdugóban van.

Így a feszültségszint amit kapcsolsz vele, az aljzat üzemi feszültsége.
A villásdugó egyik fázisát adod vissza késleltetve, pl. mágneskapcsoló vezérlés céllal.

jani300

Érdekesnek tartom a témát ...
Egyszer régen találkoztam vasúti kocsi kereke által hajtott generátorokkal .3 fázisú szinkrongenerátor , de a gerjesztése egy "kifordított" körmös pólusú generátorral volt megoldva .
Tetszett nagyon a dolog ,de mind le volt égve , úgyhogy ilyenem most akkor nincsen is :)
Erre a megoldásra gondoltál ?

fisrcxuk3

A vasútnál teljesen megszokott a dolog; kis generátor adja a nagy generátor gerjesztö áramát , a nagy hajtja a trakciós motorokat. Igy viszik  át az m62 szergely  2000 lovát hat tengelyre, hat elektromocival . Ilyen a NOHAB is, m 44 is, m40 is .

jani300

Az fogott meg igazán a dologban hogy semmiféle kefe meg kopó dolog nem kell hozzá , ilyet még azóta sem láttam máshol .

ANTAL GÁBOR

Igen !  van egy kis generátor aminek az állórésze van gerjesztve. Az indukálódott ( 3f ) feszültség a forgórészben keletkezik ami ott helyben ( forgó) 3f gratz -el egyenirányítódik és a kapott DC feszültség gerjeszti a nagy generátor forgórészének tekercsét .  A nagy generátor forgórésze  meg beindukál a nagy állórészbe .  Természetesen a gerjesztőgép az együtt forog a fő géppel

Klasszikus dolog de volt időszak hogy nem alkalmaztak   gerjesztőgépet  és csúszógyűrűvel gerjesztették a forgórészt

Nemrég szétszedtem (mottó : boncolás) egy kicsi olasz generátort .No annak tekercselt 2 pólusú  forgórésze van , nincs gerjesztőgép  de forog egy egyenirányító ami a forgórész tekercsét rövidre zárja   . Ugyanakkor az állórészen van egy kondi   (1f a generátor )  Ez valami aszinkron - szinkron kombináció  .  Ja és nincs fesz szabályozója
Kíváncsi lennék hogy találkozott e valaki ilyennel ?

Rabb Ferenc

Dinamó a rendes megszólítása azoknak a "generátoroknak". Gerjesztődinamó és fődinamó...

Egyenáramú, kommutátoros gėpek.

Szalai György

Mint az EVIG SHX jelű, kefe nélküli szinkrongenerátor is.

jani300

Nekem sajnos csúszógyűrűs EVIG generátorom van .

Vetesi75

Háromfázisú változatával már találkoztam. (Sajnos.) Az is olasz gép volt - valami lomis cucc, döglött egyenirányítóval, alumíniummal tekerve.

ajpwg6jrn

Sziasztok.
A bordásszíjak teljesítményátvitelét mivel szokták jellemezni?
Nekem 600W-nyi teljesítményt kellene folyamatosan átvinni, csúcsokban ennek az 5-10 szeresét. (Egy 600W-os DC motor 1:10-es lassító áttéttel. A motor max. 5000RPM-mel forog.) Milyen bordásszíj és milyen fogprofillal lenne jó ide?
Nem számít az sem ha idővel nyúlik. Mozgatási funkcióra kell.
Mottó: Nem baj ha drága, csak olcsó legyen. [#taps]