Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Teljesen felújítva vetted :)
Nekem csak az kell amin látszik hogy használták is :)

PSoft

Az úgy vót' hogy...

Épp építkezett a koma, nekem meg...volt vagy tíz doboz maradék csempém.
Őneki meg...nagyon kellett az a csempe...rám tukmálta a fúrógépet.:)
Nagy duzzogva, belementem a biznicbe.[#vigyor]

6rk75uezn

Köszi de én erre csak 4-est adnék.
Az ismerősöm Fo-25 öt vett (én is azt akartam,de a sors nem)
Nekem egy nagyonrégi magyar Fo25 kategóriájút sikerült megvennem,még nehezebb is mint a Fo25,465kg.
3 dolog tetszik benne,egyik hogy nem csak az asztala állitható le/föl hanem plusszba még a fölsőrész is,mintha egy oszlopos fúró aljára egy asztali fúrót tennének,igy föntis lehet emelni/süllyeszteni.
Fogasléces a motormozgatás az az a szijfeszités.
A harmadik pedig hogy nyitott a teteje,nem olyan szép mint pl a Fo25 de szijátrakáakor nem kell 30kg os burkolattal 180cm magasba egyensúlyozni.
Ja és még van is rajta egy mechanikus 2 sebességes váltó.

jani300

fo23
Nekem ez a típus van ,ez sem egy mai gyerek .
Avval a típussal ami neked van még nem találkoztam , de az sem lehet rossz gép .
Az fo 23-32 nagyon hasonló gép csak méretbeli különbség van .

6rk75uezn

Ismerem a 23-ast,majdnem azt vettem de mikor az eladó közölte hogy teljesen kibelezték az előtolását akkor gyorsan el is köszöntem,pedig plussz pont hogy van előtolás.
Azért nem rossz dolog az ha nagyobbakat és sokat fúr az ember legalább is szerintem.
Pár nap mulva kész lesz,majd megmutatom milyen.(sajnos nincs táblája)

Istvan0728

Szevasztok!

Először is BUÉK! mindeninek.

Segítséget, javaslatokat szeretnék kérni fúró- marógépem függőleges főorsó (Z tengely) finom állításának átalakításához.

Jelenleg teljesen pontatlan 1,5-2,0 mm-es játéka van, soha nem áll vissza pontosan ugyanarra a fogásmélységre, hiába nullázom ki, próbálom kivenni a holtjátékot, ami a noniuszon kb fél fordulat, teljesen bizonytalan mikor milyen mélységet produkál.

Arra gondoltam, hogy a gyári finom állítási lehetőséget - fogaskerék,az orsó külső felületébe mart fogaspálya kapcsolat - teljesen kiiktatnám és az orsót közvetlenül egy konzolhoz csatlakozó trapézmenetes orsóval szabályoznám, persze megfelelő noniuszos lenne.

Véleményetek? Működne ez a megoldás, hozná az általam elvárt 0,01-0,02 mm-es pontosságot?[#nemtudom]

Lehet, hogy nem teljesen érthető amit írtam, de hát csak egy kezdő hobbista vagyok [#vigyor5]. (Kérdezzetek, próbálok majd válaszolni)

ecp4rs0md

Talán sűrűbben dolgozol rajtuk, a Fu25-ös nem ment már több mint egy éve, a Fu1250-est átalakítottam cnc-re azóta ment kb.30 percet tavaly, de szerintem idén se fog többet menni az esztergám sem ment szerintem 2 órát tavaly. Egyre kevesebb idő jut a hobbyra.

4h4344ty

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó fórumra írok-e.
Építem az első CNC gépemet és lenne pár kérdésem:

1. 2Nm-es, 4,2A-es léptetőmotorjaim vannak. Azokhoz milyen átmérőjű vezetékeket érdemes venni? A hosszuk kb. 2 méteres lenne.

2. Az energialáncnak esztétikai vagy esetleg más szerepe is van?

3. A marómotorom ER11 patronokat fogad. Van valamilyen lehetőség vastagabb szárak befogatására (>7mm)?  

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

s7manbs8

A leggjobbra.

4.2A-nek egy 1 mm2 es keresztmetszet elég kb.

Az energialánc megvezeti a kábeleket, így nem szanaszét lógnak, tehát nemcsak dísz, azonkívül hogy íves formában hajtja nem engedi hogy eltörjön hamar a vezeték.

ER11-be a max méret nem tudom mennyi, a patron amit lejhet kapni hozzá meg kell nézni van e akkora.

Bár ez mintha nagy átmérőnek tűnne, kis orsóval gyenge motorral nemigen bírná marni sem, persze attól is függ mit.

4h4344ty

Az ER11-esbe 7mm a max átmérő. A motor 1,5 kW-os, csak el kellene vinnie egy 10mm marót viaszban vagy MDF-ben.
Alapvetően kis átmérőkkel marnék, de a nagyoláshoz, síkra maráshoz jók lennének a 8mm-es szárú asztalos marófejek.

zozo

Van egy feladatom.
80 kg-os súlyt kell emelgetnem, de csak 10 mm távolságon belül, 1-2 mm-t le-fel többször is.

20x5-ös golyós orsót terveztem a feladatra, de nem tudom, hogy hengerelt/mángorolt vagy köszörült orsót lenne érdemes beszerezni.

Lenne valakinek gyakorlati tapasztalata, hogy melyik orsó bírná jobban, minimális kopással ezt a fajta igénybevételt?

A mángorolt orsó kisebb precizitása nem lenne probléma.

Csuhás

Ilyen mozgásra nekem egy csapágyas excenter jutna eszembe, de keveset tudunk a feladatról így ez csak egy kósza ötlet.

zozo

Igen, nekem is az első elképzelésem excenter vagy forgattyús mozgatás volt, de közben kiderült, kellene egy szerviz állást is biztosítani, ami pedig ~150 mm magasságban van.
Ráadásul preferált a lineáris mozgás is.

Így lesz egy 200 mm hosszan menetes orsó, aminek az alsó 10 mm-én lesz az üzemi működés.

Szalai György

Csak precizitásban, ismételhetőségben van különbség.
Ha az mindegy, akkor a mángorolt a kedvezőbb választás, hiszen olcsóbb.

Viszont az 5mm emelkedés / 1-2mm utazás. . .

RJancsi

Ferde pályán (éken) gördülő csapágyon levő asztal? Azzal is elég nagy "áttételt" lehet a vízszintes és függőleges mozgás között elérni és kottyanásmentes.