Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Az első sorban mindketten azt mondjuk más szavakkal. Te átengeded a színusz felét, én kivágom a felét. A fesz 230V marad, de áram csak minden második félperiódusban folyik, így a felére esik. A trükk ebben, hogy +két fűtőbetét +diódával kiváltható az 5kW-os trafó. Egyszerűbb, jobb hatásfoku és talán olcsóbb is.

g89ketty

Most éppen kerülgettük egymást. Kössz a hozzászolásaidért, jó volt tisztázni. Üdv:[#pias]

fn47xk7ei

Sajnos gyorsan olvasok és átugrottam a hozzászólásodnál a "4 darab" megjegyzést és csak a "sorbakötés 230V-os hálózatra" rész ragadt az agyamba . Ezért értelmetlen így akkor amit írtam - dupla feszültség ( 2x60V=120V helyett 230 V-ot rákötni) .[#nemtudom]De végszóként én megoldásnak jobbnak tartanám a transzformátor beszerzését . Bár én lazán írom le ezt is mert az átlagtól könnyebben hozzájutok ilyen technikai dolgokhoz .

g89ketty

A diódás teljesítménycsökkentést természetesen csak ohmos terhelés esetén lehet alkalmazni, izzólámpa, hősugárzó(venti nélkül), sütő, kemence, páka, stb, mert különben elszáll a mindent működtető füst. Trafó, folytó, kondi kizárva. [#pias]

fn47xk7ei

Van egy Tamson TV2000-es kulométerem .Szeretném valahogy beüzemelni , kipróbálni de az a bugyuta barátom a "kulométer" keresésőszóra rögtön "kilométer"-re keres rá a "Tamson TV2000" keresésnél pedig "Thomson tv2000"-re keres rá .[#schmoll2]Valaki látott mát ilyent vagy tudja pontosan mire való a mérő készülék ?

remrendes

Kereseskor is tedd idezojelbe.

PSoft

fn47xk7ei

Igen , ez az ![#worship]Már le is töltöttem a manualt !

PSoft

000000000

1. A fojtó a helyes írásmód.
2. Kondenzátort rá lehet kötni a dióda után, ezt egyutas egyenirányításnak nevezzük.

g89ketty

Jogos az 1-es, köszönöm a fojtó javítást. A soros dióda itt áramfelező szerepet játszik, semmi keresnivalója ott kondinak. Az egyenirányító kapcsolás az más.[#integet2]

000000000

Szerintem ne foglakozz ezzel a fűtőbetéttel, mert:
1. Kicsi a mérete, hiszen a 350 mm átmérőjű hengered kerülete ~1100 mm, ez sajnos ~ 2-szer több, mint a betét hossza.
2. A villamos adatai alapján messze nem optimális 230 V hálózati illesztéshez, túl sokba kerül a "mecera" vele.
3. Szerezz be pár ezer forintért egy gyári 230 V-os fűtőbetét alapot, azzal oldd meg a dolgot.
4. Mivel fontos a minél kisebb hőmérsékleti ingadozás, akkor a szabályzódban legyen integráló tag is, és mindenképpen félvezetővel működtessed, ne relével.

000000000

1. Semmilyen áramfelezést nem csinál a dióda.

2. Ezt írtad:
"A diódás teljesítménycsökkentést természetesen csak ohmos terhelés esetén lehet alkalmazni, izzólámpa, hősugárzó(venti nélkül), sütő, kemence, páka, stb, mert különben elszáll a mindent működtető füst. Trafó, folytó, kondi kizárva."

Ha fűtőtest helyére kondit teszel (ami ugye nem ohmos terhelés), ez az áramkör egy egyutasirányítóvá válik, és nem fog füstölni. Én csak ennyit állítok továbbra is.

KoLa

Van egy digitális tachométerem ( MT4W-C itt vettem régebben a fórumon)
Jól működik egy közelség érzékelővel, az E-400nak méri a fordulatszámát.

Most egy enkódert (H38S400b) akarok rátenni egy másik ugyanolyanra, hogy mérje a forgatás sebességét.
Nagyon lassú lenne az elfordulás,és csak összehasonlítás útján kalibrálnám.
Szalagfűrész előtolás kontrol lenne belőle.

Működik de nagyon érzékeny,pedig csak az A phase van bekötve.
Ha hozáérek ezres nagyságrendre felugrik, aztán ha lassan csavarom akkor pár százasra beáll a kijelzőn az érték, ha nem forgatom akkor 0-ra áll, ha leteszem az encodert az asztalra akkor a koppanástól már felugrik megint több ezerre, aztán lecseng és nulla.
A deviation L H outpotokat már levettem 001-re így sikerült ezt is elérni!
Kell még ide valami illesztő áramkör?

g89ketty

1.Kössél egy 4007-es diódát sorba egy 230-as izzóval, zárogasd rövidre a diódát és tanulmányozd az áramkőr viselkedését. Esetleg egy árammérőt is hívj segítségül.
2. Elnézést, azt hittem, hogy mindenkinek egyértelmü, itt kimodottan soros diódáról van szó. Köss sorba a diódával kondit, fojtót vagy trafót. A fojtó, trafó füstől. A kondi semmit nem csinál, ha sorba utána kötsz valamit, értelmetlen.