Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

pv6cdvuc7

Sziasztok! Csak érdeklődnék CNC csatlakozó ügyben.A vezérlő fém dobozból kilépő kábeleket-melyek a léptető motorokhoz mennek és bonhatóak-akkor azt célszerű gondolom fém csatlakozókkal megoldani?-az árnyékolás miatt.
 Vagy jó lehet a Klavio által is forgalmazott SP tipusú műanyag vízálló csatlakózó is?
De ezeket nem lehet ugyebár földelni(ha a kábel árnyékolt).Kisebb áramhoz jók a mikrofoncsatlakozók, de mondjuk ha 30 Ampereset szeretnék a 4 PIN-hez ,ami pinenként kb 7 Ampert tud.Akkor mi lehet a jobbik megoldás?Hogy van ez megoldva komolyabb gépeknél?
Köszönettel.

5kfiyrw95

Sziasztok!
Egy korábbi kérdésemre szeretnék visszatérni, amire ugyan Szalai György részben megadta a választ.  [11523] A problémám az hogy 2 db 16-os 1000mm golyósorsót szeretnék összekötni bordás szijjal. Egy motor hajtaná meg az Y tengely jobb és bal oldalán lévő orsókat. HTD 5M 15mm széles szijjat néztem ki hozzá és 25mm bordás kerekeket . Mivel 10-es menetemelkedésű orsóim vannak ,ezért szerintem 1:1 lesz az áttátel (fa megmunkáláshoz)
https://variometrum.hu/vegtelenitett-fogasszij-htd-5m-15mm?tag=HTD-5M
Viszont a problémám az hogy a két orsó távolsága 1050 mm- Legalább a 2350 mm hoszú végtelenitett szijjat kell hozzá vennem ,ahoz az elrendezéshez amit már korábban javasoltatok. Ez nagyon hosszú. Lehet ezzel pontos munkát végezni? Gondolok a szij nyúlására a borbáskerék bordaközi mozgására.Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

hostya

"Lehet ezzel pontos munkát végezni? Gondolok a szij nyúlására a borbáskerék bordaközi mozgására."
===========
Ha csak fa megmunkáláshoz kell, akkor teljesen megfelelő.
Gondolom..  pl. egy szekrény ajtó megmunkálásához nincs szükséged század milliméteres pontosságra.

Rabb Ferenc

Tedd középre a motort.

5kfiyrw95

Ezt tervezem én is középre a Motort és jobb-bal oldalon megvezetőkerék. Relif készitéséhez tervezem de majd meglátjuk mire lesz képes

Szalai György

A gyártó megadja a szíjtípusra vonatkozó specifikus rugómerevséget, de ha csak reliefezni akarsz, akkor még számolgatni sem nagyon érdemes. Úgyis bonyolult volna.
Olyan kicsi erő lesz a szíjon, hogy zavaró mértékben nyúlni biztos nem fog.
De  füllungos szekrényajtó betétet plattolni, 65mm élkörű kétélű maróval tölgyből, ne akarj majd ezzel.

Érdemes lehet végiggondolni, hogy mit nyerhetsz az egy motor két szíj összeállítással.

smalla

A léptető motorokhoz menő kábeleket nem feltétlen szokták árnyékolni (hacsak nem akarsz külön védeni egy mellette futó jelkábelt), a léptető motor vezérlőbe bemenő jelkábeleket illik árnyékolt kábellel vezetni. Ezért jó lesz neked a sima műanyag házas csatlakozó is a célra.

Nagyobb áramokhoz ipari csatlakozó való, pl a Wieland gyárt ilyeneket, de a fórumon is szoktak lenni, mert újonnan nem olcsóak.

Csatlakozók

pv6cdvuc7

Köszönöm segítséged!

pv6cdvuc7

Sziasztok! Volna még 1 kérdésem hozzátok az enkóderrel rendelkező léptető motorral kapcsolatban.Az enkóderről visszajövő jeleket is a leválasztó kártyára kell visszavezetni? vannak ilyen speckó kártyák? és ez a kártya adja a jelet a programnak,ha pl. hiba történt?
Köszönettel!

J-Steel

Útmérő:

Ez egy trágya. Onnan tudom, hogy beruháztam, és nagyon megszívatott.
 Az a baj ezzel a fossal, hogy ha pici kis nedvességet kap, (márpedig egy marógép vagy esztergagép környékén gyakran hűtünk) akkor össze vissza kezd el mérni. Nem nagyon tudja az ismétlési pontosságot sem. Egyszer ha olyanja van ugrik 1 mm-t.
 Életem legrosszabb döntése volt venni egy ilyen 30cm-es darabot az Unimaxtól. Ráadásul kétszer, mert egy darabig jónak gondoltam. Persze szárazon, meg igénytelen fúrásokra biztos jó, csak győzzük referenciálni (kinullázni).

svejk

Nem, az ilyen motoroknak saját vezérlőkártyájuk van -oda kell kötni- és az elintéz mindent

J-Steel

István83:

Azt kérdezted, hogy megtartja-e az értékét ha kikapcsolod.
Ha kikapcsol, és elmozdítod, majd visszakapcsolod, akkor a régi értéket mutatja.

Én készítettem ennek a sz@rnak egy fejmodult, ami USB-n átküdlte a számítógép kijezőjére az aktuális pozíciót. Nem volt jó ötlet, mert az mérő IC a fekete csúszkás dobozban nagyon zavarérzékeny, és külső tápellátással bejövő zajokra hibásan mér. A hiba pedig olyan alattomos, hogy észre sem lehet venni, és egyszercsak már nem ott van a lyuk ahova terveztem. A vízesedésnél is ugyanez volt a helyzet.
 Ipari környezetben vagy zárt optikai vagy mágnes csíkos rendszert kell használni. Az ilyen kapacitív meg induktív érzékelők nem valóak oda.

pv6cdvuc7

Heló. Valami ilyesmire gondoltam. Találtam 1 rajzot. Csak akkor a bal oldalon lévő alarm 2 kivezetést hova kell kötni? Vagy az csak pl. 1 ledet működtet? (ez lenne a visszajelzés?)Honnan tudja pl Mach3 a lépésvesztést?
Köszönöm válaszod.

svager

Lépésvesztés esetén letilt a vezérlő.

pv6cdvuc7

És szerintetek érdemes ilyen rendszert csinálni a sima léptetőmotoros hajtással összehasonlítva? (mert ugye ez jóval drágább, ill az a kis előny amit ez hozna nem biztos, hogy ér annyit....lehet 1 jó minőségű német, USA, japán sima léptető jobb?
Van valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatban