Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Egy autótrafóval emelnél 15-20V-ot a szívattyúnak, az talán átmenetileg segítene. Nem kell hozzá nagy teljesítmény.

000000000

Az a gond, hogy ingadozik a feszültség.

Vegyünk mondjuk 190 Voltot. Megemelem 230 Voltra, az plusz 40 Volt.
Ha meg 230 Volt körül van éppen, nem tudom, hogy a 270 Voltot kibírja-e a motor.

g89ketty

Emeld csak 20-al, azzal talán már megelégszik a szivi. Ha kondis a szívattyú, elenőrizd őket.[#pias]

000000000

Egy próbát hátha megér.
Kipróbálom.

g89ketty

55xuwevre

Sziasztok!
Tud valaki egy mintát feltenni, hogyan kell alprogramot nem főprogramba elnevezni illetve főprogramba behívni?
Problémám több azonos kontúrt szeretnék készíteni egy alkatrészen belül, de kontúr G42-őt tartalmaz ami miatt nem megfelelőek a mozgások. Talán külső alprogrammal működik megfelelően.
Köszi.

RJancsi

Kicsit nyakatekert, de ha feltornászod a feszültséget egy trafóval és utána kötsz valami túlfeszültség védőt elvben nem lehet baja a szivattyúnak (sem).

ANTAL GÁBOR

Nekem érdekes amit leírsz : Az Euler féle turbinaegyenlet szerint egy fogólapátos szivattyú emelőmagasságát a lapát kerületi sebességének négyzete határozza meg . Manapság  ( az EU miatt ) a hálózat frekvenciája nagyon stabil . Az aszinkron motorod legföljebb nagyobb szlippel jár de nem hinném hogy amiatt csökkenne az emelőmagasság ( pókfing )

DE ha elkopott a szivattyú ( az idők folyamán ) akkor már a turbinaegyenlet csődöt mond . DE ha lement a kútban a víz akkor szegény szivattyúnak többet kell dolgoznia .
A frekiváltó kétszeresen is jó ötlet   Mert ha 55Hz ra állítod   (netán 60 Hz re ) akkor 20-40 % al növelheted az emelőmagasságot .  DE azzal is csínján kell bánni mert a szállított mennyiség lineárisan nő a freki emelésével ami köbös teljesítményfelvételt fog produkálni .
Egyébként szerintem a frekiváltó kimeneti feszültsége nagyobb is lehet mint a bejövő feszültség
Gondolkodjunk csak! Bejön 230V eff , a Dc busz az már 320 V  Hisz a kondi a csúcsra töltődik . Ebből kényelmesen elő lehet állítani pl a 240 V ot a PWM mel     ( a jobb frekiváltók 255 V ot engednek )

g89ketty

Próbára egy bármilyen 100-200W körüli 220/15,20,25V-os trafó megfelelne. Primer szekunder sorba kötve megy a szivire. A primerre megy a bemenő hálózati fesz. A primeren a két áram különbsége folyik, ami kicsi. A szekunderen a sziv. teljes árama, viszont az vastag huzalból van, biztos elbírja. A trafó és a sziv. teljesítménye kell a számoláshoz. Előszőr a szív. telj.[#pias]

s7manbs8

Nem hiába, na, csak jó volt régen az a gémes kút. :)

000000000

000000000

Milyen túlfeszültség védelemre gondolsz?

000000000

1."Bejön 230V eff , a Dc busz az már 320 V Hisz a kondi a csúcsra töltődik . Ebből kényelmesen elő lehet állítani pl a 240 V ot a PWM mel"

Szinusz kimenő jelalaknál ez hogyan lehetséges?

2. "A frekiváltó kétszeresen is jó ötlet"

Csak övatosan, ugyanis ide akármilyen frekiváltó nem jó.
Ez a szivattyú 1*230V-al működik, ennek a gyári madzagját ugyan hogy kötnéd rá a hagyományos 3 fázist előállító frekiváltóra? Ide speciális 1 fázisú frekiváltó kell. Persze megbuherálni lehet (vagy nem) a motor tekercs bekötéseit, és kihagyni a kondit, akkor jó lehet a klasszikus 3 fázisú, de lehet akkor is kell egy speciális 2 fázisú frekiváltó.

000000000

Nem vagyok otthon a fizikában, csak megfigyelés a részemről, hogy amikor 190 Volt van, nem képes 2,5 Bárig felnyomni, hogy kikapcsoljon. Ha meg 230 Volt a feszültség, felmegy a nyomás addig, hogy a kapcsoló az eredetileg beállított értéken kikapcsol.
A kúttal is vannak bajok még most is az igaz. Ami gond előjöhet vele, az elő is jön.
Vagy harminc éve fúratta az előző tulaj. Szerintem, csak valami mekkmester csinálhatta. Olyan tíz méterig leástam, de nem találtam "köpenycsövet". Valószínűleg akkor nincs is. Ha pedig így van, akkor lehet, hogy negyven méterről kell neki felszívni a vizet. Gondolom.
Csak tapogatózom.

hostya

"Visszább tekertem a nyomáskapcsolót. Így, már 2 bárnál kikapcsolt. Ennyit tudott csak nyomni a szivattyú, pedig előtte még 2,5 -ig simán felment.
Most meg néha még a 2 bárt se éri el."
==========
- Sajnos ilyenek ezek ezek az  olcsó szivattyúk.[#rinya]
- Milyen szivattyúd van? (1f asszinkron, vagy 1f kefés..?)

Mert egyik -szivattyú(motor)- sem érzékeny az ilyen mértékű feszültség esésre.. (Szivattyú <> vs nyomás..)
Én inkább, a SZIVATTYÚ minőség  romlásra gondolnék...
============

"Bevallom, legalább negyed órát görcsöltem vele, mire beugrott, megmérem a feszültséget. 190 Volt! Szerintem tavaly hasonlótól ment tönkre a nem túl régi szivattyúm."

Szerintem meg tavaly is a rosszul beállított NYOMÁSKAPCSOLÓ beállítás okozta a "tönkrement" szivattyú halálát.. [#nyes]