Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ecp4rs0md

A környékünkön már a 60 méteres kutakból semi lehet ivóvíz minöséget nyerni a rengeteg mütrágya miatt a nitrát erosen jelen van. Lassa fogy az igazi jó minosegu ivóvíz.

rotaryfun

Pedig tudod hány olyant kameráztam amiben még cső sem volt csak a felső 10-20 méterben ? Volt olyan egy forró nyári napon hogy régi kúthoz kihívtak vizsgálatra és kompresszorozásra és a kitermelt vízbe bele fürödtek és ittak a madarak. A fekete rigó a kezemben pusztult el mikor felvettem mert furcsán vergődött miután bele ivott és fürdött a kitermelt vízbe. Kérdeztem a megrendelőt hogy vizsgálták e a vizet mert szerintem a rigó attól pusztult el. Erre mondja hogy igen és kapott is 3 csillagot [#csodalk], de ők is találtak már döglött rigót a kertben. Kihozattam a papírt a nitrát 10 szeres volt a nitrit pedig 100 szorosa megengedett határértéknek. Igaz a fű olyan zöld volt festeni sem lehetett volna szebbet. Aztán ki is derült hogy a szomszéd már 20-25 éve a volt 15 méteres ásott kutat szennyvíz gödörnek használja [#boxer]
Itt egy szebb kép ami már rétegvíz kutak problémáját szemlélteti:

svejk

[#nemtudom] én nem hallottam ilyen "kútról" a környékünkön.
Persze mi az az én általam ismert/hallott párszor tíz kút a több ezrével készülthöz képest.

svejk

De ha már itt vagy és szakembert tisztelhetünk benned, mi az ellenőrzéss módja, hogy sikerült-e a vízzáró rétegnél a korrekt tömítés a cső körül?

RJancsi

A magyar ember már csak ilyen. Sokan voltak büszkék magukra, hogy jól átverték a hatóságot amikor a papíron zárt rendszerű szennyvíztározó falába befalaztak majd levakoltak jó sok sörös/boros üveget. Az átvételt követően meg kikopogtatták és betörték az üveg alját. Így soha nem kellett szippantatni a tározót mert a "termés" zavartalanul elszivárgott a földbe. Az, hogy a környék összes kútját (jó esetben a sajátját is) megfertőzte ezzel, az már nem jutott el a borgőzös agyáig.

Hasonló de kicsit más kivitelezéssel személyes találkozásom is volt. Szüleim még gyerek koromban vettek egy fejér megyei telket egy régi vályog parasztházzal. Komfortosítva egyáltalán nem volt, víz az udvaron (kerti csap), pottyantó a ház mögött. Amikor a szomszédokkal kezdtünk összebarátkozni akkor árulták el, hogy az előző tulaj felhagyott a szőlőműveléssel, és a budit a földbe vájt borospince szellőzőjére telepítette. Nagy "élmény" volt, de kiástuk a földdel betemetett pincelépcsőt és kihordtuk az évek alatt félig meddig komposztálódott matériát. Szerencsére csak a padlón terült szét a falakig nem jutott el... Jó sok klórmésszel hetekig permeteztük a padlót és a falakat mire eltűnt a szag.

fisrcxuk3

Nálunk  hivatásos  kútfúrók sem készitettek még ilyen cementes elválasztást . Simán homok ,vagy gyöngykavics a  bélés köré.(Eddig 5 mesternek  láttam a munkáját, kettőét jelenleg is szivattyúzom öntözésre.)

rotaryfun

Hát egyik korábbi válaszomban említettem  a Msz 22116- ot (Magyar Kútszabvány) és a 101/2007 rendeletet
A rendelet melléklete sorolja fel azokat a vizsgálatokat amiket ajánlott vagy el kell végezni egy kútfúrás során. Kicsit hosszú lenne ide írni. Ezeket szakcégek végzik és a vizsgálati eredmények a dokumentáció részét képezik amire majd kapod az üzemeltetési engedélyt.
-Nem véletlen az az őrült magas költség amit írtam.

rotaryfun

De nem is engedélyes kút volt :)

svejk

Értem, köszönöm!
Azt hittem azt már rögtön látja valamilyen jelből, netán mittudomén' vízfestésből a kútfúró ha nem stimmel valami.

svejk

Még egy kérdést szeretnék feltenni, de ugye a "városi" ivóvízhálózat nem ebből a 30-40 méteres rétegből nyeri a vizet?
(a kérdésem továbbra is az Alföldre vonatkozik és kizártam a folyók melletti helyeket)

rotaryfun

Általában mélyebb fúrásokból jön az alföldön a víz ami a csapból jön. Ha konkrét helyet megadsz ránézek mit látok de a nyilvántartás közhiteles, adnak infót itt. személyes megkeresésre félfogadási időben.

svejk

Áá..., nem érdekes csak arra voltam kíváncsi, hogy ezek az említett kókler kutak az áttörésekkel közvetlen szennyezik-e a vízszolgáltatók kútjait is.
Gondolom akkor még van pár réteg addig.

000000000

A szolgáltatók kútjait nem ezek a kóklerek szennyezik.

Néhány éve volt a híradóban, hogy egyik városban nagy mennyiségben került fekália a csapvízbe.
Ott egy szakember elmagyarázta, hogy a rosszos víz vezetéke és az ivóz vezetés hosszan egymás mellett ment és valahogy megsérültek a vezetékek és belefolyt az ivóvíz vezetékébe a fekália.
A mai napig nem értem, hogy egy vezeték, ami túlnyomás alatt van, abba hogy a fenébe tud bármi is csak úgy belefolyni.

De hát biztosan így történt, mert szakember mondta és ráadásul a híradóban.
Havonta nem egészen egy órát tévézek, de ezt a gyöngyszemet valahogy kifogtam.
Szerintem az eset technikatörténeti kuriózum lehet.

rotaryfun

Valószínűleg csőtörést követő javítás után nem lett kiöblítve és fertőtlenítve a vezeték. Amúgy hogy tovább sokkoljam az olvasókat a magyar hálózatra a fogyasztási helyek úgy vannak rákötve hogy bárki akiben van egy kis rossz szándék és van neki egy 5-8 baros szivattyúja az azt nyom be a hálózatba amit akar mert nincsenek beépítve visszacsapó szelepek a vízórák elé. [#csodalk]
Volt is ilyesmire már több példa amikor "Pistabácsi" csak úgy rákötötte a házi vízművet a ház vízrendszerére spórolási céllal. Csak hát a nagyobb nyomás szokott győzni aztán negatív fogyasztása lett, de olyan is volt hogy a fél település összefosta magát mire megoldódott a rejtély.

000000000

Hát ez tényleg nem semmi! [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]