Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Köszi, ez biztató. Hogy mi a jó ár??? A linkelt "újszerű hibátlan keveset használt állapotban" van és 35eFt. De kell egy használható...

svejk

Kb. ez a piaci ára ezeknek.

vjanos

jani300

Egy darabig közös PE N (TN-C-S rendszer)
TN-C-S A harmadik megoldás a leggyakoribb. Egy darabig közös az üzemi nullavezető és a védővezető(ez tehát a PEN vezető), majd egy ponton szétválnak. Ilyen megoldású rendszert TN-C-S betűcsoporttal jelölik. Azt, hogy a két vezető szétválasztása hol történjen (áramszolgáltatói csatlakozópontnál, az épületbe való becsatlakozásnál, a fogyasztásmérőnél, vagy csupán a 10 mm2-nél kisebb keresztmetszetű vezetékek csatlakozásánál) a helyi viszonyok és körülmények döntik el.A szétválasztott szakaszon a védővezetőt (PE) nullázóvezetőnek nevezik.

Belinkeltem , 10 négyzetmilis betáp vezeték azért fontos , én úgy értelmezem .

svejk

Ti láttok ott 10-es betáp vezetéket?

jani300

Kit kérdezel ?  :)
Én nem láttam .
Talán a réz nullázó zöldsárga 6 os vagy tizes .
Nem véletlenül írtam az előbb ...

svejk

Ráadásul a [#t200p40931#] kép szerint az alábbi sem valósul meg, hiszen nem látok a PE-sínen kék bejövő vezetéket.

"Amennyiben a szétválasztás a biztosítéktáblában történik, a PEN vezetőt mindig a PE sínhez kell csatlakoztatni és PE sínről kell a N sínre áthidalni."

jani300

Az az utolsó idézet honnét van ?
Egyáltalán  nem kötekedés ,csak most ettől dobtan egy hátast !
A mezősben a bejövő 240 es kábelek negyedik erét hová is kell kötni ? , borsódzik a hátam ...

svejk

De miért? Teljesen logikus és így is van a panellakásokban is.
Nem innen az idézetem az előbb de itt meg is magyarázza a lapközepén.

Viszont én is kérdeznék a szabványokat ismerőktől:
Ez a sokat emlegetett 10 mmm2-es szabály megmaradt a rezes rendszereknél is?

svejk

Nem utolsó sorban ha ÁVK-t szerelsz fel akkor nem is tudod másként megoldani csak úgy ahogy leírták.
A PEN először a PE sínhez csatlakozik majd utána a PE-től megy az ÁVK "N" kapcsain keresztül az N sínhez.

jani300

Lakást sosem szereltem , szerencsére .
PSoft remélem látta a kérdésem a mezős szekrényről .
Az a bajom hogy logikus amit írtál .
Persze volt felülvizsgálat a melóinkon , de akkor is [#csodalk] .

svejk

Sőt most látom, a lap alján mint tipikus hiba újra említi a tiltott nullázással együtt.

Régi házak utólagos ÁVK felszerelésnél egyébként ezek az imitt-amotti "nullázások" szokták előidézni a látszólag ok nélküli leoldásokat.
Ezeket aztán faca dolog kikeresgélni. :(

svejk

No látod én meg nem tudom -de sejtem- mi az a "mezős szekrény", de V.Janinál biztos nem az van fent a falon. :)

jani300

Az ÁVK az rendben , külön nullája van a védett rendszernek .
Új sütőnél még a szervizt is kihívták a külsősök .
Az étterem tulaja addig nem ment el a cégtől míg ki nem mentünk vele átkötni a sütő nulláját a megfelelő sínre :)
Hót ideg vót :) Nem volt főnök , csak mi ketten .
Egy ránézés ,némi hülyézés öt perc munka , és nyithatott a bolt  :)
Az zavar hogy a 240 betáp kábelek hova kötendők  :(
Meg az összes többi elmenő negyedik ere ...
Végül is már nem érint a dolog ,csak ...

svejk

Kerestem Neked egy szép színes ábrát ahol az ÁVK bekötése és a bejövő PEN bekötése is szépen látható.
A bejövő kék színű PEN vezető végén még az előbb linkelt cikkben szerepló Z/S jelölés is ott van. :)

De mint írtam a '70-es évek panellakásaiban is így van bekötve a PEN, pedig akkor még lakásban sehol sem voltak  Fi-relék.