Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A relé tekercsével párhuzamosan kötött un. ,,szabadonfutó dióda" ugye az őt kapcsoló félvezetők védelmére szolgál, a kikapcsoláskor keletkező önindukciós feszültség ellen.
Ebben a konkrét esetben nincsenek ilyen félvezetők.
Asziszem.
Azt viszont nem tudom, hogy a szabadonfutó dióda miatti ,,ejtési késleltetés" okozhat e problémát a róla működtetett rendszerben.
Talán nem.

Szalai György

A szabadonfutó zener dióda viszont kevesebb kikapcsolási késleltetést okoz és limitálja a kikapcsolási feszültséglökés.

zozo

12 mm-es tengelyt kéne kapcsolnom motorhoz, de valami kis egyirányú (szabadonfutós) hajtással, a kapható körmös kuplungok helyett/helyére.

Egyirányú csapággyal össze tudnám hozni, de hiába keresgélek valami frappáns kis készen kapható kütyü iránt, nem nagyon találok.

Találkozott valaki valami kereskedelemben kapható ilyesmi cuccal (egyirányú kuplunggal) esetleg?

sufnituning

Ha jól értelmezem amit írtál, akkor szerintem a horgászorsókban van ilyen egyirányban forgó csapágy.

fpd0kbd4

A szgk.  indítómotorja fogaskerekének, a szabadonfutója. Nem egész helyesen "bendix"-nek is nevezik.  Bár lehet hogy a méret nagy a célra, egy kicsit barkácsolni is kell.

zozo

A bendix az teljesen másképp működik, (nagy emelkedésű pályán fut vissza a fogaskerék) de nem a szabadonfutó a kérdés, hanem hogy látott-e valaki tengely összekötésre készített egyirányú kuplungot.

Lehet venni egyirányú csapágyat, azzal meg tudom oldani, de minek dolgozzak vele, ha lehet kapni készen, házba ültetve esetleg.

Barkácsolni sokfélét lehetne, ott voltak a Trabant szabadonfutók, vagy bringa agy körmös (kontra) része, vannak rugós szorítású homlokon fűrészfogazott tárcsák, vagy helikopter modell szabadonfutója :) ...stb.  ,de nem barkácsolni akarok sok darabot, hanem ha kapható ilyen, akkor megvenni.

zozo

IdézNem egész helyesen "bendix"-nek is nevezik

Bocs, most olvasom figyelmesebben, hogy utalsz rá, a bendix az másféle :)

Amúgy az egyirányú csapágy tömegcikk, csapágyboltban kapható több méretben is. Ha más nem lesz, akkor kénytelen leszek azzal csinálni kuplungot, csak nem szereti a megrendelő a "gyártott alkatrészeket" :)

Devecz Miklós

Nem kell barkácsolni.
Veszel egy egyirányú kuplung csapágyat, amit ráhúzol a 12mm-es tengelyre.
A motorra esztergálsz egy perselyt, aminek az egyik vége a motor tengelyére csatlakozik, a másik vége a csapágy külső átmérőjére. Ezeken a csapágyakon a külső és a belső gyűrű is reteszhornyos.

Rabb Ferenc

Nagy induktivitású tekercseken átfolyó áram hirtelen megszakításakor nem csak a környező félvezetők lehetnek veszélyben. Okozhat pl átívelést a kapcsoló érintkezői között is. Ami nincs is a rajzon! Így mindkét mágneskapcsoló egyszerre is meghúzhat. Ezért is javasoltam a segédérintkezők bekötését is.

A kapcsolási késedelemmel nem hiszem, hogy jelen esetben - motor irányváltás - számolni kellene. Több nagyságrendnyi eltérés van szerintem a két idő között.

zozo

IdézA motorra esztergálsz egy perselyt,...

-hát ja, aztán reteszhorony bele, edzetni...(ipari felhasználás miatt szükséges lenne) stb.

Pont ezt akarom elkerülni, mert nem egy-két darabról van szó :)

zozo

No, találni azért jó dolgokat. Ez a reteszhornyos csapágy királyság!  Ezzel lesz a legkevesebb macera, már döntöttem is.
Létezik szerelt kuplung is, de az előbbi a nyerő!

Devecz Miklós

PSoft

Ezt, direkt Neked találta ki kicci kínai!:)

zozo

Ebben a csapágyban jobban bízok, mint a oneway görgős perselyekben.
A helikopter modellben is folyton azzal van a baj, pár századot belerágja magát a tengelybe (vagy tengelyre húzott edzett perselybe) aztán rezonanciát kelt, vagy el is ugrik.  

Hát itt nagy baj lenne egy ilyen esemény.
Köszi a biztatást :)

zozo

Ja, de azért ha találok "nemkínait" akkor inkább azt veszem :)
Drága "műszer" lesz rábízva :)