Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

Neked és másnak is mondom, egy ilyen teszterre érdemes beruházni.https://www.cncpart.hu/lptteszter

Rögtön látni, ha hardveresen OK minden. Ha a LED világít, akkor kapott impulzust. Ha mégsem mükszik a dolog, akkor lehet szoftveresen kotorászni tovább.

Persze megmérheted az LTP csatin is, hogy Hi vagy Low szinten van az adott PIN, aztán tudsz tovább lépni.

Így nehéz ötletet adni, mérni kell, aztán a beállításokban turkálni, ha valami hiányzik, ami lehet egy Hi/Low aktív pipa.

wccm3su5c

Hmmmm, Mint írtam hosszú állás után nem múködik. Nem valószínű hogy egy szofverbeállítás elállítódik az állásban. Mindegyik bemeneti pin- nél megvan az 5 volt, active low-nál 0 volt, mégsem műxik! X-akta! :D

zozo

-Hááát, nehéz így messziről....

Bár láttam egy TV-s műsort, ott ült a banya, és aki felhívta, annak kérdezés nélkül mondta, -látom, panasz van a vérnyomására, ej-ej lelki problémákat is látok...  [#eplus2]

Biztos van ilyen műsor még, próbálkozni kéne :)

Viccet félretéve, nézd át, hátha vmi vezeték leszakadt, vagy KH-s a csatlakozó. A mach-nak van valami teszt ablaka, -nem?  már régen láttam a progit, nem emlékszem rá, de van itt aki tud segíteni biztosan.

wccm3su5c

Hát így közelről sem könnyű!  :) Távgyógyításban én sem hiszek. De talán akad valaki akinek hasonló problémája volt és el tudja mondani milyen irányba induljak el a hibakeresésben. Kizárásos alapon én is valami kábel vagy korrózió dologban gondolkodok. De egyszerűbb lenne valaki tapasztalata alapján rögtön a jó irányban elindulni.

Mint ahogy a topic címe is utal rá. "Segítség, béna vagyok!!!"  :)

zozo

Tehát ha pl. a végállás kapcsolót megnyomod kézzel, akkor mérhető a Hi/Low  fesz változás az adott PIN-en. (A gép seggébe dugott lpt csati tüskéjén)

Ez esetben én szoftveres problémára gondolok.

wccm3su5c

Igen mérhető! De kipróbáltam egy másik korábban használt PC-vel, újratelepítve rendszert, mach3-at. De ugyanúgy semmi. Mitől romlana el a szoftver kb 6 hónapos szünet után? A legutolsó használatnál, még minden kifogástalanul működött. :) x-akta lesz az!  [#vigyor2]

svejk

"Mitől romlana el a szoftver kb 6 hónapos szünet után?"

Pl. egy BIOS elem lemerüléstől.

wccm3su5c

Az túl egyszerű lenne!  :) Az elemek mindkét gépben rendben vannak. :D

svejk

No ja...
Csak harmincpár év szervizmunka után tudom, hogy a hibák döntő többsége egyszerű probléma, csak később a hibakereséssel visz be az ember még nagyobb vagy több hibát. :(

wccm3su5c

Biztossan igy van. Előbb vagy utóbb meg fogom találni biztossan a hibát! :) Az a furcsa hogy a tengelyek működnek, mindkét PC-n. Csak a fránya bemenetek nem akarnak dolgozni!
Mondjuk érthető!  Karácsony van!  :)

s7manbs8

Ahogy svejk mondja nézd meg  BIOS setupban jól van e beállítva az LPT port , vagy egyáltalán azt használod ?

SPP, vagy ECP meg ilyesmik. Ha elállítódik akkor elmehet a bemenet vagy akármi, nem érzékeli.

wccm3su5c

Köszönöm a tanácsokat. Megnéztem a BIOS beállítást az LPT port ECP beállításon áll mind a kettő PC-n amin próbálom a gépet. A rejtély tovább fokozódik!  :)

s7manbs8

Nekem úgy rémlik, mintha SPP vagy EPP beállításban kellene lennie a LPT portnak, tehát nálad nem jól van. Próbáld meg állítsd át másfélére és úgy nézd meg mi a helyzet.

wccm3su5c

Majd csak holnap lesz időm érdemben foglalkozni vele. De majd beszámolok hogy sikerült e valamit alkotni.

s7manbs8