Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Az ivóvizet is befolyásolja a talajvíz?

000000000

Sajna, még nekem se elég.
Kénytelen vagyok "hasadó anyagokkal" dolgozni.
A méreg szokott csak vele kapcsolatban befűteni.

000000000

Többek véleményét összegezve.
Egy normális kút kell.

svejk

Szerintem igen, mint előttem írták -talán Antal Gábor-"nyomás" alatt van a kút.

fisrcxuk3

Látom a sok segítő ötletet[#taps].Már körvonalazódott a kutad tipusa is .
Tovább ötletelek; ha leveszed a szívószálról a kettéágazást, és  megméred Svejk módszerével a vízszintet, akkor  az kb. egyezni fog a Te 10 méteres levert kutaddal.Ez a nyugvó vízszinted.A különbség  annyi ,  hogy negyven méter csővel elválasztod  egymástól a viz rétegeket .Ebböl a felső talajviznek a tömegéből származó nyomása hat az alatta lévőre, ami felnyomja a tiszta vizet, ugyanarra a magasságra a csőben.Kb. mint a közlekedőedény.
És ha  esetleg ide leirod a megmért vízszintet a talajszinttől(ehhez jó a levert kutat megmérni ),nomeg a szivattyú mélységét a talajszinttől, akkor még okosabbak leszünk.

svejk

Igen.

A szivattyú már más kérdés.

Fórumtársunknál szintén itt a környéken fúrtak 110-es kutat, vett bele sokszor 10 ezerért csőbúvárt, frekiváltó, hűde f@sza lesz címszóval.

Elég sokat pöcsöltünk vele de megkockáztatom nem lett jobb mint a másik kút a Kama-val.
Vizuálisan TiszaII -vagy valami hasonló) szórófejjel végeztük az összehasonlítást.

Azóta nem is kérdeztem Tőle mi lett a végső konklúzió. [#nemtudom]

fisrcxuk3

Látom Többen megelőztetek, és leírtátok a tutit...

RJancsi

Hivatalosan a talajvíz a felszínhez legközelebbi vízzáró rétegen nyugvó víztömeg. A leginkább szennyezett, mivel közvetlen kapcsolatban van a felszínnel, az eső belemos mindenféle oldható szennyeződést, műtrágyát, növényvédőszert, az "okosban" épített zártrendszerű szennyvíztározók tartalmát, árnyékszékek termését stb. Régen még a talajvíz is ivóvíz minőségű volt, sok faluban a közkútról hordták az emberek az ivóvizet és senki nem betegedett meg tőle. Ma már kevés kivételtől eltekintve sehol nincs így. A kivétel pl. a folyók partja mellett telepített "parti szűrésű" csápos kutak, amik vizét a folyami hordalék szűri meg. Pl. a Szentendrei szigeten és környékén így termelt vizet gyakorlatilag a biztonság kedvéért klórozzák, egyébként ivóvíz minőségű. A nagyobb baj (és ez ellen próbálnak a mostanában elfogadott törvénnyel védekezni), hogy a jobb vízminőség és nagyobb hozam reményében a magukat kútfúrónak nevező dilettáns lukfúrók gátlástalanul áttörték nem csak a legfelső hanem az alatta levő vízzáró rétegeket is amíg el nem érték a mélységi rétegvizeket. Ha szakember csinálja, akkor cementpéppel, bentonit zaggyal stb. eltömíti a védő vagy haszoncső körüli részt. De ha Wartburgos pár óra alatt kész vagyok lukfúró kontár csinálta a kutat, az öblítéssel lehetővé tette a felszíni szennyezett nitrátos, fekáliás talajvíz lejutását az eredetileg tiszta réteg- vagy karsztvízig így elszennyezve azt. Az ilyet trágyalével kéne itatni amíg mozog. [#boxer]

fisrcxuk3

Létezik kellemes illatú gázos ivóvíz?Nálunk is van gázos viz ,de az büdös  A kútfúró ugy jellemezte hogy fekália szaga van. és tényleg az. Tudomásom szerint többnyire valami rothadó bomló , anyag okozza.

RJancsi

A büdös nem feltétlen rossz. Szaglászd meg némelyik gyógyvizünket. A kénhidrogénesek különösen kellemes illatúak. Reggeli paplanszag fokhagymás tojás-saláta vacsi után. [#awink]

000000000

Ezért nem szeretnék én a divat után menni.
Csak azt megvenni, ami kell. Nincsen kidobni való pénzem.

000000000

000000000

Hogy "régen" milyen volt, arról tudnék mesélni.
Mondjuk, hatvan évvel ezelőtt.
Egyéves koromtól tízéves koromig a semmi közepén laktunk.
Olyan kemény volt a víz, hogy még mosni se lehetett benne. Kizárólag mosószódával. És még annak előtte is. Már nagyapám is csak a jószágokat itatta belőle, mert nem volt más.
Létező dolog a talajvíz szennyezése, az biztos. De nem csak a szennyezés tette ihatatlanná. Szerintem.
Ettől függetlenül biztosan védeni kellene a vizet.
Amit a magas illeték megfizetése nem old meg. Pláne, hogy közben adnak ki engedélyeket kifejezetten és ipari méretekben történő természetkárosításra.

fisrcxuk3

A Wartburgos dologhoz;a régi telekszomszéd dicsekedett; talált egy olcsó kútfúrót , a legolcsóbbat . De csak akkor jön a Barkasával   szögedről pöstre ha legalább 3 kútfúrása lesz a környéken egy napra!És valóban ,egyszer csak megjelent  a tetején  a szürke PVC csövekkel, jött,fúrt ,ment. A szomszédnál kezdett de 11- kor már ment is tovább.Úgy tudom csak 10-15 méterig ment le.

000000000

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítségét.
Jó néhány dolgot sikerült megértenem. Ettől persze nem képzelem magam profi kútfúrónak, de talán legalább a problémámat sikerül megoldanom a lehető legkisebb költséggel.
Köszönöm szépen.