Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

sajnos elemi dolgokat nem értesz, és piszkosul pongyolán fogalmazol, de sajnos így este már se kedvem, se időm nincs veled tovább vitázni.

g89ketty

Te kezdted, de látom kifogytál a szakmai érvekből. Nekem nincs szükségem személyeskedéssel pótolnom. További jó fórumozást kívánok. Üdv:GS[#pias]

000000000

Egy diódával sorbakötöt kondit váltó feszre kapcsolva az alábbiakat állítottad:
1. "A kondi semmit nem csinál"
2. "füst keletkezik"
3. Tagadod, hogy ez nem egy egyutas egyenirányító kapcsolás ilyenkor.

Meghagyalak ezekben a szakmai tévhiteidben, bár pl. azt elég  könnyű lenne belátnod, hogy az 1. és 2. egyszerre nem lehet igaz.

000000000

Hopsz, elnézést, egy t lemaradt, így helyes: sorbakötött.

g89ketty

Azért beszélgetünk itt a fórumon, hogy lehetőleg senki ne maradjon szakmai tévhitben. Várom a hittérítő magyarázatodat,  hogy mi történik egy dióda kondi soros kőrben. Megismétlem, hogy dióda, fojtó, trafó soros esetén füst lesz. Próbáld megérteni, hogy egyeirányítónál a terhelés a kondival párhuzamosan van, én soros kötésről beszéltem ahol a kondi feltöltődik és utána semmi nem történik. Impulzus átvitelben lehet szerepe ilyen kapcsolásnak. Az alapkérdéshez a fémolvasztó kazánhoz is szivesen olvasnánk hittérítő, szakmai felvilágosító tanácsaidat. Kössz a figyelmedet:[#pias]

000000000

40913-ban, amire eredetileg reagáltam még ezt írtad:
"Trafó, folytó, kondi kizárva."
Alakulgat felismerés benned, hogy a kondi nincs kizárva:
1. A kondira már nem írod, hogy füstöl.
2. Arra is rájöttél rájöttél, hogy a "semmit nem csinál" helyett feltöltődik.

Arra meg majd a jövőben jössz rá, hogy ez ilyenkor egy terheletlen egyutas egyenirányítás füst nélkül.[#nyes]

Ennyi volt ez a történet, további szép napot kívánok mindenkinek.

vjanos

Van a garázsban egy elektromos kiállás aminek leugrott a doboza.
Visszatétel közben azt vettem észre, hogy az alsó földelő sín és a felső nullázó a dobozon belül is össze van kötve egy vastag zöldsárgával.

Ez jól van így? Mondjuk 20 éve üzemel...
Nem a villanyóránál szokták közösíteni a földet és a nullát? Persze csak ugatom a témát...

jani300

Főelosztónál is lehetett nullázni .
Ha minimum tizes vezetékkel van betáplálva akár jó is lehet .
Ha vékonyabb akkor biztosan nem .
Nemrég lomiztam egyébként egy ilyen csengős panelt , műhelybe al elosztónak jó lehetne ,ha egyszer felkerülne :)

gaben

Szabványos megoldás persze, elvileg Neked akkor TN-C-S rendszered van, ahol a nullavezető és a védővezető csak a hálózat egy részében van egyetlen vezetővé összefogva.

g89ketty

Sajnos a szakmai részét lassan bogozod ki, de a személyeskedés csökken, aminek egy szakmai fórumon nincs helye.Üdv:GS

Rabb Ferenc

Tisztelt Urak!

Szeretnék begyűjteni egy VILLGÉP AK21-es asztali köszörűt, de csak egy fázisom és egy 750W-os frekiváltóm van.

Ha valakinek van ilyen gépe, kérem kukkolja meg az elektromos bekötését, hogy át lehet-e kötni egyszerűen deltába.

Köszi [#wave]

2f428kduf

Amennyiben a sorkapcsán a szokásos 6 kivezetés van, és az egyik sor (alsó vagy felső) lemezekkel össze van kötve, a másik 3-ra megy a kapcsolóbol a 3 vezeték, akkor át lehet kötni deltába. Persze nem árt egy villanyász barátot megkérni, ha a kérdés egyáltalán felmerült. Ekkor a 750-es frekiváltó elviszi.
Ha csak 3 pólusa van, akkor a csillagpot a motoron belül van., ekkor is meg lehet oldani, de az nagyobb operáció.

fpd0kbd4

A kérdés valószínűleg azért merült föl, mert a linkelt hirdetésben szereplő köszörűt akarja megvenni. Ebből következtethető, hogy a szerszám nincs testközelben,és valószínűleg az eladó sem tudott választ adni.

Rabb Ferenc

A kérdés azért merült fel, mert ha a csillagpont nincs kivezetve, és valahol a tekercsek legmélyén eredetileg már össze van kötve - na az nem tartozik az egyszerű esetek közé. Különösen nem egy harminc éve gyantába öntött tekercsfej alatt...

Vagyis pontosan a kapocsléc kivitele érdekelne mert bár nem megoldhatatlan - de nincs sok kedvem bányászni. Ha ebben tudna valaki segíteni, az jól jönne.

svejk

Nem válasz a kérdésre, de én úgy 6-7 motor csillagpontját vezettem ki, mindegyik relatív könnyem ment, hiszen a tekercselők is utólag kötik el, tehát nem mélyen szokott lenni.

Ha jó áron van szerezd meg, legfeljebb továbbadod itt.
Nem bukhatsz rajta max. pár munkaórát.