Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A WD40 egy kúszó, vízkiszorító olajkeverék. Az összetevői csak nagyvonalakban ismertek, pontosan nem.
Az orsó védelmére korrózió ellen biztosan kiváló tulajdonságú.
Be fog kúszni a golyósanyába és nem tudható előre, hogy a benne lévő zsírral hogy reagál, de hogy nem javítja, az biztos.
Borítékolható, hogy ha bekúszik, akkor hátrányos hatású. És bekúszik.

Ha esetleg a golyósanyában nem volna kenőzsír, akkor a golyók kenését is a WD40 végezné.
Szélsőségesen kicsi terhelés esetén (valami finom műszer felhasználásban) még működhet kielégítően is, de egy szerszámgépben ez biztos kevés oda. A golyók összetorlódnak, összeszorulnak, az eredmény elakadás lesz.

Biztosan nem ez a legjobb módja a kenésnek.
A golyósorsót nem kéne naponta kenegetni, annak elég védelmet ad az a leheletnyi zsírfilm, ami az anya szennylehúzója alatt átfér.
Az anyából fogyó zsírt kéne pótolgatni, mindig ugyanolyan fajtával. Az orsót pormentesen tartani, a végein felhalmozódó koszos zsírt leszedni.

Szerintem.

designr

Hozzá akartam még tenni az előbb nehogy belekössenek hogy a WD40 kenés ipari felhasználásra nem helyettesiti a megfeleő kenőanyagot..kimossa azt..
Itt azonban ,ilyen felhasználásnál ennek az orsónak nem ez lett a halála..nem szabadna ennyitől tönkremennie..

svager

Szalai György

Ritkán olvasni olyan golyósorsókról, nagyon finom mozgásokhoz, amiben távtartók akadályozzák a golyók feltorlódását.
A távtartó valami rugalmas műanyag, ami nem pontszerűen, hanem kör mentén érintkezik a golyókkal.
Oda talán jó lehet a kúszóolaj típusú kenés.

ih7fm6t23

Köszi a hozzászólásokat. Leszedtem, így pörög:
https://www.youtube.com/watch?v=_leYowxtlXY&feature=youtu.be

Egyik irányba a saját súlyától fogva is szépen lepörög (nem kell meglökni), visszafelé pedig kis segítéssel (kézzel megforgatva), de nem úgy tűnik, mintha nagyon akadna. Persze itt nincs feszítve, terhelve.

Van rá esély, hogy én ezt valahogy javítani tudom? Pl. ha valahol az egyik golyó sérült, stb.? Vagy ez full csere.

Mit jelent a feszítés? Hol kell feszíteni? Bocsi a laikus kérdést, de ez valamit az összeszerelésnél jelent valamit? Csak azért kérdezem, mert elvileg kapok egy ilyen golyósorsót kompletten gariba, de mire érdemes figyelni az összeszerelésnél? Feszíteni kell valamit? Alul egy flexibilis kuplung van pl. illetve látszik az előző videón, hogy lineáris sín van oldalt, illetve egy konzol van felcsavarozva ezekre.

6rk75uezn

Legelső gondolatom nekem is ez volt,de nem kell nekem ilyen.
Az e400 asomon ilyen van a hossz szánon mágnessel,de már a második mert az első megbolondult/tönkrement.

designr

Azt is nézd meg hogy az orsóhoz képest oldalirányba tudod-e mozditani,van-e bármennyi kottya?
Előfeszitést a gyárban az orsó-anya köszörülés és ennek megfelelő válogatott golyómérettel érik el..laikusként ugy képzeld el hogy kicsi tulméretes golyót raknak bele..
Ha már leszedted én még ellenőrizném a sineket is..
ha ugyis kapsz új orsót annak a beszerelésére ugyelj..elvileg teljes munkuton simán menjen..kézzel könnyen forgatva kell járnia..
Találkoztam már uj orsóval ami gyárilag kotyog..

nagysam

Ugyanilyen lengyel gépem van. Nincs hozzá véletlenül gépkönyved?

ih7fm6t23

Köszi a válaszokat! Ha megérkezik a golyósorsó, akkor tud valaki nekem segíteni az összeszerelésben, persze nem ingyen? A fő probléma az, hogy fel lettek lazítva a csatolt képen látható lineáris vezetők csavarjai is és az egész konzol le lett véve. Tehát valahogy ezeket kéne beállítani pontosan, illetve a golyósorsó házat rögzíteni a középső konzolhoz. Ez egy műgyantás 3D nyomtató, tehát a középső konzol, azaz a Z mozgás pontossága nagyon fontos. Nekem nincsenek hozzá meg a kellő eszközeim, hogy be tudjam állítani rendesen párhuzamosra és merőlegesre ahol kell, max. kézzel és egy-két idommal a távolságokat, de annál gondolom van jobb megoldás is. Köszi!

PSoft

Van gépkönyve, ha jól emlékszem német nyelvű.
Ha ezzel tudok segíteni...
Szívesen elküldöm, csinálsz(csináltatsz) egy példányt magadnak,és...visszaküldöd.

nagysam

OK!
Köszönöm, írok privátban.

wccm3su5c

Sziasztok.
Először is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek.

A problémám a következő lenne. Hosszú idő (kb fél év) után a gépemet. És valami érthetetlen okból nem működik az e-stop, tapintó, és a végállás kapcsolók. Összességében egyik bemeneti pin sem működik.(MACH3) Az x-y-z tengely kifogástalanul működik. Valami ötlete van esetleg valakinek, hogy merre keressem a hibát?

Köszönöm előre is! :)

Attila

wccm3su5c

Sziasztok.
Először is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek.

A problémám a következő lenne. Hosszú idő (kb fél év) után elindítottam a gépemet. És valami érthetetlen okból nem működik az e-stop, tapintó, és a végállás kapcsolók. Összességében egyik bemeneti pin sem működik.(MACH3) Az x-y-z tengely kifogástalanul működik. Valami ötlete van esetleg valakinek, hogy merre keressem a hibát?

Köszönöm előre is! :)

Attila

zozo

Illesztő kártya van az LPT -hez?   Annak a tápfeszültsége OK?

wccm3su5c

Igen 5 volt, usb a számítógépröl. Megpróbáltam a tápegységről direkt 5 voltal megtáplálni de szintén semmi! :( Megmértem az e-stopnál a feszültséget, 4,9 volt .