Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

gaben

Hoppá, igazad van. [#eljen]

dezsoe

A kártya 24V-ig van hitelesítve, de a szenzornak lehet, hogy kicsit erős a 18 ohm...

zozo

gaben

Az 1kohm, csak szépen írtam. :D

5kfiyrw95

Ha ez neked működik akkor ez lesz a jó megoldás. Bár még számolgatni kell hozzá mivel több szenzort szeretnék összekötni X Y Z tengelyen Limit++ és (Limit-- Home egybevonva ) A csatolókártyám :HY-JK02-M Breakout Board  5Volt tápot igényel Úgy tervezem hogy egy PC táp fog adni 5Voltot a csatolónak A szenzoroknak és a hűttőventillátornak pedig 12 Volt- A PC tápban már amúgy is közösitve van a GND. A motorok 36V 11A tápról mennek

dezsoe

Akkor bocs! Ideje megtörölni a szemüvegemet... [#hawaii]

5kfiyrw95

A szenzor pontos tipusa:LJ12A3-4-z/bx
Jó lenne ha a korábban leirt konfigurációhoz összejönne egy működőképes kapcsolási rajz[#nemtudom]

dezsoe

Sem a kártyának, sem a szenzornak nem túl bőbeszédű a leírása, de az kiderül, hogy a kártya 5V-ot kér a bemeneteire, a szenzor pedig 12-36V-ig működik, tehát illeszteni kell a szintet.

gaben

dezsoe

Ügyes kártya, ügyes doksival. Azt írja a leírása (illetve ennek a konkrét kártyának a leírása egy szót sem ír róla, de a HY-JKM05-é igen, és a bemeneteik ugyanúgy vannak megcsinálva), hogy 5V-ot kér a bemeneteire. Ez nem egészen így van, ugyanis a bemenetek 5V-ra vannak húzva és akkor lesznek aktívak, ha 0V-ra zárod őket (74HC14-en mennek át a jelek), ezért is van minden bemenet egy 0V-tal párosítva. Magyarul, meg kell oldani, hogy az érzékelő az adott feszültségeket figyelembe véve zárja rövidre a megfelelő bemenetet. Ehhez viszont ki kéne találnod, hogy hogyan csoportosítod a bemeneteket és érzékelőket, hogy ez alapján lehessen az illesztést megcsinálni.

5kfiyrw95

Úgy szeretném csoportositani hogy a x++ ,y++, z-- ,(lefele irányitva) sorba lenne kötve egy pin kimenetre pl 13-as pinre ,mivel ezek a pozitiv irányba való túlfutástól védenek Z pedig lefeleirányban véd . Az X-- egyben a HOMe is lenne ez a 10-es pinre,
Y-- egben HOME 11-pinre. Z++ Felfele irányitva egyben HOME 12-es pinre Ezt a felállást szeretném tehát 6db sensorral Egy PC tápegységgel ami egyben az 5 Voltot is szolgáltatja a csatolónak. és külön szálon 12 Voltot a szenzoroknak Tehát az azonos táp miatt a GND már közösitve lesz. Sajnos az ellenállás értékének kiszámitásához és elhelyezéséhez én nem értek ezért kérem a segitségeteket

5kfiyrw95

Találtam még egy képet a bekötésről erről mi a véleményetek?

B.Zoltán

Szerintem nem kellene ezt bonyolítani. Ami a Gábor rajzán van, én ott az 1K felhúzó ellenállást 5V-ra kötném a 12V helyett, és az NPN tranzisztor így lehúzza GND-re.
Nem tudom jól értelmeztem-e a problémádat, így nem kerül 12V a bemenetre.

000000000

Mint az itt általában szokott lenni, sok a felesleges ötletelés a TÉNYEK ismerete nélkül.

"Ez a szenzor ,ha +12 voltot teszek a barna vezetékre és GND-t a kékre akkor a signal fekete vezetéken és a GND-n folyamatosan 12 Volt jön ki."

[#conf]

1. lépés:
Ki kell mérni (vagy a szenzor leírásból kideríteni), hogy ez most milyen kimenettel is rendelkezik. Ha open C a kimenet, akkor gyárilag van benne már valamilyen értékű felhúzó ellenállás, ha igaz az idézet. Sok függ attól, hogy ez az ellenállás a szenzoron belül milyen értékű. Azt is érdemes kimérni, hogy aktív állapotban egész pontosan mennyi is GND körüli érték.
Ezen alap lépések után lehet majd egy egyszerű, értelmes megoldás készíteni a vágyaidhoz.

Ha Bp.-en vagy, egyszer elszaladsz hozzám, és mindent kimérek, megoldok neked.