Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

hostya

Szerintem(is) INDÍTÓ az a kondi..

"..mert állandóra van kötve és nincs előtte/utána semmi ami lekapcsolná a motorról (amikor beindult)."

Nem "állandóra" van az kötve, csak úgy látszik... :)
Te írtad lentebb:
====
 "előtte/utána van kötve az a bizonyos 'bimetálos kapcsoló"

"Ami érdekes, hogy a kapocstábla jobb alsó "N" csavarjától a szürke vezeték egy bimetálos kapcsolóba megy, ami a bekapcsolás után kis idővel megszakítja az áramkört. Elsőre indító kondit kerestem, de csak az állandóra bekötött kondi van. Akkor valami indítótekercs lehet a motorban amit a bimetál megszakít?"
========
Igen(!)
Mivel egyfázisú motor, azért van benne indító/segédfázis tekercs.. [#integet2]

szabad paraszt

Tudnátok abban tanácsot adni, hogy mi a legolcsóbb módja egy 3 fázisú, 2,2 kw-os villanymotor lágyindításának?
Semmi extra, csak ne ráncsa meg azt ami rajta van, amikor indul.
Előre is köszönöm :)

Rabb Ferenc

Csillag-delta átkapcsoló. Ekkora teljesítménynél egy sima kézi kapcsoló is elég.

Persze az igazi megoldás egy frevenciaváltó lenne.

Rabb Ferenc

Persze a csillag-delta átkapcsolás csak akkor, ha a motor nem 230/400V-os hanem 400/690V-os.

De ennek lehet, hogy kicsi az esélye :(

Csuhás

Csillag delta átkapcsoló nem hiszem hogy jó, mert ekkora motorok általában csak csillagban működnek. Marad a lágy indító az néha használtan nagyon olcsón be lehet szerezni. Esetleg lehetne két ellenállással indítani, valami fűtőbetéttel, de ez elég fusi megoldás. A frekiváltó meg ágyúval verébre lövés esete. Szóval szerintem a használt lágy indító a legjobb választás.

Rabb Ferenc

RJancsi

A semlegesben kéne megkérdeznem, de itt merült fel a lágyindító. Gyerekkori "élményeim" között voltak a vidéki vásárok a szokásos körhintával. Akkor teljesen megszokott volt, hogy a hinta motorját egy nyitott (talán sós) vízzel megtöltött tartályba merített elektródákkal indították. létezik, hogy amit láttam az 380V-ot kapcsolt, illetve fordulatszámot szabályzott? Mai szemmel nézve nem volt egy életbiztosítás...

Csuhás

Azok csúszógyűrűs motorok voltak. A sima aszinkron motorokban általában egy aluból bele fröccsöntött kalicka van a forgórészben. ( az állórészből trafóként a kalickába indukálódik feszültség és annak a mágneses tere hajtja a motort, nagyon pongyolán leírva ) Viszont ha a kalicka helyett pár menetes tekercset raknak be és azt csúszógyűrűkre kivezetik akkor ebbe az áramkörbe iktatott ellenállással jól befolyásolható az áram és ezzel a nyomaték is. Ráadásul a szabályzás a hálózattól leválasztott jóval alacsonyabb feszültségen történhet.

RJancsi

Majdnem teljesen értem! [#fejvakaras] De köszi, így már (csúszógyűrűs motor) tudom hogy kell utána nézni! [#worship]

Szalai György

Mégis mennyire ne rántsa meg?
Mondjuk annyira, hogy még a sör se lötyögjön ki?
Vagy ne guruljon le a görögdinnye a lapos platóról?
Vagy csak ne szakadjon szét a hajtáslánc?
Gyorsulhat úgy, mint nagyapám a Tura biciklivel?
Vagy mint egy Babetta?
Simson Swalbe?
Oldalkocsis lemezvillás Csepel?

Kapsz itt mindenre jó ötleteket, de a kérdés feltevést is át kéne gondolni.
Hátha akkor a sok jó ötlet között lesz egy számodra használható gyorsulási görbét produkáló is.

PSoft

Formára meg, így szoktak kinézni.[#wink]

Siemens-Schuckert

g89ketty

3db 10-15 Ohmos ellenállás a fázisokba, átkötve 1-1 szilárdtest relével, amelyek R-C taggal tetszés szerint kéleltethetők.

sufnituning

Szerintem a lágyindító nem megoldás, mert mondjuk egy konvejoron a söröspoharakból tuti kilöttyen a sör, a frekiváltós megoldással viszont el tudom képzelni, hogy még marad is poharakban valami és nem halok szomjan.[#pias]

g89ketty

Természetesen az átkötések megoldhatók kézi- vagy mágneskapcsolóval is.

jani300

Sok tipp volt ,de hát a legolcsóbbat keresi , az a baj hogy még egy kapcsoló sem olcsó .
Na persze mi nem is tudjuk már hova tenni a sok lomot , de nincs így vele mindenki.
Nem szólok bele figyelek ... :)