Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Igazán nincs mit! De fogadd meg Rabb Ferenc [#t200p40245#] és [#t200p40245#] tanácsát! Nem gondoltam rá pedig tökéletesen igaza van. Az ördög nem alszik!

adamant

Segéd érintkezőm sajna nincs. A jel ami meg vezérli alaplapon lévő reléből jön ki ebben az esetben is igényli a védő dióda bekötését?

RJancsi

A kikapcsolásnál jelentkező feszültségtüske a relé érintkezői között fog ívet húzni. Tehát nem ártana. Legalábbis azt hiszem.

jani300

Nem bírom már ki hogy ne kérdezzek :)
Először is nevezzük már nevén azt a reteszelést , ne csak segédérintkezőzzünk ,körbeírva !
A kérdés , lemezes mágnes kuplungokat próbálgattam jó régen direktben egyenárammal , ott azért kellett dióda hogy kisüsse a töltést ,mert lassan akart elengedni a kuplung ,ha jól emlékszem . Igaz ez ? Vagy rosszul emlékszem ?

kisssandor

Van valakinek ötlete, hogy ez mire való?

zozo

Anyagvastagság összehasonlító mérésre. Vagy valami ilyesmi :)

keri

Bordaterpesztő? [#vigyor1]

RJancsi

Lehet, hogy nem kéne túlgondolni, egyszerű rugós szorító két alkatrész ideiglenes (és nem túl erős) összefogásához.

kisssandor

pbalazs

Ha jól értem, az a kérdés, hogy miért kell a relé/kuplung tekercsével párhuzamosan a dióda. Nos, nem feltétlen kell, alkalmazásfüggő, de megpróbálom elmondani, mi van mögötte.

Ha nem ez a kérdés, akkor ugorj :)

Minden induktív fogyasztó energiát (E=0,5*L*I*I) tárol, amikor betápolod. Amikor kikapcsolod a tápot, a tápból a relén keresztül folyó I áram nem tud ugrás-szerűen megváltozni, hanem folyni akar tovább a Lenz-törvény miatt. Tehát valahol utat keres magának, amit a tárolt energia fedez.

Amikor nyitod a kapcsolót, az áram csak úgy tud tovább folyni (lecsengeni), hogy valahol a rendszerben nem tervezett átvezetés (pl. szikra) keletkezik, így folytonos marad az áram útja. A tárolt energia ezen az úton fogy el.
A szikrával alapvetően nem lenne gond, csak erodálja a kontaktust, vagy a félvezetőt, meg RF zajt kelt, meg szopás vele tervezni, na.

Dióda azért kell, hogy a kikapcsolás pillanatában legyen az áramnak egy jól definiált útja, és ne legyen nem tervezett átvezetés sehol. Ide sima dióda is jó, de lehet Zener is, vagy szupresszor, vagy akár ellenállás is, vagy kondi, csak definiált legyen.

Ha sima diódát teszel, akkor a relé lassan fog elejteni, ami nem mindig megengedett. Ha pl. 100V-os félvezetővel kapcsolod a relét, akkor pl. 50V-os Zener is jó lehet (méretezést most hagyjuk), és 50-szer gyorsabban fog elejteni a relé.

Bedobok egy képletet is a fanatikusok :) kedvéért:
Ul=L*di/dt
Ul: tekercs feszültsége
L: tekercs induktivitása
di: tekercs áramának változása
dt: idő változása

Az elején mondtam, hogy az áram nem tud ugrás-szerűen változni. Ezt a képlet úgy mutatja, hogy az ugrás-szerű áramváltozás nagy di/dt-t jelent, amihez nagy Ul kell. L konstans az adott rendszerben. Ha egyik pillanatról a másikra akarnánk az áramot változtatni, azaz 0 idő alatt, ezt behelyettesítve végtelen feszültség adódna.

Innen jön még az is, hogy sima diódával miért tart tovább az áram lecsengése: sima dióda feszültsége kisebb, mint a Zeneré, így tehát Ul kisebb, L konstans, tehát di/dt kisebb, azaz az áram lassabban cseng le, mintha Zenert használnánk.

pbalazs

Bakker, de hosszú lett, betölti az egész képet.
Bocsi mindenkitől...

xg2w6ib9x

Ez egy sima párhuzam szorító.
Van nekem is ilyenem, csak nagyobb egy kicsit.
Gépészek, mechanikai műszerészek használják.

s7manbs8

Vannak itt ilyen kis játékszerek, mi történik ilyen kis egyszerűbb áramkörökben, ha pár alkatrészt ide oda teszünk.

Szemléltetés céljából.

http://www.falstad.com/circuit/e-inductkick-snub.html

svejk

Ki tudja nekem valaki hama-hama számolni vagy esetleg tapasztalati érték is jó, hogy mennyi lehet egy 8  m-es fúró teljesítményigénye forgácslapba?
Ugye a külseje kemény a belseje meg akadozós.

No meg mekkora fordulat lenne ehhez ideális?

RJancsi

8 m-es fúró? Mekkora fordulat lenne ehhez ideális?
Lassú fordulat és bazi nagy nyomaték! Már ha az átmérő 8 m és nem a furat mélysége. De hol kapsz 8 m-es forgácslapot? [#nyes]