Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igaz, hogy majd négy éves az írás...
Rátai Úr, akkori :) álláspontja.
PEN, PEL, vagy PEM vezetők...

A lap közepe táján szürke mezőben, és a három színes, magyarázó kép/ábra alatta.
Ott a válasz @Svejk kérdésére is, a PEN vezető minimális keresztmetszetét illetően.

jani300

Köszönöm !

Van egy olyan nesze semmi ,fogd meg jól érzésem az irománnyal kapcsolatban .
Ezek után nem mernék állást foglalni .
A 10 NÉGYZEZMILI REZET ,ÉS A 16 NÉGYZETMILI ALUT ÍRJA , ugyan , de nem egyértelmű , átmentek ezek is jogászba ,szerintem , nehogymá az az egyszerű földműves kibogarássza .
Volt itt az a 60 évekbeli ,madzagolt hegesztett kábeles mezős ,azt kéne megkeresnem ...

PSoft

Jahhh...
Ezt keresed?:)
[#t24p5952#]
A közeljövőben veszem -vesszük- "kezelésbe".
Reményeink szerint, kicsit "megszépül" majd.:)
No meg a felülvizsgáló Uraknak is...megfelelő lesz.[#nyes]

szf

jani300

Köszi ,igen .
Na majd a betáp kábelozásról lőjjél néhány képet ,ha lehet .
Én ezek után még kérdezni sem merek :)

szf

Szerintem amilyen szépen dolgozik a PSoft biztos érdemes lesz képet csinálni róla és megosztania.

PSoft

Jahhh...

Akkor meg az lesz a bajotok, hogy én csak fotózok, nem 'dógozok![#nyes]

jani300

Azóta is próbálok keresni egy komolyabb betáp mezőről egy képet , a mai szabványok szerint ,de nem találtam semmi értékelhetőt .
Végül is mindegy ,feladom .

svejk

Köszönöm! [#worship]

Ez ugyanaz a manusz lehet akit én linkeltem tegnap?

No egyébként ennyit erről a hirhedt 10 mmm2-ről. :(
Pedig tuti, hogy már '80-ban is ezt szajkózták a villanyszerelők, holott akkor réz még nem volt a háztartásokban, de az '50-es években készült ipari csarnokokban sem nagyon.

Régi melóhelyemen ha kellett egy-egy újabb konnektort valahova felszerelni a csarnokba, jött a TMK-s nagyszakállú Tamás és már kötötte is a védőföldet a nullára.
Kérdésemre mindig jött a 10 mm2 jollyjoker válasz.
Persze alu volt ott minden és jó ha 4 de inkább csak 2,5 mm2. :(

svejk

jani300

Szia !

"PEN, PEL vagy PEM vezetők
Alapelv, hogy mivel ezek a vezetők két feladatot látnak el – a PE és N, L, M vezető feladatát, ezért erre a vezetőkre adott összes követelményt figyelembe kell venni. PEN, PEL és PEM vezetőket csak rögzített villamos berendezésekben szabad használni, és keresztmetszetük mechanikai okokból minimalizált. Ez réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2. EMC okokból kifolyólag a villamos berendezés táppontja után már nem érdemes PEN vezetőt alkalmazni. PEN, PEL és PEM vezetők használatát az IEC 60079-14 robbanásveszélyes helyeken nem engedi meg. PEN, PEL és PEM vezetőket a hálózat névleges feszültségére kell szigetelni, továbbá – szabványos síncsatornás és áramvezető sínrendszereket leszámítva – kábel- és vezetékrendszerek fémes burkolatait nem szabad PEN, PEL és PEM vezetőként felhasználni. Fontos szabály továbbá, hogy PEN, PEL és PEM vezetőként nem szabad idegen vezetőképes részeket használni. A szétválasztott PEN, PEL és PEM vezetők aktív vezetőit nem szabad a berendezés semmilyen más földelt részével összekötni. A PEN, PEL és PEM vezetőről bármennyi nulla-, (közép) fázis- és védővezető leágaztatható. A PEN, PEL és PEM vezetőket – hacsak nincs a számukra speciális csatlakozókapocs vagy sín – mindig a védővezetők kapcsaira vagy sínjeihez kell csatlakoztatni. A szabványban közölt ábrák érdekesek, amint néztem, először kicsit félreértettem magam, de végül helyreállt a lelki műszaki békém. Többféle csatlakozást is ábrázol példaként a szabvány."

Ezt hogyan értelmezitek ?
Az csak hab a tortán hogy egy másik pdfben 6 négyzetmilit olvastam rézre .

Konkrét magyarázattal ellátott véleményt nem láttam még most itt a témában ...

Én úgy értelmezem hogy négyvezetős rendszerre ez vonatkozik , de megette a fene az egészet .
Ha már ennyit feszegettük a témát  hát nem kéne bután meghalnom ...

jani300

"PEN, PEL és PEM vezetőket a hálózat névleges feszültségére kell szigetelni, továbbá "
Már itt bukik az összes régi szekrény szerintem , nincsen hova kötni a negyedik eret , nullára nem szabad , de a föld sínre sem .
Kell egy külön harmadik támszigetelőre szerelt síndarab , ha nem vagyok teljesen lökött a dologhoz ...
Egyébként lökött vagyok ,mert nem bírom ezeket a marhaságokat elengedni míg ki nem bogarászom valamennyire .

svejk

Nem tudom mit nem értsz benne, talán egy konkrét kérdéssel többre mennél. Persze nem én fogok rá tudni válaszolni.
(félek, hogy Te mindenáron ide akarod keverni a böszme elosztó szekrényeidet)

Viszont van benn egy a plazmásokat is érintő rész, még pedig:
"EMC okokból kifolyólag a villamos berendezés táppontja után már nem érdemes PEN vezetőt alkalmazni."

No ezért voltak azok a tanácsok anno részükre, hogy közvetlen az órától, ahol földelőszonda is le van verve -már ha le van és jól is működik- menjen a a védőföld külön.
(ugye ha már plazma akkor bizonyára családi ház vagy műhely és nem panellakás :))

Aztán ha jól emlékszem Xabi-nál ettől függetlenül mégis csak a helyi földelés oldotta meg a problémát.

jani300

Na megvan !
SOK HÜLYE DUMA MEG AJÁNLÁS ... :(
A középső ábra szerint kötöttünk mindent ,semmi nem változott ! Más a nulla sín neve ,és lehet át kell festeni más színűre .
Mondom én hogy rosszabbak mint a jogászok  :)

jani300

"PEN, PEL és PEM vezetőket csak rögzített villamos berendezésekben szabad használni, és keresztmetszetük mechanikai okokból minimalizált"
Nem a méret a lényeg ,itt sem :) Legalábbis úgy látom .
Él az minimum keresztmetszet ,és lényegtelen hogy mire és hol használják a villamos energiát .
Na most a különleges felhasználást hagyjuk figyelmen kívül  kórház ,bánya , rb környezet .
Egyébként a hátast attól dobtam először hogy a negyedik eret nullára kötöttük , de az is jó az előbb írtam hogy kezdem megérteni ezt is .