Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Nem látszik de hagyd a fenébe .
Most már muszáj nyilatkozni a "maszek"nek :)
Vagy írok neki magánban , fenébe a nettel .

svejk

Most lakásokról van szó és TN-C-S rendszerekről...ti írtátok.

Ha ki van építve a 3 vagy 5 vezetős betáp rendszer akkor más a leányzó fekvése.
No ott -mint olvashattad is- nem is szabad összekötni a PE és N sínt.

svejk

svejk

És ugye most jön az igazi kérdés Vjánosnak milyen is ott a rendszere?
- Ha tényleg TN-C-S azaz csak a 3 db L és PE vezeték jön be  akkor eleve rossz mert ránézésre nincs meg a 10 mm2 betáp keresztmetszet.
- Ha viszont a betáp 5 vezetékes, -tehát külön jön be az N és PE a 3 db L mellett-  akkor megint rossz mert az összekötés tiltott ilyen helyen.

Szóval megint az van, hogy egy képről nehéz megmondani a tutit. :(

svejk

"azaz csak a 3 db L és PE vezeték jön"
Természetesen a fentiben a PE helyett PEN a helyes.

jani300

Hát nem írtam konkrét véleményt szerintem , szerencsére .
De valószínűleg nem jó az úgy .
A kép alapján nem lehet eldönteni .
Gondolom ezek után csinál még képeket :)
A szomszédom villanyszerelő .
Amivel nem bír , ott megdumálja a tulajt hogy újra kell huzalozni :)
Hát nem ajánlanám hogy nézesse meg vele .
Te legalább észrevetted , csodálom hogy más nem szólt hozzá .

gaben

Ez nem betáp szekrény, csak egy FKA tábla a háza egyik helyiségében.
Ezen képek alapján úgy tűnik nincs külön indítva védővezető a villanyóra szekrényből, és az 5 pólusú 3 fázisú dugalj ill. az 1 fázisú dugalj földelését így oldották meg.
És teljesen szabványos megoldás volt régebben és most is az, feltéve, hogy az előtte lévő hálózat is PEN.
A betáp 100%, hogy 3L+PEN, mert ez a szabványos hálózat kis hazánkban.

jani300

Szerintem a hozzászólásodban ott van miért nem jó ,de remélem tévedek .

svejk

A francba, hol van a többi kép?
Én csak 1 db képet látok. :(

De ha jónak nyilvánítod akkor jó... nekem nem szakmám.

svejk

Ja, csak hogy értsd én az FKA betápjáról írtam a 40958-ban, mivel egy garázsról van szó.

Csak ugye közben Jani300-al másról is beszéltünk.

vjanos

Csak egy kép van :)

Hogy milyen rendszer van azt nem tudom, majd este jobban mögé nézek... de ezekkel a betűszavakkal is csak tegnap találkoztam, szóval sokat ne várj :D

A régi házunkban mintha külön kék és zöldsárga ment volna a három fázis mellett már hátra a műhelybe is, ahol volt pár kismegszakító.

Csak ezért szúrt szemet a kép szélén a nulla és föld sineket összekötő vastag vezeték. Alapbol arra gondoltam volna, mint a második gondolat végén írsz, de lehet, hogy ide nem jön kék nulla

2f428kduf

Így van. Azt az összekötést kell megkeresni amibe 3 vezeték megy: az a csillagpont, szétbontani, kicsengetni, Kész.

svejk

No majd alkalomadtán nézd meg hány szál, mekkora keresztmetszetű és milyen színű a bejövő, addig értelmetlen a további kitaláció.

Egyébként valószínű ettől az átkötéstől függetlenül még majd csak 99-évesen végelgyengülésben fogsz meghalni. :)

Csak ha már rákérdeztél akkor jobb a végére járni, vagy jobb lett volna nem is tudni róla. :(

vjanos

Jó, hát ha tudtam volna, hogy több variáció is van, meg hogy mit nézzek, akkor megnézem :D

6rk75uezn

Egy ilyesmi osztófejet szeretnék épiteni,illetve olyat amit függőlegesen és vizszintesen is tudok használni.
Úgy gondolom itt sok cnc gépépitő van itt akinek ez gyerekjáték nekem meg nem menne segitség nélkül.
Ha jól látom csak egy adott teljesitményű léptetőmotor,táp,egy arduinó,szij és kerekek kellenek hozzá.
Ha a közeljövőben lenne valaki aki segitene a megépitésében azt előre is megköszönöm és az kérem jelezze üzenetben.
(Milyen táp?milyen léptetőmotor?stb stb.
Köszönöm ha lenne valaki.

10:00 tóla lényeg.