Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

svager

Nekem leadshine van, csak ajánlani tudom.
Nagy előnye,hogy nem kell aggódnia a lépésvesztés miatt( mivel a vezérlő jelzi) és sokkal jobban beállítható pl.a gyorsulás vagy max fordulat.

István83

Köszönöm az infót,ezek szerint nem sok mindent ér.

pv6cdvuc7

Svejk,Svager köszönöm válaszaitok!

5kfiyrw95

Egy kicsit elgondolkodtam az utolsó mondatodon. Lehet hogy kihagyom a két orsó egy motor szijhajtással kombinált verziót. Egyszerübbnek tűnik ha csak egy orsót használok középen. Még merevitenem kell az alsó összekötő idomot amihez a golyósanya lesz rögzitve. Időközben kicsit haladtam a munkával .Kicseréltem a hibásan tervezett sima 20-as tengelyt, talpastengelyre. A Z és az X tengely végleg elkészült, még az oldfalfalat kell valahogy merevitenem mivel ez csak 6-os kazánlemezből készült. Összeségében massziv ,rezgésmentesnek tűnik az egész, ez köszönhető főleg a beletöltött kvarchomoknak is. De mivel nincsen összehasonlitási alapom csak tippelem hogy stabil. Marás közben fog kiderülni hogy mi az igazság.
Sajnos a vezérlőmnek csak relé kimenete van nem tudja a PWM-et . Milyen marómotort javasolnátok ekkora géphez?Legalább egy Er20 befogatópatronos 1kw feletti kellene szerintem .A faipari marógép motorok nem hiszem hogy sokáig birnák a nagy igénybevételt

Szalai György

,,Egyszerübbnek tűnik ha csak egy orsót használok középen."
Biztos, hogy egyszerűbb is szerkezetileg. Előtte tégy azért egy próbát, hogy ne érjen később meglepetés.

Rögzítsd meg a híd egyik oldalát stabilan.
A másik oldalát pedig húzd meg egy horgászmérlegen keresztül, míg 50 kg-ot mutat és mérd meg, hogy menyit mozdult az alapállapothoz képest. Ez a keresztbefordulás mértéke.

(Ahogy számolom: Ha egy 3 kW névleges teljesítményű és 12000 n/min névleges fordulatú motor forgatónyomatéka kb. 2,4 Nm, akkor az egy 10mm élkör átmérőjű marószerszám élén kb. 470 N erőt tud kifejteni. Innen az 50 kg.)

Szalai György

Ja. . . De Te reliefezni akartál. Oda magas fordulatszámú motor kéne, mert kicsi élkörű a szerszám.
Egy kis KaVo 4025 motor, 150 W és 40 000 n/min környékén, a grafikonja szerint csak 7 Ncm. Az a 2mm-es marón csak 6,7 kg a mérlegen.

Szalai György

,,Milyen marómotort"

Reliefezéskor szerintem a Z dinamikai képessége fogja felülről korlátozni a max. használható X és Y irányú előtoló sebességedet. Úgy kell rezegnie le és fel, mint egy mélyhangszóró membrán, csak sajna jóval nagyobb tömegű, nagyobb tehetetlenségű lesz.
Ezért nem gondolom, hogy X és Y irányban 2000 mm/min előtoló sebesség fölé érdemes törekedned, még nagy fordulatú főorsó használata esetén sem.

A nagy munkafelület és a kis szerszámátmérő garantálja, hogy egy munkán rengeteg ideig fog dolgozni a gép. Saccra egy 500x500 mm méretűn legalább 10 órán át.

A barkácsgép kategóriájú orsók, ilyen felhasználásban, rövid életűek lesznek, és a szakaszos kézi üzemre tervezettek is. A hangjukról meg ne is beszéljünk.
Szerintem nagy fordulatú, kis tömegű, kerámia csapágyazású, teljesen vízhűtésű, professzionális HF orsó kell.
Vagy megfizeted a tanulópénzt.

De mit mondanak, akik csinálják?

5kfiyrw95

Vizhűtéses motorral még nem volt dolgom, nem is tudom milyen kiegészitők kellenek hozzá, szivattyú hőcserélő csövek...? Eddig léghűtéses motorokat nézegettem. Ebben az árfekvésben:
Ebay link
Mi a véleményed róla? 24000rpm  Bearings: 4 bearings(C7005x2 + C7002x2),P4 class, Angular contact bearings

000000000

Ez a kút már kezd sok lenni nekem.
A szivattyú állandóan ment volna, mert nem tudott akkora nyomást létesíteni, hogy kikapcsoljon.
Visszább tekertem a nyomáskapcsolót. Így, már 2 bárnál kikapcsolt. Ennyit tudott csak nyomni a szivattyú, pedig előtte még 2,5 -ig simán felment.
Most meg néha még a 2 bárt se éri el.
Bevallom, legalább negyed órát görcsöltem vele, mire beugrott, megmérem a feszültséget. 190 Volt! Szerintem tavaly hasonlótól ment tönkre a nem túl régi szivattyúm.

Van valakinek tippje, hogyan tudnám legalább a szivattyúnak biztosítani a 240 Voltot? Mert nekem csak a frekvenciaváltó jutott az eszembe. Az is lehet, hogy attól se várhatok stabil 240-et? Nincsen benne tapasztalatom, mert még csak nem is láttam ilyesmit.

RJancsi

A frekvenciaváltó nem fog neked nagyobb feszültséget produkálni mint amennyit beleküldesz. Inkább azt nézném meg, hogy a villanyóra környékén mekkora a feszültség. Mert lehet, hogy az órától a szivattyúig esik a feszültség laza érintkezések, vékony és hosszú vezeték miatt.

000000000

Elsőre én is arra gondoltam, hogy laza csatlakozás okozhatja a feszültségesést. Ami még akár tűzhöz is vezethet, ha éppen valami kritikus helyen melegszik a vezeték. Ezért ezt a lehetőséget zártam ki elsőnek. Itt aztán el is akadtam, mert a csatlakozás mindenhol rendben.
A villanyóra után van egy doboz. Én kértem annak idején a felszerelést, hogy szükség esetén áramfejlesztőt tudjak kapcsolni a tanya esetleges áramellátása érdekében áramszünet idején. Ez közvetlenül az óra után van. Már itt 190 Volt a feszültség. Abban az esetben is, ha a tanya áramfogyasztását teljesen megszüntetem. Mondhatnám, hogy "üresjárati feszültség" a tanya szempontjából.

Azért gondoltam a frekvenciaváltóra, mert hátha stabil feszültséget kap és abból stabil váltakozófeszültség jön ki.
Ezek szerint nem volt jó a tippem?

fpd0kbd4

Ha a 190V egy stabil állandó  érték, esetleg föl lehetne transzformálni  240V -ra. Már az áramszolgáltatótól 190V feszültséget kapsz? Vagy a saját kiépített,szivattyúhoz menő vezetéken van a feszültség esés?

000000000

Éppen az a gondom, hogy nem állandó.
190 és 230 között ingadozik. 240-et még nem mértem.

fn47xk7ei

Általában terhelés függvénye a a feszültségesés . De erre is van megoldás : egy nagyobb PFC-s szünetmentes táp .[#kacsint]