Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

vadember

Elég ha a 12-160 Voltos bemenetre kötsz feszültséget, a többit megoldja. Én ezt a vezérlőt kötöttem rá. A negatívok vannak közösítve.

vadember

Elírtam. A pozitívok vannak közösítve.

RJancsi

Ha ilyen driverem lenne, meg lenne oldva a problémám. De a 8824 némiképp több lábbal rendelkezik és egész másképp hívják őket... [#rinya]

RJancsi

Találtam egy ilyen bekötést, ez már kezd hasonlítani az enyémre.

6rk75uezn

Már mint arra gondolsz hogy összerakva jelöljem meg a hajtótengelyt és 1 fordulatra mérjem meg az orsó útját?

Szalai György

Vagy mérd az orsó egységnyi útjához tartozó elfordulást. Ha az könnyebb.
Mert azt gondolom, hogy ha ilyen nóniuszos jelzésre törekszel, akkor a tized milliméterek is számítanak neked.
(Bár nem látom, hogy annak meg mi haszna van, mert ha sok egyforma lyukat kell fúrni, azt úgyis valami ütközővel csinálja az ember.)
Másképp melléraknál egy mérőszalag darabot egy mutatóval és milliméterre, direktben látod az elmozdulást. Talán fél milliméterre is.

Apukámnak a csillagász távcsövön van nóniusz, de egyből nagyítót is szerelt fölé, meg egy poros Led-et.

PSoft

Vannak "elvetemült gyártók":) akik nem bízzák a véletlenre...
Praktikusan, beépítik a mérőszalagot is.:)

6rk75uezn

Igy van ahogy mondod,van is rajta gyárilag ütköző,de kell oda az a nóniusz.
A kicsi kinaiakon szokott lenni ilyen felragasztott miliméteres mérce.

svager

Kb.15-20 perc alatt lehet rá barkácsolni egy ilyet,és a noniusz sem lesz pontosabb.[#wink]

ih7fm6t23

Egy hülye kérdésem lesz, elnézést érte, de szeretnék rá megnyugtató választ kapni: golyosorsót ha valaki WD40-el kenegeti naponta, az okozhat végül meghibásodást? Vagy nem kéne meghibásodást okoznia, de nem ez a legjobb módja a kenésnek?

designr

Nem tudom a meghibásodás mit jelenthet.
Golyósorsóknál én a természetes elhasználódás,kopást nyomait láttam sokat.
Ez jó minőségű orsóknál nagyon sok üzemórát jelent.
A nyomai a golyók kis mértékű átmérő csökkenése és az orsó munkautján jelentkező kopás..ami extrém kagylós kopás is lehet.
Befolyásolja az orsó anyagminősége
Hogy milyen szennyezett környezetben dolgozik.
Van,és jól működik-e az orsó szennylehuzó.
Kenés ..stb
De ezek természetes elhasználódások..

Meghibásodást csak olyat láttam ami nagyon szennyezett környezetben dolgozó orsónál..valószínűleg már nem volt elég előfeszítés és a szennyeződés bejutott a golyók közé..
Néhány golyó a gördülés helyett csúszni kezdett..melegedett az orsó és belilult..
Szerintem Wd40 tiszta környezetben kárt nem okozhat,habár ettől kicsit sűrűbb kenőanyag a megfelelő..

ih7fm6t23

Köszi a gyors választ! Igazából arról van szó, hogy van egy gépünk, aminek golyósorsója van, amit rendszeresen WD40-el kent, és egy idő után nagyon hangos lett és akadt. Egy ilyen videót kaptam tőle: https://www.youtube.com/watch?v=mYMC16nU1dk&feature=youtu.be. A kérdés, hogy mi okozhatta ezt a meghibásodást, de akkor ha jól értem, valószínűleg nem a WD40-en.

Istvan0728

designr

Elég durva hangja van.
Kiszerelni..üresen megnézni van-e lógása.
Olyan hangja van mintha a golyóforditóban szorulnának és utolérik egymást a golyók..
Még egy dolog..
Ha gyenge ,előfeszítetlen golyósorsót használ valaki ráadásul olyan helyen ahol kicsi terheléssel működik , akkor hamarabb fog kopni..hamarabb csusznak meg a golyók..
Ahol előfeszités van vagy legalább egy kis  terhelés az garantálja a golyók gördülését, hosszú élettartamot.
De ez már megint csak tapasztalat..hobbista kénytelen néha kopott alkatrészt is beépíteni..

9pk59nuy

A WD40 nem alkalmas finommechanika kenésére! Ugyanis lerakódásokat hagy maga után. Golyósorsón ez nem előnyös. Az említett kenőanyag az ólajtó zsanérjára és a kertiszerszámok kenésére és konzerválására lett kitalálva. Azokra viszont kiváló.