Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha már leírtam az előbbit még egy szösszenet hozzá.

Fater egyszer hazaállított egy fecnivel amin a kútfúró neve, címe.

A kútfúró szegedi illetőségű volt, mi Kiskőrösön laktunk.
Írtunk neki papíron(!) levelet, Ő postafordultával válaszolt hogy mikor tud jönni, (kb. két hét) visszaírtunk, hogy oké.
Jött a Wartburgjával, fúrt fizettünk elment.

Micsoda világ és még negyven éve sem történt.

000000000

Én meg azt hittem, hogy elromlott a lábszelep. Ezek szerint soha nem is volt?
A kút egyébként úgy néz ki, ahogy leírtad.

000000000

Köszi a rengeteg tippet mindenkinek.
Remélem, sikerről tudok majd beszámolni.
Ha tényleg hidegre fordul az idő, el kell halasztanom mindent és kínlódás tavaszig.

svejk

Ezerszámra készítették ezeket a kutakat anno...
A javítás abból állhatott, (főleg szétfagyás után) hogy régi kútfejet levág újat felragaszt.
Komplett lehetett kapni minden rendes kisvárosban.

Ja és jár hozzá egy fagytalanító szerkezet, mely roppant bonyolult!
A szívócsonkba és a norton részébe bele kell nyomna a lezárt végű 32-es műanyagcsövet és az pont annyi vizet kinyom, hogy kb. fagyhatár alá kerül a fejben a vízszint.

(kukacoskodóknak: a kút csöve is 32-es volt de a kútfej már 40-es így belement a 32-es "fagytalanító" cső)

Nálunk a Kama szivattyú még úgy is tudott 2,5 bar-t csinálni, hogy a kúttól kb. 15 méterre volt a szivattyú.
A kút az udvar közepén a szivattyú bent a kamrában.

Anno azt mondták minden 10 méter vízszintes szívócsővel 1 métert vesztünk szívómagasságból.

rotaryfun

Igen ez elég gyakori probléma arra felé, de másutt is. Itt is van olyan városrész ahol megy a kínlódás azokkal a kutakkal ami neked is van viszont ami búvárral megy úgy telepítve ahogy írtam semmi gond, referenciáim is vannak rá :) Szivattyúzás közben láthatóan pezseg a víz teteje ha bele világítok tükörrel és napfénnyel. Viszont mivel nem vákuumkút ezért megeshet hogy az üzemi vízszint lemegy 7-8 méter alá ezért csak csőbúvárral lesz üzemeltethető, mert a belógatott szívócsővel túl kicsi lenne a hozam a fizikailag korlátozott szívómélység miatt. Ha betöltöd PET palackba a frissen kivett vizet válnak ki bubik mint a szódavíznél ?

g89ketty

Itt lapítottál, egy igazi alfőldi kútszakértő és hagytál minket itt ötletelni? Na ezt a következő talin számon kérem![#wave]

svejk

Most kerültem gépe elé érdemben és csak a tapasztalataimat írtam le.

000000000

Mi nagyjából 15 éve lakunk itt. (hogy az eredi gazda mikor fúratta, arra csak tippek vannak)
Az elsőt öt évben még nem volt semmi gond.
Egyszer csak jelentkezni kezdtek. Néha. Vagy öt éve meg már szinte havonta van valami.
Mindig azt hittem, hogy na most megcsináltam. Néhány hónap múlva mindig kiderült, hogy nem.

000000000

Nálam pezsgés nem tapasztalható.
Az is lehet hogy kevés is elég ahhoz, hogy megszakadjon a vízoszlop.

g89ketty

Valószínü a te és rotaryfun hozzászólása van közel az igazsághoz. Máskor ne menj messze a géptől! [#pias]

svejk

No akkor még egy tipp.

Sajnos a nyugalmi vízszintet csak úgy tudod megmérni ha nincs rajta a kútfej.
(illetve ha mágnessel kiveszed a golyót a norton részből akkor madzagra kötött vékony fémpálcát talán le tudsz engedni, csak nehogy felhúzáskor elakadjon)
Ugye a leengedett pálca súlycsökkenése mutatja a vízszintet, ez elég jól érzékelhető.

A szivattyút kösd közvetlen kút a szívócsonkjára.
légteleníts és hagyd a szivattyút szabadkifolyásra.

Pár perces várakozás után, ha induláskor megindul egy rendes vízsugár, de pár pillanat múlva erőteljesen lecsökken a vízmennyiség akkor az előbb említett okok miatti vízszintsüllyedés az oka a problémádnak.

svejk

Az alföldön a nyugalmi vízszint drasztikusan tud változni, most meg ugyebár főleg aszályos az idő.

000000000

svejk

Írtad, hogy illata van a víznek.
No ez is gázos kútra illik, de a miénk is ilyen volt, de azért annyira nem, hogy megszakadjon.

g89ketty

Ha újra pezseg szólj, rögtön idevezetek egy csövet és megoldva a rezsicsökkentésem!